El 14 d’octubre de cada any se celebra el Dia Internacional Contra els Residus Electrònics, més conegut com a E-waste Day. Aquest acte de sensibilització, iniciat pel Fòrum RAEE (WEEE Forum, en anglès) i els seus membres, pretén posar de manifest la importància de la correcta gestió dels residus electrònics i realçar les solucions que la ciutadania té a la seva disposició per contribuir a la causa.
L’edició d’enguany té el lema “Uneix-te a la caça de residus electrònics: recupera, recicla i reviu!”. Ens convida a revisar els dispositius electrònics que tenim a casa i que ja no fem servir, molts dels quals contenen materials valuosos que poden ser reciclats. Entre aquests objectes electrònics podem trobar cables vells, endolls, bateries, ventiladors, pantalles d’ordinador, ràdios, llums, telèfons mòbils, claus USB i consoles antigues.
És important recordar que la fabricació d’aparells electrònics requereix una gran quantitat de recursos. Per exemple, la producció d’un telèfon intel·ligent implica l’ús de 60 elements diferents de la taula periòdica! Molts d’aquests materials són escassos i l’impacte ambiental de la seva extracció és molt elevat. Aquesta és la raó principal per la qual la gestió adequada d’aquests residus és essencial.
En la imatge següent es pot observar el risc de subministrament de matèries primeres i en quins aparells s’utilitzen:
A més, segons l’últim monitoratge general de residus electrònics de l’ONU, l’any 2022 es van generar 62.000 milions de tones de residus electrònics a tot el món i s’espera que la quantitat de residus electrònics augmenti fins als 82.000 milions de tones el 2030. Alarmantment, els residus electrònics estan creixent a un ritme cinc vegades superior a les taxes de reciclatge formal des del 2010, segons el Fòrum RAEE.
Per aquest motiu és tan important que aquests productes no arribin a convertir-se en residus. Abans que això passi hem de pensar en alternatives com la reparació o la reutilització. Uns dies després d’aquesta efemèride, el 19 d’octubre se celebra el Dia Internacional de la Reparació, el qual es du a terme cada any el tercer dissabte d’octubre a tot el món des del 2017. L’objectiu és donar visibilitat a les comunitats de reparadors i fomentar el dret a reparar per prevenir la generació creixent de residus i l’extracció de recursos naturals. En el territori metropolità comptem amb espais de reparació gratuïts com el Millor que Nou.
En el cas que no sigui possible reparar els aparells electrònics, cal facilitar la correcta gestió d’aquests residus portant-los a les deixalleries municipals o a les botigues d’electrodomèstics, i així contribuir a reduir la contaminació, a conservar els recursos i a estalviar energia i emissions de CO2. Allà, els professionals classifiquen els aparells electrònics o els seus components i decideixen si es poden reutilitzar o reciclar, sempre atenent la jerarquia de gestió de residus. Només l’any 2023, les deixalleries metropolitanes van recollir 2.747,51 tones d’aparells electrònics.
Us animem a unir-vos a aquesta iniciativa i afavorir la gestió dels residus electrònics!
Enllaços d’interès: