En els darrers anys, la lluita contra el canvi climàtic i la gestió sostenible dels residus han ocupat un lloc central en les prioritats col·lectives. Però, t’has preguntat mai què passa amb les olors i les emissions que generen les plantes de tractament de residus? Aquí és on entra en acció el LIFE ABATE, un projecte innovador que està marcant el camí cap a un futur més sostenible.
Un projecte amb flaires de canvi
L’objectiu del LIFE ABATE és clar i ambiciós: transformar com es gestionen els aires a les plantes de tractament mecanicobiològic de residus, conegudes com a ecoparcs. Aquestes instal·lacions, fonamentals en el tractament de residus i l’economia circular, poden generar olors i emissions que poden impactar en la ciutadania i el medi ambient.
Tot i que els sistemes de tractament d’aires actuals són capaços d’eliminar certs compostos que generen olors o que, en grans quantitats, podrien impactar en el medi ambient, el gran volum d’aire que han de tractar fa que el consum energètic o el cost operatiu del sistema sigui molt elevat.
Així doncs, el projecte LIFE ABATE busca implementar tecnologies pioneres que redueixin aquests impactes de manera significativa, sense perdre de vista l’enfocament ambiental. Concentrant els aires a tractar mitjançant un sistema innovador anomenat rotoconcentrador, no només es pretén aconseguir reduir les olors, sinó també el consum energètic i econòmic dels sistemes de tractament d’aires. Tot això resultarà en una disminució de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de les plantes de gestió de residus.
La solució del LIFE ABATE s’instal·larà durant el primer semestre del 2025 a l’Ecoparc 3 i, un cop provada la seva eficiència i eficàcia, es traslladarà a Las Dehesas, a Madrid, per seguir la demostració del sistema.
Un projecte pioner a Europa i al món
El projecte LIFE ABATE és una iniciativa cofinançada per la Comissió Europea mitjançant el programa LIFE, i és la primera vegada que es finança un projecte d’aquestes característiques i relacionat amb les olors.
Aquesta proposta compta amb el suport i la col·laboració d’un consorci format per sis entitats capdavanteres en els àmbits de la tecnologia, la sostenibilitat i la gestió de residus: la Universitat de Valladolid (coordinadora del projecte); l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Aeris Tecnologías Ambientales, SL; Kalfrisa, SAU; Universitat Politècnica de Catalunya, i FCC Medi Ambient.
El projecte té un pressupost total de 3.246.062,21 €, cofinançat al 60 %, i una durada estimada de quatre anys.
La importància d’innovar per a un demà millor
Tot i que encara estem a les primeres etapes del projecte, el LIFE ABATE ens recorda que cada pas cap a la sostenibilitat compta. La innovació no sempre és visible per a tothom, però projectes com aquest són fonamentals per construir un futur més respectuós amb la ciutadania i amb el planeta.
Des del Compartim un Futur, seguirem atents als avenços d’aquesta iniciativa que combina tecnologia, sostenibilitat i compromís ambiental. Perquè cada petit canvi, cada innovació, ens acosta a un futur més net, més verd i més habitable per a tota la població.