Normativa de seguretat i altres requisists per visitar una depuradora

Al llarg del curs, el Compartim un Futur ofereix un gran nombre de visites a les diverses estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR), en les quals trobem tota una sèrie de normes de seguretat i requisits que cal que complim sempre que les visitem. En aquesta publicació repassarem quines són i per què són importants que les complim.

Recordem que aquestes instal·lacions són plantes industrials que presenten alguns perills o riscos que hem de prevenir per evitar problemes o accidents, tant per part dels treballadors com dels visitants.

Per què cal portar sabata tancada i sense taló?

Les sabates tancades ens ofereixen més protecció per als peus davant de possibles objectes punxants o pesats que ens podrien caure a sobre dels peus. D’altra banda, en aquestes instal·lacions hi ha risc de vessament o esquitx d’aigües residuals, les quals podrien entrar en contacte directe amb la pell. Els microorganismes i compostos presents en aquesta aigua no són saludables i no han d’entrar en contacte amb el nostre cos. A més, com que és un espai humit, les sabates tancades ens ajuden a prevenir relliscades.

Pel que fa als talons, ens podrien fer ensopegar fàcilment, ja que durant la visita hi ha escales i altres elements propis d’aquest tipus d’instal·lacions que podrien fer-nos desestabilitzar.

La normativa de seguretat no permet l’accés a ningú que no porti sabata tancada i sense taló. Així que no te n’oblidis!

Per què cal portar pantalons llargs?

Pel mateix motiu que les sabates tancades: com que les aigües residuals poden contenir microorganismes patògens i productes químics perillosos és obligatori portar pantalons llargs, ja que ens ofereixen una protecció addicional. A més a més, també ens protegeixen la pell de possibles rascades o lesions que es podrien arribar a produir en contacte amb equips o superfícies.

La normativa de seguretat impedeix que els visitants hi accedeixin amb pantalons curts o faldilles. Per tant, és un aspecte molt important que cal tenir en compte per poder fer la visita!

Per què cal portar armilla reflectant?

En les EDAR sempre hi ha vehicles de mida gran com camions o furgonetes que transporten residus (impropis, greixos, sorres…) o compostos químics usats en diferents fases del procés. Aquests vehicles tenen una visibilitat reduïda a causa de la seva mida, per això els visitants s’han d’equipar amb armilles reflectants, per fer-se veure i evitar accidents. L’armilla es dona als visitants a la mateixa instal·lació.

Una altra mesura de prevenció de riscos és que en totes les EDAR la visita es fa en un camí senyalitzat exclusiu per a vianants, que delimita l’espai entre els vehicles i les persones. Aquest camí està preparat i adequat perquè els visitants puguin observar els diferents punts del procés sense perill. Per aquest motiu, els visitants han de seguir aquest camí i, en cap cas, poden sortir-ne.

Per què cal portar casc?

En algunes EDAR, com la del Prat de Llobregat, part de la visita es fa sota cobert, ja que s’entra en edificis on hi ha perill de caiguda d’algun objecte; és per això que és obligatori portar casc per tal d’evitar accidents per impacte.

També hi ha EDAR en les quals no es passa per cap lloc cobert, com és el cas de la depuradora de Montcada o la de Gavà-Viladecans. En aquests casos, el casc el portem per si hi hagués cap incidència a la instal·lació, ja que potser caldria sortir per una via més ràpida per l’interior d’un edifici, en el qual podria haver-hi perill de caiguda d’objectes en suspensió.

El casc es dona als visitants a la mateixa instal·lació.

Cal portar mascareta?

No és obligatori, ja que la mascareta no reté els compostos volàtils que generen les pudors de les EDAR.

Per què no s’hi pot menjar ni beure?

Tenint en compte els microorganismes, alguns es consideren agents biològics i poden representar un risc biològic. Això vol dir que quan en un entorn hi ha un microorganisme o entitat microbiològica capaç de reproduir-se o transferir material genètic, pot originar qualsevol tipus d’infecció, al·lèrgia o toxicitat. D’aquesta manera, es considera que no és segur ingerir aliments que puguin facilitar l’accés del microorganisme al nostre cos. Entre aquests agents biològics s’inclouen bacteris, virus, fongs, endoparàsits humans…

En aquestes instal·lacions la quantitat de patògens que transporta l’aigua és força elevada i, malgrat que l’aigua residual no es toca en cap moment, la probabilitat d’entrada de patògens al nostre cos és més gran si mengem o bevem en àrees properes al tractament de les aigües.

Així doncs, totes aquestes mesures tenen l’objectiu de garantir un entorn segur i higiènic i protegint de possibles riscos tant l’equip educatiu com els visitants. Gaudim de la visita amb seguretat!

Si voleu visitar les instal·lacions del programa Compartim un Futur podeu posar-vos en contacte amb nosaltres trucant al telèfon 932 389 351 o enviant un correu a la central de reserves: reserves.compartim@amb.cat.