El pròxim 5 de març se celebra el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica.
Però, què vol dir ser eficient energèticament?
Es tracta d’optimitzar l’ús de l’energia, és a dir, obtenir el màxim rendiment amb el menor consum possible.
Quins avantatges ofereix?
- Reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, ja que l’energia elèctrica que consumim encara prové majoritàriament de fonts no renovables (combustibles fòssils).
- Estalvi en la factura de l’electricitat. Evidentment, com menys consumim, menys pagarem!
Què podem fer nosaltres per ser més eficients energèticament?
Hi ha diferents maneres i nivells per millorar l’eficiència energètica. Per exemple:
- Fer petits canvis a casa per millorar l’aïllament tèrmic, com per exemple canviar les finestres per unes de vidre doble i amb ruptura de pont tèrmic. També petits gests, com ara abaixar les persianes a la nit o obrir les cortines a l’hivern, contribuiran a millorar l’eficiència energètica a la llar.
- Obtenir aparells elèctrics i electrònics eficients. Per saber l’eficiència dels aparells, cal fixar-se amb l’etiqueta d’eficiència energètica (lletra A són els més eficients, i lletra G els menys eficients). Aquesta etiqueta també pot informar d’altres característiques, com l’aigua utilitzada o el soroll. A més, inclou un codi QR que els usuaris poden escanejar per obtenir informació addicional sobre el producte. Recorda que, periòdicament, aquesta escala es va modificant i adaptant. En el web de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE) hi trobaràs més informació.
- Fer un consum responsable de l’energia a través de bones pràctiques, com ara:
- Substituir les bombetes halògenes per les de baix consum.
- Apagar els llums si no els estem utilitzant.
- No deixar aparells elèctrics i electrònics en mode repòs. Encara que estiguin apagats, segueixen consumint!
- Utilitzar programes de baix consum als nostres electrodomèstics com els rentaplats o la rentadora.
- Aprofitar la llum natural sempre que sigui possible.
- Utilitzar temporitzadors per a la caldera elèctrica.
Els recursos del Compartim un Futur
En el Compartim un Futur també treballem per donar eines per millorar l’eficiència energètica i fer un ús més responsable de l’energia. Disposem de diferents recursos:
- APS de la comunitat educativa per a la transició energètica: a través d’aquest projecte, els participants aprendran com reduir el consum energètic del seu centre educatiu i de la seva llar.
- APS sobre edificis NZEB (edificis amb consum d’energia gairebé nul). Aquest model d’edificació busca assolir el consum energètic zero mitjançant diferents estratègies com tenir un bon aïllament tèrmic, la instal·lació de plaques solars i l’ús de sistemes de calefacció i refrigeració eficients.
- Activitat a l’aula “Canviem la petjada”: a través d’aquesta activitat s’aprenen diferents bones pràctiques per reduir la petjada de carboni.
- Joc de l’energia i l’aigua a casa: joc per buscar hàbits que malgasten energia i d’altres que l’estalvien.
- Interactiu “Llar eficient”: pots recórrer diferents estances de la llar i veure consells per reduir-hi el consum d’aigua i d’energia.
- Fullet “Llar eficient”: publicació basada en l’interactiu anterior.
Si vols més informació sobre les activitats i els recursos, pots contactar amb la Central de Reserves al 93 238 93 51, escriure a reserves.compartim@amb.cat o bé omplir el formulari de contacte.