La Vall d’en Joan: de dipòsit controlat a espai restaurat

L’any 1972, en un context d’increment de la població i del consumisme, l’Ajuntament de Barcelona va decidir construir un dipòsit controlat en un indret allunyat dels nuclis urbans com a solució a l’elevada generació de residus. Aquest indret, la Vall d’en Joan, es situa al massís del Garraf i té una extensió d’unes 300 ha.

Després de tres dècades funcionant a ple rendiment, el dipòsit es va clausurar definitivament l’any 2006 per deixar pas a un nou model metropolità de gestió de residus que apostava per la recuperació, la reutilització, el reciclatge i la valorització dels materials aprofitables. A més, donada la representativitat ecològica del massís del Garraf – en el sentit que alberga una biodiversitat típicament mediterrània – es va iniciar l’any 1997 un projecte de restauració del dipòsit amb l’objectiu de restablir els seus serveis ecosistèmics, integrar-lo al paisatge i rehabilitar-lo per a l’ús públic.

J.Surroca_Vall d'n Joan_ Begues_

El programa Compartim un futur organitza visites guiades per a públic adult amb la finalitat de donar a conèixer la singularitat d’aquest espai i descobrir la gestió que se’n fa actualment tot reflexionant sobre la importància d’adoptar hàbits de consum més responsables.

Entitats d’educació en el lleure i de formació especialitzada, famílies, gent gran, particulars i altres interessats, us recomanem inscriure-us a l’activitat ara que comença el bon temps!

Enllaç al llibre:

El dipòsit controlat de la Vall d’en Joan: tres dècades de gestió dels residus municipals a l’àrea metropolitana de Barcelona 1974-2006