L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, un projecte que anirà més enllà dels límits de la ciutat per arribar a tota la regió metropolitana amb l’objectiu de projectar-se al món com un dels grans pols globals d’impuls a l’alimentació sostenible. La ciutat recull així el testimoni de Milà, seu de la primera Cimera Global de Ciutats per l’Alimentació Sostenible al 2015, i de València, capital de l’Alimentació Sostenible l’any 2017.
L’any de la capitalitat inclourà el desenvolupament de més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que s’estendrà d’inicis d’any fins al desembre. Culminarà amb el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà a la tardor de 2021, amb la participació de més de 200 ciutats d’arreu del món, un pacte que posa en valor el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles i impulsa l’accés a aliments saludables, actuant contra la fam i la malnutrició.
Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, treballarà com a pol urbà metropolità
Les ciutats estan recuperant el seu paper en les polítiques alimentàries. En els darrers anys, Barcelona i altres ciutats del món han començat a desenvolupar polítiques en aquest sentit. En aquest marc, l’Ajuntament de Barcelona va elaborar la seva primera Estratègia de Política Alimentària (2016-2019) i des del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona es va impulsar durant els darrers tres anys un procés on han participat més de 100 actors del sector alimentari per configurar la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona.
Aquesta Carta Alimentària constitueix un instrument que ha de servir per impulsar i coordinar el desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana. Amb aquest objectiu, Barcelona i l’Àrea Metropolitana promouen l’adhesió dels municipis que en formen part de cara al 2021, una adhesió de gran importància tenint en compte que la RMB és, en el seu conjunt, un pol destacat tant de producció alimentària com d’indústria de transformació, i sobretot, aplega la major part del consum i comercialització de Catalunya. La presència dels municipis de la metròpolis de Barcelona suposa, per tant, la incorporació d’actors clau dins del sistema alimentari, com la pagesia, els mercats de proximitat o el sòl agrícola que aporta el Parc Agrari del Baix Llobregat, entre d’altres.
Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 ha de contribuir, doncs, a impulsar polítiques alimentàries en l’àmbit metropolità amb una implicació transversal de la societat i a continuar posicionant Barcelona a nivell internacional quant a política alimentària. Es posaran en marxa tres grans línies d’acció:
– El desplegament d’una norantena de polítiques i projectes alimentaris
– Un programa d’esdeveniments al llarg de l’any; i
– La construcció d’una Estratègia de Política Alimentària amb horitzó 2030 que marqui el full de ruta després del 2021.
Tot aquest conjunt d’activitats culminarà a la tardor de 2021 amb la celebració del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, per a la qual Barcelona va ser escollida com a seu a la tardor de 2019.
Estratègia de Política Alimentària amb horitzó 2030 i Carta Alimentària de la Regió Metropolitana
La construcció d’una Estratègia de Política Alimentària amb horitzó 2030 serà un dels grans eixos vertebradors de la Capital Mundial d’Alimentació Sostenible de Barcelona. L’Estratègia s’anirà construint al llarg de l’any i acabarà constituint el full de ruta que seguirà la metròpoli de Barcelona amb la indicació dels àmbits clau de les polítiques alimentàries i els objectius que s’han d’assolir per anar canviant la cultura de l’alimentació a casa nostra.
L’elaboració de l’Estratègia té com a punt de partida la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), en la que han participat més de 100 actors i a la que es vol promoure l’adhesió dels municipis metropolitans, i inclourà l’activació d’un Consell Alimentari en el marc de l’estratègia alimentària 2030.
La CARM és un instrument clau de posicionament compartit i de coordinació estratègica per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana. Més de 100 actors han participat durant més de 2 anys per obtenir aquest document. D’aquesta manera s’ha establert un marc de treball comú per facilitar espais de participació, acció i estratègia per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana amb la participació de les administracions públiques, el sector productiu, el món acadèmic, la ciutadania i organitzacions ciutadanes, i els mitjans de comunicació. En aquest sentit el passat plenari municipal la va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals visibilitzant un suport polític transversal a aquesta temàtica i a l’enfocament que marca la Carta.
La Carta facilita la participació i la governança per crear una base social i institucional implicada, defensa un medi agrari viu que impulsi la producció local i el seu valor social i ecològic i prioritza l’equitat social i econòmica davant la crisi climàtica i el món postpandèmia. En aquest sentit, vol ser palanca per a què s’impulsin projectes i iniciatives que afavoreixin el canvi de model alimentari i per a què es coordinin tots els que ja existeixen, com poden ser espais i parcs agraris, xarxa de centres d’intercanvi aliments de proximitat, prevenció del malbaratament a menjadors escolars o Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada.
Així, el document integra la mirada metropolitana en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 promovent el desenvolupament per part dels municipis adherits d’una Estratègia Alimentària Municipal, incorporant esdeveniments en els diferents municipis de la regió dins el programa de la capitalitat, organitzant esdeveniments a cada municipi durant la Setmana de l’Alimentació Sostenible, o desenvolupant projectes municipals alineats amb la CARM i el Pacte de Milà.
Barcelona, 3 de desembre de 2020