La Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) és una iniciativa que se celebra anualment del 16 al 22 de setembre, i enguany té com a lema “Combina i mou-te!”. L’objectiu principal és fomentar una mobilitat urbana sostenible i responsable, promovent mitjans de transport alternatius al cotxe privat. La SEM va començar l’any 2002 i actualment hi participen milers de ciutats d’Europa i de tot el món. Durant aquest període s’organitzen múltiples activitats per involucrar la ciutadania en la mobilitat sostenible.
Objectius de la Setmana Europea de la Mobilitat
- Promoure la mobilitat sostenible: en el dia a dia ens movem constantment per la nostra ciutat. Així doncs, és important que la ciutadania conegui els beneficis de l’ús de mitjans de transport més sostenibles com poden ser caminar, anar en bicicleta, utilitzar el transport públic,…
- Reduir l’ús del cotxe privat: si utilitzem transports alternatius al cotxe, reduirem la congestió del trànsit, la contaminació tant atmosfèrica com acústica, tot millorant la qualitat de la vida urbana.
- Salut pública: promoure hàbits de vida més actius i saludables i desplaçar-nos amb bicicleta o caminant per reduir els problemes relacionats amb el sedentarisme.
- Seguretat viària: reduir el nombre d’accidents i conèixer com podem participar en una mobilitat més segura i responsable.
Quins impactes ha tingut la SEM?
La SEM ha tingut un impacte significatiu en moltes ciutats, i ha propiciat canvis en els hàbits de mobilitat de la ciutadania i fins i tot en les polítiques de transport urbà. Alguns dels beneficis d’aquests canvis són una major consciència sobre els problemes de la contaminació i el canvi climàtic, una reducció de les emissions de CO2, una millor qualitat de l’aire i una disminució del trànsit i la congestió. A més, aquesta campanya serveix com a plataforma perquè les ciutats comparteixin bones pràctiques i solucions innovadores en matèria de mobilitat sostenible per poder implantar-les a altres ciutats.
Beneficis d’una mobilitat més sostenible
Adoptar un desplaçament sostenible presenta diversos avantatges tant per a les ciutats com per als seus habitants:
- Millora de la salut pública, ja que es promou l’exercici físic a través de la mobilitat activa com caminar i anar en bicicleta.
- Reducció de la contaminació en disminuir l’ús de vehicles privats, perquè es minimitzen les emissions de gasos contaminants.
- Millora de la qualitat de vida urbana gràcies a la reducció del trànsit i del soroll, fet que ofereix un entorn més agradable per viure i treballar.
- Increment de la seguretat viària amb la reducció d’accidents de trànsit mitjançant una millora en la planificació i el disseny de les infraestructures.
- Conscienciació ambiental sobre la necessitat de protegir el medi ambient i adoptar hàbits més sostenibles.
Organització d’activitats
Durant la Setmana Europea de la Mobilitat, les ciutats participants organitzen una àmplia gamma d’activitats per a tota la comunitat amb l’objectiu de promoure la mobilitat sostenible.
El programa Compartim un Futur ofereix dues activitats relacionades amb la mobilitat sostenible disponibles tot l’any: d’una banda, Parcs i pedals al Besòs, que permet als participants explorar l’entorn a peu i fer un recorregut amb bicicleta per la llera del riu Besòs per aprendre a circular-hi; d’altra banda, Pedals al parc de la Fontsanta, que consisteix en la descoberta de l’entorn utilitzant directament la bicicleta.
Totes les activitats organitzades a Catalunya per la Setmana de la Mobilitat Sostenible es troben detallades a la pàgina web del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. En aquesta plataforma, els interessats poden adherir-se a la Setmana, consultar els catàlegs específics per a Ajuntaments i centres educatius, i descarregar material de difusió, entre altres recursos disponibles.
Així doncs, la Setmana Europea de la Mobilitat és una oportunitat per promoure una mobilitat més sostenible i conscient, amb beneficis tant per a les persones com per al medi ambient. A través d’activitats educatives, millores d’infraestructures i iniciatives comunitàries, la SEM pretén transformar les ciutats en espais més saludables, segurs i sostenibles per a tothom.