Alimentació sostenible: repte o evidència?

L’alimentació és una de les necessitats bàsiques per a la supervivència, juntament amb la respiració i la hidratació. No obstant, i malgrat la seva importància, el ritme de vida frenètic que caracteritza les societats occidentals ha portat al punt en que els àpats es realitzen amb molta rapidesa i sense donar importància als aliments que són ingerits. Aquest fet pot afectar negativament a la salut de les persones, alhora que té moltes repercussions sobre el medi ambient, la societat i l’economia.

L’agricultura és la font principal de la nostra alimentació. Aquesta activitat és imprescindible no només perquè ens alimenta sinó perquè també dona feina a molta gent, contribueix a l’economia i juga un paper fonamental en la conservació de la biodiversitat i dels paisatges naturals. Sovint, però, els aliments que consumim provenen d’explotacions intensives que afecten negativament el medi ambient. L’ús de pesticides i plaguicides contamina els sòls i les aigües freàtiques, l’excessiu ús d’energia motoritzada contribueix a l’escalfament global i el monocultiu degrada l’hàbitat de nombroses espècies animals. Aquests productes acostumen a envasar-se amb plàstics per ser exportats arreu del món, amb les conseqüents emissions de carboni i altres gasos contaminants que això suposa. Aquests productes s’anomenen aliments quilomètrics.

Tanmateix, degut als nombrosos processos industrials als que són sotmesos, aquests aliments no presenten totes les seves propietats nutricionals i no són tant beneficiosos per a la nostra salut. Això també passa en el cas que els vegetals conreats siguin organismes genèticament modifcats (OGM).

 

Com podem tenir una alimentació més sana i respectuosa amb el medi ambient?

  1.  Consumint productes ecològics. L’agricultura ecològica evita l’ús de productes químics i d’OGM, manté la fertilitat dels sòls i garanteix la preservació de la biodiversitat. Els productes que s’obtenen amb aquest mitjà de producció mantenen totes les seves qualitats nutricionals i organolèptiques i són més bons i més saludables!
  2.  Optant per productes de temporada i de proximitat i evitar el consum de productes quilomètrics. Això ens permetrà lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica alhora que gaudim de productes amb més bon gust, sense químics conservants! Feu una ullada al Calendari d’aliments frescos i de temporada de la revista Opcions!
  3.  Comprant als mercats municipals! Als supermercats acostumem a trobar-hi molts aliments quilomètrics, envasats i poc frescos. Als mercats, a part de poder gaudir d’un tracte personal i humà, podrem trobar-hi aliments ecològics i de proximitat amb molta més facilitat i així contribuirem a dinamitzar l’economia local!
  4. Adherint-se a una cooperativa de consum. Si no tenim temps per anar al mercat, aquestes entitats ens prepararan una cistella setmanal amb productes ecològics, de proximitat i de màxima qualitat!
  5. Inscrivint-se a una de les activitats del programa Compartim un futur per a escolars, que introdueixen el concepte de consum responsable i sostenible:

Per a més informació, consulteu la Guia de l’alimentació sostenible de l’Ajuntament de Barcelona.

Consumim sostenible, per un present i un futur millors!

anem al mercat

Escriure un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *