Tasta Mandó: programa d’activitats a Sant Cugat del Vallès entorn a aquesta varietat local de tomàquet

Després de tres edicions, la Fira del Tomàquet Mandó fa un pas endavant i es transforma en un programa d’activitats gastronòmiques, culturals i educatives amb l’objectiu d’augmentar la promoció i la difusió de la producció agrícola local. Es tracta d’una iniciativa de DeCollserola i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès anomenada Tasta Mandó i que es vertebrarà en la tradicional fira de setembre, el diumenge 7, i activitat prèvies que ja s’han anat desenvolupant al llarg del mes de juliol.

En paral·lel a aquestes activitats, i per primera vegada, 28 restaurants de Sant Cugat, la majoria associats al Gremi de Restauració, inclouran en les seves cartes plats elaborats amb tomàquet mandó, entre juliol i setembre. En concret, els restaurants participants són els següents: Rancho El Paso, Les Escales Bistró, Restaurant Masia Vilallonga, Cal Gausac, Cal Temerari, Bodega Tomàs, La Teresita, Dehesa Sant Cugat, Mecànic Pizza, Restaurant Greta, Pizzería Mezzanote, Àcid Bar, Bar Papitu, El Vi De Deu, Bar Spoon, Fermenteria Smakelig, La Queixalada, La Bodegueta de Sant Cugat, El Celler d’en Medir, La Brasa del Minigolf, Braseria La Ponde Bar, Creu de Coll Favà Bar, Rusiñol Bar Stop, Taberna 1984, Cafè Mosch, La Taverna Catalana del Mercantic, Sankhu.

Com en altres ocasions, el diumenge 7 de setembre se celebrarà la Fira del Tomàquet Mandó i el dinar de cloenda a la plaça de Barcelona. Com a novetats, hi haurà formatges de cabra produïts a Collserola, fruits secs i una barra conjunta de vi. Val a dir que la producció de tomàquet Mandó s’ha incrementat notablement en els darrers anys i, en concret, aquest 2025 es preveu una producció d’entre 350 i 400 quilos setmanalment, entre el 15 de juliol i el 15 de setembre. Més detall del programa:

Programa

10 h Inici del Mercat agrícola de Collserola
Venda i degustació de verdures, hortalisses, fruites, mel, oli d’oliva, vins, cerveses artesanes, formatges, embotits i altres productes de proximitat! Vine i omple el teu cistell!

10.30 h Taller familiar
Mandó per l’any que ve! Com guardar la llavor del tomàquet Mandó de Collserola per elaborar planter propi. Amb Damià Gibernet.

11.30 h Taller familiar
La mel i les abelles són vida! Amb Melvida

12.30 h Taller familiar
Trepitjada popular de raïm! Amb L’Olivera Can Calopa.

13.00 h Degustació gratuïta de tomàquet Mandó i Olis de Collserola.
Amb Associació Collserola Pagesa.

13.00 h Concert-vermut
Amb Pubilles Ninja. Folk rock amb grans dosis d’humor. Ball i festa a la plaça!

14.30 h Arròs amb verdures de temporada, postres i beguda.
A càrrec de La Paca i Les Escales Bistró

16.30 h Fi del mercat

La programació Tasta Mandó 2025 l’organitza DeCollserola, la marca sota la qual diversos pagesos locals s’han unit per vendre productes de proximitat, i l’Ajuntament de Sant Cugat amb el suport de Rabassaires, Collserola Pagesa, Parc Natural de Collserola, AMB i Gremi de Restauració de Sant Cugat del Vallès.