Un Sant Jordi responsable

La diada de Sant Jordi és un dels dies més destacats de les festivitats catalanes. Roses i llibres omplen les parades, els carrer s’engalanen i els ciutadans omplim els carrers. Però, quin impacte ambiental genera tot plegat?

Podem trobar roses que garanteixin la qualitat i la correcta gestió ambiental, i diverses alternatives ecològiques a la compra desmesurada i poc responsable de llibres de primera mà

Roses i llibres

 

Per una banda, cal tenir en compte l’alt volum de roses que es compren en un sol dia (l’any passat van ser 5.500.000 a tot Catalunya). D’on surten tantes roses? La gran majoria són d’importació, de països com Colòmbia, Equador o Holanda. A més de les emissions a l’atmosfera derivades del seu transport, caldrà tenir en compte que provenen de cultius amb una gran demanda hídrica que esgoten la productivitat del sòl en pocs anys. Donat que les roses es consumeixen massivament en dies molt concrets de l’any, es fan servir grans quantitats de fertilitzants i plaguicides que malmeten l’entorn per tal de garantir la producció. També cal tenir en compte que per donar resposta a aquesta enorme demanda, sovint les condicions laborals dels treballadors i treballadores no són les més desitjables.

Quines alternatives trobem, doncs?

 

Podem trobar roses de comerç just i ecològic distingides per segells que garanteixen una correcta gestió ambiental o podem optar per alternatives originals, personalitzades i durables com les roses fabricades a partir de materials reciclats o reutilitzats. Podeu trobar més informació a la campanya #RosesSenseEspines.

Sabies que els punts verds i algunes deixalleries metropolitanes són punts d’intercanvi de llibres?

Per altra banda, si busquem una alternativa ecològica a la compra desmesurada i poc responsable de llibres, les opcions són diverses. Molts centres cívics, biblioteques o escoles organitzen jornades d’intercanvi de llibres en les que es poden portar els que ja hem llegit per intercanviar-los per d’altres, així com mercats de 2a mà, en els que fins i tot en ocasions s’aprofita per recollir fons per diverses causes. Als punts verds i a algunes deixalleries metropolitanes també s’hi poden intercanviar llibres, així com al Intercanviat del programa Millor Que Nou. Ens podem plantejar també la compra de llibres digitals o regalar escrits fets per nosaltres mateixos!

Fem el Sant Jordi més sostenible entre tots i totes!

 

Cartell campanya "No apilis llibres. Intercanvia'ls"

 

Cartell de la campanya No apilis llibres. Intercanvia’ls dirigida als treballadors i treballadores de l’AMB.

Enllaços relacionats:

Escriure un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *