Pla Estratègic Estatal de la Bicicleta

Aquesta setmana hem rebut a l’Àrea Metropolitana de Barcelona els responsables de la Dirección general de Tráfico (DGT) d’elaborar el primer Pla Estratègic Estatal de la Bicicleta (PEEB). El PEEB va ser una demanda del sector de la bicicleta, que té com a objectiu impulsar i fomentar l’ús de la bicicleta a ciutat i a la carretera.

Di3pjCiXgAAYOJU

Els treballs per tirar endavant el PEEB van començar el 2017, impulsats pel Consejo Superior de Tráfico, Seguridad Vial y Movilidad Sostenible, i ha comptat amb aportacions d’usuaris, sectors i administracions públiques que tenen competència sobre la bicicleta. S’han portat a terme 21 reunions temàtiques, que han comptat amb la participació de 101 institucions i més de 400 persones, durant les quals s’ha tractat de manera integral aspectes com la normativa, els dissenys urbans, les infraestructures, la mobilitat a la feina, la seguretat i educació viària, el cicloturisme, la intermodalitat, etc.

Les 4.144 aportacions efectuades durant el procés participatiu del PEEB han quedat traduïdes en 12 línies d’acció, 91 objectius i 144 accions, que s’han d’acabar de treballar i validar durant aquest segon semestre de 2018 i que caldrà que despleguin posteriorment administracions i agents privats de forma conjunta. L’horitzó temporal previst per al pla és de 3-5 anys (a definir segons les accions finalment validades).

La DGT ha volgut presentar els avenços del pla en primícia a l’AMB, en tant que presideix la Red de Ciudades por la Bicicleta, així com també a l’equip de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, com a mostra d’agraïment per la participació activa durant el procés participatiu. A les presentacions també hi han assistit representants d’altres administracions (Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i el Servei Català de Trànsit), representants de la Red de Ciudades por la Bicicleta, així com també d’entitats i empreses del món de la bici.

Di3GOKSX4AATJkY

S’ha aprofitat la visita per fer un recorregut en bicicleta i donar a conèixer als representants de la DGT diferents iniciatives en l’àmbit de la bici que s’estan portant a terme a la metròpoli. La ruta ha sortit del polígon de la Zona Franca cap a l’Eixample barceloní, fent una visita a les Superilles de Sant Antoni i del Poblenou per mostrar els nous espais de convivència i sostenibilitat a la ciutat de Barcelona. Durant la visita s’ha conegut l’experiència de distribució de mercaderies en bicicleta duta a terme des de la microplataforma de ciclologística de Vanapedal. La ruta ha permès observar també els usos turístics del transport de persones en bicicleta. El recorregut ha finalitzat al nou equipament BiciHub al barri del Poblenou, on la cooperativa Biciclot ha explicat els projectes que estan portant a terme, amb la bicicleta sempre com a protagonista.

20180724_162930

20180724_172112

Di73gXBXcAMp3DL

Di8gp6LUcAAoeLF

Seguirem ben a prop l’evolució del PEEB i mirarem d’aconseguir sinèrgies entre els diferents agents involucrats en l’impuls de la bicicleta com a mitjà de transport quotidià i com a motor econòmic local.

Més informació

Escriure un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *