Lectures per alimentar aquest Sant Jordi

Amb motiu del Dia Internacional del Llibre, el proper 23 d’abril, volem compartir una recopilació de llibres relacionats amb l’alimentació sostenible, el sistema alimentari i els entorns urbans on vivim, per convidar-vos a reflexionar i a comprendre millor les implicacions i l’impacte d’alimentar-nos cada dia, així com a conèixer experiències d’èxit interessants i inspiradores. Aquestes lectures també us poden ajudar a prendre consciència de la importància de les decisions diàries i inspirar-vos per ser agents del canvi.

Per cert, molts d’aquests llibres els podeu trobar al catàleg de la Biblioteca de l’AMB!

Bona diada i gaudiu de la lectura!

Regénesis: alimentar al mundo sin devorar el planeta (2023) George Monbiot  

Regénesis ens ofereix una mirada fascinant cap a un futur nou per a l’alimentació i per a la humanitat. A través dels últims descobriments sobre l’ecologia del sòl, George Monbiot ens explica com aquest nou coneixement del món subterrani podria ajudar-nos a produir més menjar amb menys impacte agrícola.

Ens presenta persones pioneres que ja estan posant en pràctica aquests mètodes innovadors: des d’un hortolà que està canviant la manera com entenem la fertilitat de la terra, fins a pagesos que cultiven cereals perennes sense necessitat de llaurar ni fer servir químics, passant per científics que investiguen formes completament noves de crear proteïnes i greixos. Tots ells tenen una cosa en comú: demostren que la vida més petita pot tenir un gran paper a l’hora de reconciliar-nos amb el planeta, recuperar els ecosistemes i deixar enrere l’era de l’extinció per començar una nova etapa de regeneració.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB
Sitopía (2022) – Carolyn Steel  

En el seu últim llançament, Steel crea una filosofia pràctica basada en el menjar i ens recorda la urgència de canviar la nostra manera d’alimentar-nos per transformar, al mateix temps, la nostra relació amb l’entorn. L’autora britànica explora els efectes del menjar en diferents escales que interactuen de múltiples maneres interconnectades.

Sitopía ens convida a reflexionar i ens inspira per ser agents de canvi.   

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB.
Ciudades hambrientas (2020) Carolyn Steel  

Alimentar les grans ciutats té un impacte enorme sobre el planeta, fins i tot més gran que moltes altres activitats humanes. Però poca gent n’és realment conscient. Prenem l’exemple de Londres: cada dia s’hi cuinen, mengen i llencen els residus de prop de trenta milions d’àpats. I el mateix passa, en major o menor mesura, a totes les ciutats del món.  

Ciudades hambrientas és un llibre fascinant que ens convida a descobrir com mengen les ciutats. Un estudi original i revelador que mostra com la manera moderna de produir i consumir aliments ha trencat l’equilibri entre la humanitat i el planeta. És alhora una advertència sobre el malbaratament i els danys que provoca el sistema alimentari actual, i una guia amb propostes reals per començar a fer les coses millor.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB. També disponible en versió original (en anglès).    
Food and the cities. Food policies for sustainable cities (2015) Andrea Calori & Andrea Magarini  

Des del 2008, més de la meitat de la població humana viu en ciutats. Es tracta d’un fet sense precedents en la història que obre nous escenaris pel que fa a la sostenibilitat dels sistemes alimentaris a escala local, regional i planetària. Als centres urbans és on es concentren els principals consums d’aliments, i és també a les ciutats on es troben els centres de decisió, les infraestructures i les organitzacions en les quals convergeixen els sistemes alimentaris de l’economia globalitzada.  

Food and the cities recull les experiències de diverses ciutats d’arreu del món, com Almere, Amsterdam, Bristol, Gant, Londres, Malmö, Melbourne, Milà, Nova York, Toronto, San Francisco, Vancouver i moltes altres. Cada una d’aquestes ciutats ha adoptat polítiques alimentàries que aborden qüestions com la governança, la producció local, l’accés al menjar, l’educació, la reducció del malbaratament i dels impactes ambientals, la promoció de l’agroecosistema i, fins i tot, l’elaboració de veritables estratègies urbanes per al sistema alimentari.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB
Huertopías: ecourbanismo, cooperación social y agricultura José Luis Fernández Casadevante  

Davant un futur en què haurem de viure amb menys recursos, menys energia i en entorns ambientalment més adversos, estimar les ciutats passa per assumir les transformacions complexes que planteja l’agenda de l’ecourbanisme. Horts comunitaris, granges urbanes, teràpies hortícoles en hospitals, espais de cultiu en escoles, biblioteques, presons o camps de refugiats. Boscos comestibles, vinyes urbanes, terrats verds i altres plantacions que desafien la fam i la desigualtat, reuneixen persones, mobilitzen comunitats, generen canvis culturals i reverdeixen l’espai públic.  

