Descobreix els beneficis dels productes de temporada i de quilòmetre zero

Els productes de temporada i els de quilòmetre zero (aquests últims també coneguts com a productes de proximitat) són aquells que es cultiven en el moment òptim de l’any i que es consumeixen a menys de 100 km del lloc on han estat produïts, respectivament. Aquests aliments no només són frescos i de qualitat, sinó que també ajuden a reduir la petjada ecològica, ja que es minimitzen les emissions associades al transport i altres processos de conservació intensius.

En aquesta publicació parlem dels beneficis dels productes de temporada i dels de quilòmetre zero, que en la majoria de casos estan molt relacionats.

Beneficis dels productes de temporada

• Els productes de temporada es recol·lecten en el seu moment de maduració natural, cosa que assegura el màxim sabor, frescor i valor nutritiu.
• Permet que les plantes creixin en condicions adequades sense la necessitat de tècniques intensives, com l’ús excessiu de fertilitzants químics o pesticides, que poden tenir un impacte negatiu en el medi ambient i en la salut de les persones.
• Es cultiven amb menys recursos, com ara aigua i energia, de manera que es redueix la petjada de carboni.
• En respectar el calendari de producció natural es redueix la necessitat d’infraestructures com els hivernacles o els sistemes de refrigeració extensiva, que tenen un cost ambiental elevat.
• Els aliments de temporada aporten nutrients en el seu màxim valor, ja que no han de suportar processos de conservació llargs que en redueixen les propietats.

Beneficis dels productes de proximitat (quilòmetre zero)

• Suport als productors locals, ja que impulsa l’economia local i contribueix a la viabilitat econòmica dels pagesos i productors de la zona.
• Reducció de la petjada ecològica, atès que en consumir productes que es produeixen a menys de 100 km es redueixen les emissions derivades del transport i, per tant, l’impacte ambiental.
• Reduir la dependència de productes importats contribueix a l’autosuficiència alimentària de les comunitats i a la seguretat dels aliments.
• Els productes de proximitat no necessiten conservants artificials per suportar llargs desplaçaments, cosa que afavoreix una alimentació més natural i saludable.
• Consumir productes locals contribueix a una distribució més equitativa dels recursos alimentaris i facilita l’accés a aliments frescos per a tothom.

Quins productes podem trobar aquesta temporada? A l’octubre, amb l’arribada de la tardor, podem gaudir de fruites com les taronges, les mandarines, les figues, les pomes i el raïm, que són excel·lents per reforçar el nostre sistema immunitari durant els mesos freds. En l’àmbit de les hortalisses, tenim opcions com els naps, les cols de Brussel·les, el porro, l’api, els alls, les bledes i la col, que aporten nutrients essencials i són ideals per preparar plats de temporada.

Fruites i verdures de tardor. Font: Col·laboradors Jornada de l’Alimentació (s.f.).

En aquest lloc web de la Generalitat trobareu diferents opcions de consulta de calendari de temporada.

I els productes de quilòmetre zero? On els podem trobar a l’àrea metropolitana de Barcelona? Tenim diverses opcions per adquirir aquests productes, com ara els mercats municipals, on trobarem productes frescos i coneixerem de primera mà els productors. També és interessant unir-se a cooperatives de consum, que faciliten l’accés a aliments frescos i de proximitat. Quan comprem és important fixar-nos en les etiquetes que indiquen l’origen i la temporada del producte, i fer preguntes sobre les tècniques de cultiu per assegurar-nos que es tracta d’una producció sostenible.

Consells per fer una compra conscient

A l’hora de comprar productes de temporada i de quilòmetre zero és útil identificar clarament l’origen dels aliments i planificar bé els àpats per evitar el malbaratament alimentari. Compreu només el que necessiteu i aprofiteu les restes per crear noves receptes saboroses i creatives.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials, on compartirem receptes delicioses i saludables elaborades amb productes de temporada i de quilòmetre zero. D’aquesta manera, no només gaudireu de menjar gustós, sinó que també contribuireu a la sostenibilitat i al suport de la producció local.