Aparcar a la metròpolis

L’espai públic és un recurs finit, especialment en àmbits on hi ha una alta densitat residencial i d’activitats, com la metròpolis de Barcelona. La continuïtat urbana al llarg de la metròpolis requereix coordinar les mesures que la regulen, de manera que els ciutadans les entenguin i les compleixin.

En aquest sentit, el Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU) de l’AMB planteja i desplega diverses mesures que ajuden a aconseguir un ús més eficient i entenedor de l’espai públic. L’AMB posa a disposició dels ajuntaments que ho necessitin recomanacions per coordinar la regulació municipal de l’estacionament. L’objectiu és disposar d’un marc comú i compartit que permeti actualitzar i homogeneïtzar les ordenances municipals que recullen la regulació de l’estacionament en superfície en el conjunt de municipis metropolitans.

Tot seguit s’exposen diferents mesures que ha impulsat l’AMB relacionades amb els vehicles de motor i que tenen lloc a l’espai públic.

APARCAMENT METROPOLITÀ

L’any 2019 es va posar en marxa l’app AMB Aparcament Metropolità per als municipis de la metròpolis de Barcelona gràcies a un conveni entre l’Ajuntament de Barcelona, BSM, l’AMB i AMB informació. El servei, que gestiona l’estacionament regulat (per a no residents) a la via pública, es va iniciar en 5 municipis i s’ha anat estenent progressivament a la resta de la metròpolis. L’any 2025 ja està està disponible en 16 municipis: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montgat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans. Properament, s’ampliarà a altres municipis metropolitans, com Sant Andreu de la Barca.

APARCAMENT PER A RESIDENTS

A finals del 2020 es va iniciar el servei de l’app AMB Aparcament Residents, per gestionar els tiquets d’estacionament en les àrees d’aparcament reservades per als residents d’un municipi, sense necessitat d’utilitzar els parquímetres.

El servei actualment està actiu als municipis de Badalona, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montgat i Sant Joan Despí. Es preveu que durant el 2025 s’ampliï a altres municipis metropolitans, com Sant Adrià de Besòs.

DISTRIBUCIÓ URBANA DE MERCADERIES

L’any 2020 es va iniciar el servei de l’app SPRO, l’aplicació mòbil per gestionar l’estacionament de la distribució urbana de mercaderies (DUM), destinada als professionals del sector. Els 15 municipis metropolitans que en l’actualitat tenen el servei activat són: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montgat, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans. Es preveu que properament s’ampliï a altres municipis metropolitans, com Sant Cugat del Vallès.

A banda de la instal·lació de la senyalització vertical que fa referència a la plataforma metropolitana, l’AMB treballa perquè els municipis metropolitans harmonitzin els criteris de regulació. És per això que l’any 2022 es van elaborar les “Recomanacions per coordinar les ordenances municipals sobre les zones d’estacionament regulat”, amb un articulat normatiu de referència perquè els diferents municipis puguin adaptar les seves ordenances.

Durant el 2023 es va constituir l’empresa pública Iniciatives Tecnològiques de Mobilitat, SL, per tal d’impulsar-ne el desplegament durant els propers anys.

El comerç electrònic va viure un boom a partir de la pandèmia del 2020. Per tal d’evitar desplaçaments innecessaris, es proposa establir punts de recollida i devolució que permetin lliurar i retornar productes en qualsevol moment del dia i en ubicacions pròximes als clients. Actualment, s’està iniciant una xarxa de punts de recollida i devolució al metro, en oficines de correus, mercats, etc. També s’estan impulsant microplataformes de distribució urbana de mercaderies, en què s’hi preveuen ubicar punts de recollida i devolució de mercaderies, com en el cas d’Esplugues de Llobregat.

VEHICLES PESANTS

A l’àrea metropolitana de Barcelona l’oferta de places d’aparcament segur per a vehicles pesants és inferior a la demanda, fet que provoca que, de vegades, els transportistes de mercaderies es vegin impulsats a estacionar en zones indegudes. L’AMB està buscant solucions efectives per trobar l’equilibri entre l’oferta i la demanda de places d’aparcament i garantir la qualitat en la regulació i el control d’aquestes places, també per al transport de mercaderies perilloses.

APARCAMENTS D’INTERCANVI MODAL: PARK & RIDE (P+R)

L’any 2018, l’AMB va iniciar el model de gestió d’aparcaments d’intercanvi modal a Castelldefels i Sant Joan Despí. Aquest sistema es basa en la regulació de places d’aparcament gratuïtes per als usuaris del transport públic, gestionades a través d’una aplicació mòbil, en què els usuaris registren les seves dades així com els vehicles amb què volen estacionar a la xarxa d’aparcaments d’intercanvi. Actualment, amb l’extensió de la T-Mobilitat també s’hi pot registrar el títol de transport.

Durant el 2019, el servei i l’app P+R es va estendre a dos nous aparcaments situats al Tram Consell Comarcal, al municipi de Sant Just Desvern, i a l’estació de Rodalies del Papiol. Durant el 2020, la xarxa es va ampliar als municipis de Cervelló i Cornellà de Llobregat, i l’any 2022 va entrar en funcionament l’aparcament de l’estació de Rodalies de Viladecans. En l’actualitat hi ha 8 espais P+R actius, amb un total de 420 places.

El desembre del 2022 es va aprovar definitivament el “PDU dels aparcaments d’intercanvi modal transport públic-vehicle privat a l’àmbit del sistema tarifari integrat de l’ATM de l’àrea de Barcelona”. El PDU crea una nova figura urbanísitica de regulació que dota els espais P+R amb un caràcter de serveis a la mobilitat i no només aparcament d’intercanvi. En el cas de l’àrea metropolitana, el PDU proposa una ordenació urbanística a l’entorn de les estacions o parades d’autobús següents:

  • Renfe: Barberà del Vallès, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola-Universitat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Gavà, Montcada Bifurcació, Montcada-Ripollet, Montgat, Montgat Nord, Sant Cugat del Vallès i Viladecans
  • FGC: Baixador de Vallvidrera, Colònia Güell, Hospital General, Les Fonts, Les Planes, Mira-sol, Molí Nou-Ciutat Cooperativa, Pallejà, Quatre Camins, Sant Boi, Sant Joan, Santa Coloma de Cervelló, Valldoreix i Volpelleres.
  • Bus Exprés: La Palma de Cervelló i Cervelló.

L’AMB continua gestionant aquest servei i ofereix estendre’l de manera gratuïta als municipis interessats a regular places d’aparcament properes a estacions i parades de transport públic.

TAXI

Els punts de parada de taxi es troben a l’espai públic i tenen com a finalitat reduir els quilòmetres en buit i les emissions contaminants que se’n deriven. En l’actualitat, l’àmbit metropolità compta amb 515 parades.

El taxi metropolità també disposa d’una app de servei específica per a les persones que el vulguin fer servir.