Programa Alimentem Collserola: balanç dels darrers 8 anys i inici del 3r cicle

El Programa Alimentem Collserola! Promoció de la Transició Agroecològica a Collserola arriba al final del seu segon cicle (2016-2024) consolidant-se com una estratègia de referència en la transició agroecològica metropolitana. Impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i diversos municipis, així com amb la implicació de diverses entitats i agents del territori, el programa ha treballat per enfortir l’activitat agrària local, preservar el paisatge agroforestal i fomentar una alimentació sostenible i de proximitat dins l’àmbit metropolità de Barcelona.

8 anys de transició agroecològica al Parc natural

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha publicat recentment la Memòria d’activitats dels dos cicles d’intervenció (2016-2021 i 2021-2024) del programa Alimentem Collserola, que han comptat amb la dinamització de l’equip tècnic de la cooperativa Arran de terra.

El document Alimentem Collserola! Transició agroecològica a la Serra de Collserola. Memòria 2016-2024, recull els avenços d’aquests vuit anys per impulsar sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles i reactivar l’activitat agrària al territori. La publicació neix amb la voluntat de fer balanç del procés i recollir els principals reptes, aprenentatges i fites assolides per promoure la transició agroecològica al Parc Natural de Collserola.

La Memòria presenta una radiografia de la situació del sector agrari al Parc Natural de Collserola, amb dades sobre la dimensió ecològica, social i econòmica del sector, i un recull de la percepció de la pagesia sobre els seus principals esculls.

També es fa una panoràmica les accions tractor i els serveis estructurals que s’han desenvolupat al llarg d’aquests anys per donar suport a la pagesia i que han quedat com a eines de gestió del Consorci. És el cas dArrela’t —el servei d’assessorament integral a la pagesia—, el Contracte Agrari de Collserola (CAC) —sistema de remuneració pels serveis ecosistèmics que proporciona la pagesia (actualment, la 4a convocatòria es troba oberta fins al 18 de juliol)—, la maquinària compartida o les eines per promoure la recuperació de finques agroforestals a la Serra.

Entre les dades més rellevants, destaquen:

  • 24 explotacions agroramaderes actives, amb 58 persones treballadores directes
  • 230 apiaris registrats i 700 animals en pastura extensiva
  • 442 actuacions subvencionades pel CAC en 3 edicions, amb una inversió de més de 230.000 €
  • Més de 20 activitats d’educació ambiental i accions amb centres educatius i entitats locals
  • El 50% de les explotacions amb segell ecològic i el 90% amb varietats locals o races autòctones
  • L’impuls de la varietat local de tomàquet “Mandó de Collserola”, amb producció i festa pròpia

Un nou horitzó: inici del 3r cicle (2025-2028)

La publicació de la Memòria coincideix amb la presentació del Pacte de municipis de Collserola per l’agroecologia, un acord entre els municipis implicats en el projecte Alimentem Collserola per deixar constància dels esforços comuns dels últims anys i de la voluntat de continuar avançant en la transició agroecològica de la Serra.

Amb aquesta publicació, s’engega un 3r cicle del programa Alimentem Collserola (2025-2028), que a partir d’ara comptarà amb la dinamització de la cooperativa L’Ortiga i respondrà als nous reptes de la pagesia i dels sistemes alimentaris locals.

Aquest nou cicle suposa una oportunitat per seguir articulant polítiques alimentàries territorials des del cor verd metropolità, connectant la preservació del paisatge amb el dret a una alimentació justa, saludable i sostenible per a tota la ciutadania.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en concret el Servei d’Infraestructura Verda, seguirà formant part de la Comissió de seguiment del Programa Alimentem Collserola amb l’objectiu de fer seguiment actiu de les tasques desenvolupades, així com articular la feina que està fent en el marc del Programa i identificar sinèrgies amb accions i competències de l’AMB.