Coinvestiguem el confort tèrmic a través de la ciència ciutadana en l’àmbit metropolità

L’augment de les temperatures i dels episodis de calor extrema han esdevingut un dels reptes clau per a l’adaptació de les zones urbanes al canvi climàtic. Especialment preocupant són els seus efectes sobre la salut i el benestar, els quals es distribueixen de manera desigual entre la població urbana. En l’àmbit metropolità de Barcelona, gairebé mig milió de persones viuen en zones d’elevada vulnerabilitat a la calor, segons l’índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC).

L’Àrea Metropolitana de Barcelona, en col·laboració amb dos centres de recerca (l’Institut Metròpoli i l’Institut de Recerca per l’Energia de Catalunya, IREC), ha impulsat un primer projecte pilot de ciència ciutadana sobre el confort tèrmic en l’àmbit metropolità amb un triple objectiu: educatiu, científic i de millora de les polítiques públiques. El projecte pretén entendre millor com la població experimenta la vulnerabilitat a la calor i viu situacions de desconfort tèrmic a partir de la ciència ciutadana.

L’objectiu del projecte és dissenyar i preparar dos projectes de ciència ciutadana per comprendre les experiències de confort i desconfort tèrmic, així com la vulnerabilitat i la capacitat d’adaptació de la població local sobre la calor, especialment en aquelles zones amb major vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC alt).

La primera prova pilot, Vigilants de la calor, compta amb la implicació de la comunitat educativa, de les famílies amb infants i d’equips de recerca amb l’objectiu d’obtenir dades, fins ara inexistents, sobre el confort tèrmic a l’interior dels habitatges de famílies amb infants i joves de la metròpolis de Barcelona durant períodes càlids. La prova s’ha fet per primer cop amb alumnat de cicle superior de primària de tres escoles ubicades en municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. L’alumnat ha pres mesures de confort interior durant 15 dies a l’estiu (temperatura, humitat i CO2) i ha col·laborat amb la recerca per generar noves dades i coneixement per adaptar millor les nostres ciutats i les nostres llars al canvi climàtic i a la calor extrema.

Alumnat de 6è de primària de l’Institut Escola Coves d’en Cimany de Barcelona en el projecte pilot Vigilants de la calor.

Aquest projecte pilot s’ha adaptat a la metodologia d’aprenentatge servei (APS) i s’ha integrat com a activitat dins del programa Compartim un Futur, amb l’objectiu de replicar-la a més escoles a partir d’ara, per obtenir més dades de confort tèrmic a l’interior de les llars. Per primer cop, l’APS Vigilants de la calor s’oferirà durant el tercer trimestre del curs 2024-2025 a l’alumnat de cicle superior de primària i també al primer cicle d’ESO.

La segona prova pilot del projecte, Barri calent, barri fresc, pretén coinvestigar el confort tèrmic que hi ha en diferents espais del barri amb gent gran durant períodes càlids. Està orientat a gent gran, usuària dels casals i espais de gent gran. Es duran a terme tres sessions entre el setembre i l’octubre del 2024 per parlar sobre els usos de l’espai exterior durant períodes càlids i entendre el confort tèrmic a l’exterior per part de la gent gran. Aquests tallers es faran en barris d’elevada vulnerabilitat de tres municipis metropolitans (Badalona, Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat), identificats mitjançant l’IVAC. Es treballarà en un mapatge participatiu de la calor a cada barri per tal d’identificar les vivències de calor, les pràctiques d’adaptació i les possibles millores en l’espai i els equipaments públics.