Huertopías ens convida a imaginar aquests canvis: un esforç per convertir la utopia en pràctiques que anticipen —de manera imperfecta però possible— esborranys de ciutats més justes, acollidores i ecològiques.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB
Cuits pel clima. Produir aliments en temps de canvi climàtic (2025) – Francesc Reguant i Lorena Farràs  

Cuits pel clima és un estudi profund, rigorós i, sobretot, realista, de com el canvi climàtic està afectant la producció d’aliments en un context de creixement de la població mundial i en un planeta de recursos finits. És urgent donar resposta al canvi climàtic i al deteriorament del medi ambient i, en aquestes fites, la producció d’aliments hi té un protagonisme singular i cabdal. Per fer front a tots aquests reptes, els autors proposen diferents solucions i ho exemplifiquen amb quinze experiències d’èxit, entre les quals destaquen: l’agroecologia, la intensificació sostenible (genòmica, regadiu, hidroponia…), l’agricultura i la ramaderia de precisió, la proteïna alternativa, les energies renovables, la cooperació, etc.  

Cuits pel clima és un diàleg humil de dos autors de generacions i àmbits professionals diferents. Dues veus valentes preocupades per la seguretat alimentària mundial.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB
Entendre l’agricultura: una eina imprescindible per sortir de l’embolic del segle XXI – Francesc Reguant  

Proposta de divulgació rigorosa i documentada sobre una cosa tan poc considerada i alhora tan necessària com és la producció d’aliments. El llibre sorprèn en trencar no pocs tòpics sobre aquesta activitat imprescindible per sortir de l’embolic del segle XXI. Un segle que s’enfronta als grans reptes de l’energia, el medi ambient, la desigualtat econòmica i social i els aliments…  

Les alternatives que proposa l’autor es fixen en la sostenibilitat i es basen en tecnologia per assolir-la. Culturalment exposa el retrobament necessari entre el món rural i urbà. Aquest estudi, sense caure en la ingenuïtat, es mostra esperançador, i posa l’exemple de sis experiències reals en les quals els protagonistes albiren camins vers noves fites de progrés.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB  
Barcelona pagesa. Retrats d’una agricultura en transformació (2024)  

La pagesia de Barcelona és un mosaic vibrant de tradició i d’innovació, on la realitat de la terra es combina amb els somnis de les persones que la cuiden. Endinsa’t en aquest llibre i deixa’t captivar per la valentia i la passió dels agricultors i agricultores que viuen i treballen a la província.  

El llibre, impulsat per la Diputació de Barcelona, inclou una introducció, 27 entrevistes i una sèrie de fotografies que ofereixen un retrat íntim i profund de la pagesia de la província.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB  
Tu dieta puede salvar el planeta. Por una alimentación saludable y sostenible (2021) Aitor Sánchez  

En paraules del mateix autor, aquest llibre reflexiona sobre com hem arribat a la situació actual d’alt impacte ambiental i analitza els factors del sistema alimentari que ens hi han conduït.  

La petjada de carboni generada pels milers de quilòmetres que recorren els nostres aliments, el cost de la producció alimentària, els models d’explotació animal, el cost social dels aliments malsans o la repercussió dels envasos de plàstic són alguns dels temes que aborda l’autor.  

A més, ofereix alternatives específiques per promoure el canvi cap a un consum responsable.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB  
Tu consumo puede cambiar el mundo. El poder de tus elecciones responsables, conscientes y críticas – Brenda Chávez  

Aquest llibre ens interpel·la a tots, perquè amb cada acte de consum estem emetent un vot: donem suport a un model de producció i activem una cadena de subministrament que pot beneficiar empreses implicades en abusos socials, ambientals, econòmics o laborals.  

Al segle XXI, el consumidor ha pres un paper clau com a motor de canvi. Mitjançant entrevistes amb persones influents, anàlisis de models productius alternatius i hàbits de compra més conscients, aquest assaig periodístic —amb vocació de servei públic i també manual pràctic— ens convida a redescobrir el consum com una eina de transformació social, ecològica i econòmica.  

És un cavall de Troia crític dins del sistema, que busca combatre el canvi climàtic, reduir la desigualtat i promoure una economia més humana i enfocada al bé comú. I el més sorprenent és que podem contribuir-hi cada dia, amb les nostres decisions de consum. La utopia és més a prop del que sembla, i el que comprem —i com ho comprem— hi té molt a veure. Descobrim-ho.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB
Tothom a taula! Retrats de l’ecosistema alimentari sostenible d’una Barcelona en transformació (2021) Jordi Bes i Lucía Herrero  

La trentena d’històries presentades en aquest llibre, dirigit per Álvaro Porro, Amaranta Herrero i Montse Peiron, són una mostra dels múltiples projectes que ens posen mes a prop, a Barcelona, l’alimentació sostenible, que és bona per a les persones, els territoris i el planeta. El sistema alimentari global es un dels principals factors de risc per a la salut i té entre una quarta part i un terç de la responsabilitat en l’emergència climàtica.  

