“Una constel.lació de centres”

Quan pensem en el centre de la Metròpolis de Barcelona sovint ens  referim al centre geogràfic o al centre històric, però el concepte de centralitat  entès com a lloc on conflueixen persones i activitats ens dibuixa un escenari metropolità amb molts tipus de centres diferenciats i interconnectats amb el teixit metropolità.

Els espais centrals de la metròpolis són diversos: llocs simbòlics, centres turístics, centres de barris i de municipis, centres de la vida cívica entorn edificis d’ús col·lectiu (equipaments, estacions, centres d’oficines, centres comercials),… Tots ells ofereixen usos complementaris pel teixit residencial.

Quin és el centre del teu barri? On es reuneix la gent el dia a dia? I el cap de setmana? Pot ser un centre comercial un centre per la metròpoli? Efectivament, el concepte de “centre” és molt relatiu i variable pel que fa a la temporalitat i a la seva intensitat d’usos. En major o menor mesura,  podem anomenar una infinitat de diferents centres distribuïts pel territori metropolità.

On s’han concentrat tradicionalment els ciutadans? Parcs, places, rambles i carrers majors són les diferents formes que defineixen els centres de la metròpolis. Alguns s’han format a través de la aglomeració qualitativa d’activitats públiques i privades entorn a un espai públic, d’altres són edificis singulars com equipaments, esglésies, mercats i estacions, que han consolidat un ús reiterat de l’espai urbà.

On es concentren els esdeveniments? Al carrer, a les places, de vegades al Fòrum, a la plaça Catalunya o fins i tot als parcs i platges. Alguns centres basen la seva identitat en la quotidianitat i tenen un protagonisme pel seu ús continuat, altres en moments de la història de la ciutat, com per exemple la Font de Canaletes a la Rambla que puntualment esdevé el centre de la metròpolis quan guanya el Barça.

El dibuix d’ un territori policèntric a metròpolis Barcelona es diferencia d’altres escenaris europeus. Mentre que d’ altres grans metròpolis com Londres o Paris mostren un sistema urbà molt més centralitzat i segmentat funcionalment pel que fa a la poca mixtura d’ activitats, la nostra metròpolis es caracteritza per la consolidació d’una xarxa distribuïda de petits i grans centres que doten de qualitat urbana i diversitat funcional al territori.