Sant Climent de Llobregat a favor de no trencar la unitat familiar de les persones refugiades

En el context del Programa: Tenim Drets, Teixim Llibertats, l’Ajuntament de Sant Climent de Llobregat ha fet un pas més en la defensa dels Drets Humans de les persones refugiades. El passat 29 de Juny va aprovar una moció al plenari municipal on instava al govern espanyol, la reconsideració de la unitat familiar a la Llei reguladora del dret d’Asil i de la Protecció Subsidiària.

L’article 40 de la llei 12/2009 de 30 d’octubre, regula el dret d’asil i protecció subsidiària a l’estat espanyol. Aquest article recull que “la persona refugiada i beneficiària de la protecció subsidiària podrà garantir-se el restabliment de la seva unitat familiar mitjançant la concessió del dret d’asil o de la protecció subsidiària per extensió familiar als ascendents de primer grau que acreditin la dependència i els seus descendents en primer grau que fossin menors d’edat i el cònjuge o persona lligada per anàloga relació d’afectivitat i convivència.”

La moció aprovada demana que s’ampliï el grau de descendència del dret d’asil d’una persona refugiada. Segons la política dels Serveis Socials del municipi, “es contempla a la família com a la primera xarxa de suport i de contenció així com d’ajuda en moments de crisi, tensió i dificultat.” Per tant, en aquesta ocasió es considera que les persones refugiades pateixin un doble dol: el de deixar casa seva després d’un probable llarg conflicte previ i el de veure com les seves famílies es desmembren, separant pares i mares de fills adults i les seves famílies. A més a més, aquest abandonament de la família provoca que la persona refugiada tingui una implicació més complicada al municipi d’acollida.

La moció acaba donant una mostra de solidaritat com a poble davant les persones que es veuen forçades a deixar casa seva i el seu país i a l’hora, demana un esforç en l’elaboració i implementació de polítiques d’acollida a les persones refugiades que contemplin les estratègies més adequades per a la recuperació i adaptació al municipi i que tinguin en compte les persones amb les seves diversitats culturals, familiars o de gènere.