Barcelona és una de les 200 ciutats del món que es reconeixen com a subjectes implicats en la situació, en tant que principals receptores del sistema alimentari, i que s’han compromès a explotar el seu potencial per avançar amb pas ferm cap a sistemes alimentaris sostenibles, saludables, pròspers i igualitaris. Una de les seves línies d’acció és visibilitzar que ja està en marxa cap a la transformació i donar suport a la ciutadania.

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB
Cremo! (2024) – Maria Nicolau  

Cremo! és el crit d’alerta que s’etziba a les cuines professionals quan es carrega una olla que pesa o una paella amb oli roent quan passem pel costat d’un company. Aquest llibre és la història d’una noia normal i corrent que un bon dia decideix deixar-ho tot per aprendre un ofici del qual no sap res i llançar-se de cap a una aventura per escoles d’hostaleria peculiars, restaurants insòlits, hotels i pastisseries de tota mena i condició, mentre el país és sacsejat per la revolta gastronòmica del segle.  

Un assaig i un receptari que van molt més enllà, on es barregen, com qui fa una beixamel, passió, empenta, memòries, personatges estrambòtics i reflexions que ens faran vibrar en cada pàgina amb la cuina al ritme revolucionari de Maria Nicolau.  
Cuina o barbàrie (2022) Maria Nicolau  

Entusiasta, inconformista i hilarant, Maria Nicolau ens obre les portes a una cuina rica, sostenible, apassionada i, sobretot, coherent. Una cuina explicada a través de la història i la ciència, la natura i la tecnologia, els episodis col·lectius i la vivència íntima.  

Per què l’olla és l’invent primordial de la civilització? Què ho fa, que els pastissos s’inflin al forn? Com és que només comprem salmó i lluç, tenint el Mediterrani ple d’altres varietats de peix? En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir, i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.  

Cuinar és improvisar, arriscar, decidir, atrevir-nos a ser lliures.  
De l’hort al plat: o com menjar bé tot l’any (2024) Pep Salsetes  

Un llibre ple de saviesa, rauxa i alegria de viure per aprendre i xalar de l’autèntica cuina del nostre país. Amb la clarividència i el bon humor que el caracteritzen, en Pep Salsetes ens convida a reviure una cuina estacional i popular, a favor de la sostenibilitat, el producte local i la gresca.  

En aquesta veritable “bíblia” del nostre patrimoni culinari més genuí hi trobareu un centenar de receptes recollides per tradició oral.
La cuina sostenible. Idees, trucs i receptes per no llençar res (2018) Ada Parellada  

Aquest no és un llibre de receptes, és un llibre per aprendre a aprofitar millor el temps als fogons i treure el màxim rendiment als aliments.  

La cuina sostenible és un llibre amb aspiracions: vol posar sobre la taula un dels grans problemes actuals —la quantitat de menjar que llencem cada dia—, un malbaratament alimentari que no para de créixer. El valor de l’esforç, l’ètica social i la il·lusió són els principis que la cuina de Parellada reivindica quan es tracta dels aliments que consumim. A través d’aquesta filosofia, ens ofereix la possibilitat de reorganitzar la cuina per fer-la més eficaç i àgil. A més, ens ensenya a aprofitar millor el temps dedicat a cuinar, perquè el que facis avui et permeti “viure de renda, culinàriament parlant” la resta de la setmana, amb menús variats i deliciosos.  

Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB  
Repensa el que menges. Guia per a la sostenibilitat de les pràctiques educatives cap a la garantia del dret a l’alimentació (2021) – DESOS Opció Solidària
 
Aquesta guia ha estat impulsada per DESOS Opció Solidària i s’ha dissenyat col·lectivament a través d’un enriquidor procés d’aprenentatge i creació de sinergies entre diversos agents. El contingut que s’hi ha plasmat neix de les necessitats, reflexions i recursos que s’han anat posant en comú en diversos seminaris, entrevistes a persones especialistes en el dret a l’alimentació i l’educació per la justícia global, així com en xarxes d’aprenentatge institucionals i acadèmiques.
 
La guia està emmarcada en el programa Transalimenta al Baix Llobregat, que busca generar processos socioeducatius transformadors per promoure el dret a l’alimentació mitjançant la reducció del malbaratament alimentari. Tot plegat, posant en valor el Parc Agrari del Baix Llobregat com a eix vertebrador d’una estratègia territorial per afavorir el dret a l’alimentació a través de l’aprenentatge servei.
 
Enllaç a la fitxa de la Biblioteca de l’AMB
Versió en PDF

I no ens oblidem dels més menuts de la casa: us deixem l’enllaç a una excel·lent guia elaborada per Fundesplai amb un centenar de contes i llibres relacionats amb l’alimentació saludable i sostenible.

Aquestes 100 lectures es divideixen en quatre apartats temàtics per tal d’abordar els objectius d’aquesta proposta: alimentació, hort, cuina i planeta.