Quines instal·lacions de tractament de residus hi ha al territori metropolità?

Un cop la ciutadania de l’àrea metropolitana ha llençat la brossa en el contenidor de recollida selectiva, s’inicia el camí cap a la valorització d’aquells productes considerats com un residu però que encara són vàlids pel seu material o per la seva capacitat de produir energia.

En aquesta publicació us expliquem quines són les plantes de tractament de residus del nostre territori, tan necessàries per al bon funcionament del metabolisme urbà.

  1. Del contenidor groc a les plantes de triatge d’envasos
  2. Del contenidor marró a les plantes de compostatge
  3. Del contenidor gris a les plantes de tractament mecanicobiològic (ecoparcs) i a la planta de valorització energètica
  4. Dels contenidors blau i verd a les plantes de reciclatge

1. Del contenidor groc a les plantes de triatge d’envasos

El contenidor groc (envasos) es porta a les plantes de triatge de Gavà-Viladecans, Molins de Rei i Montcada i Reixac (integrada a l’Ecoparc 2). En aquestes instal·lacions se separen els diferents materials presents en els envasos (plàstic film, PET, PEAD, fusta, alumini, ferro…) i es classifiquen per ser venuts a empreses de reciclatge que amb aquests elements produeixen nous productes.

Planta de triatge d’envasos de Gavà-Viladecans.

2. Del contenidor marró a les plantes de compostatge

La matèria orgànica del contenidor marró s’envia a les plantes de compostatge de Sant Cugat del Vallès i de Torrelles de Llobregat. En aquestes instal·lacions es transforma en compost, el qual s’aplicarà en agricultura.

Planta de compostatge de Torrelles de Llobregat.

3. Del contenidor gris a les plantes de tractament mecanicobiològic (ecoparcs) i a la planta de valorització energètica

Un ecoparc és una planta de tractament de residus on, principalment, es tracta la fracció resta per tal de recuperar-ne els residus que encara es poden valoritzar, però també pot tractar la fracció orgànica. Per tant, s’obtenen:
• Materials recuperables, que no s’han separat adequadament en origen, com ara envasos metàl·lics, plàstics o brics, vidre, paper i cartró.
• Biogàs, una font d’energia renovable que es genera a partir de la degradació de la fracció orgànica de residus municipals (FORM) i s’utilitza per produir electricitat i calor.
• Digest o compost, esmena orgànica per a aplicació agrícola obtinguda en el tractament de la fracció orgànica.
• Bioassecat, un producte energètic d’origen biogènic valoritzat a la planta de valorització energètica i obtingut de la matèria orgànica continguda en la fracció resta.

Bala de materials recuperats (alumini).

Però sempre hi ha una part dels materials que al no poder-se recuperar es gestionen com a rebuig i es valoritzen energèticament.

Vista aèria de la Planta Integral de Valorització de Residus de Sant Adrià de Besòs, que permet la valorització energètica per incineració.

Al territori metropolità tenim quatre ecoparcs: Ecoparc 1 (Zona Franca, Barcelona), Ecoparc 2 (Montcada i Reixac), Ecoparc 3 (Sant Adrià de Besòs) i Ecoparc 4 (els Hostalets de Pierola). I una planta de valorització energètica adjacent a l’Ecoparc 3.

Ecoparc dels Hostalets de Pierola.

4. Dels contenidors verd i blau a les plantes de reciclatge

Els contenidors verd i blau, que recullen el vidre i el paper i cartró, respectivament, van directament a plantes de reciclatge privades especialitzades en cada material, on els converteixen en matèries primeres per produir productes nous. D’aquesta manera, es tanca el cicle dels residus i es contribueix a l’economia circular.

Si vols saber més sobre aquestes instal·lacions, visita-les! T’hi acompanyarem i te n’explicarem el funcionament, i alhora aprendràs bon hàbits per reduir la generació de residus.