L’ecoteràpia: connecta amb la natura i millora el teu benestar

L’estrès i el ritme frenètic del dia a dia poden afectar negativament la nostra salut física i mental. A més, la desconnexió amb la natura ens fa encara més vulnerables. Per això, és important buscar eines per combatre l’estrès i reconnectar-nos amb la natura. Descobreix com l’ecoteràpia i el vincle amb la natura poden esdevenir aliats per al benestar i un pas cap a la sostenibilitat ambiental.

Què és l’ecoteràpia?

L’ecoteràpia consisteix a aprofitar els beneficis dels entorns naturals per reduir l’estrès, l’ansietat i millorar el benestar general. Des de passejades per la natura fins a activitats com la jardineria, l’observació d’espècies o la meditació, aquesta pràctica ens reconcilia amb el medi ambient i enforteix la nostra salut.

Quins beneficis ens aporta?

L’ecoteràpia ofereix diversos beneficis per a la salut física, com ara:

  • Fer passejades per la natura, per parcs, jardins, senders… i, mentrestant, gaudir dels sons, les olors i el paisatge ens ajuda a practicar activitat física.
  • Respirar l’aire net de la natura també ens ajuda a descongestionar el sistema respiratori i oxigenar més la sang.
  • Certs compostos volàtils alliberats pels arbres i altres vegetals poden ajudar a millorar la qualitat de l’aire i tenir efectes antiinflamatoris en el sistema respiratori.
  • El contacte amb la natura pot reforçar el sistema immunològic i reduir el risc de malalties.
  • L’activitat física i la immersió en l’ambient natural millora el son i ajuda a descansar més, ja que redueix la taxa de cortisol, la pressió arterial i la freqüència cardíaca.
Persona caminant per la muntanya. Font: imatge de Flickr (nuska2008).

A més, també contribueix a millorar la salut mental. De fet, en els darrers anys, l’estrès, l’angoixa i la depressió s’han convertit en un perill a causa, principalment, del ritme de vida. Un estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) del 2022 afirma que una de cada vuit persones al món pateix un trastorn mental, i la depressió és el trastorn més comú. L’ecoteràpia ens pot beneficiar d’aquesta manera: 

  • Reducció de l’estrès: el contacte amb la natura ajuda a reduir els nivells de cortisol, l’hormona de l’estrès.
  • Millora de l’estat d’ànim: l’ecoteràpia pot augmentar els nivells de serotonina i dopamina, els neurotransmissors associats a la felicitat i el benestar.
  • Augment de la concentració: la natura ens ajuda a desconnectar de distraccions i millora la capacitat d’escoltar i observar, i, per tant, pot millorar l’atenció i la concentració.
  • Més sensació de benestar: la connexió amb la natura pot generar una sensació de calma i benestar general.

Qui la pot practicar i on?

L’ecoteràpia és a l’abast de tothom, especialment beneficiós per a les persones amb algun grau de discapacitat, ja que els proporciona una experiència molt sensorial que fomenta la socialització i s’adapta perfectament a les seves necessitats.

Vivim en un territori privilegiat amb molts espais naturals accessibles. En l’àmbit metropolità, podem gaudir de llocs ideals per a l’ecoteràpia com ara el delta del Llobregat i el parc fluvial del Besòs; els parcs i les platges metropolitans, o bé zones més muntanyoses com la serra de Collserola (Barcelona i municipis del Vallès) i la serra de la Marina (Santa Coloma de Gramenet i Badalona).

Parc de Can Solei i de Ca l’Arnús (Badalona), un parc de la xarxa de parcs metropolitans on es pot practicar l’ecoteràpia.
Platja de Gavà, un espai on es pot practicar l’ecoteràpia.

L’ecoteràpia és una de les millors maneres de tenir cura del nostre cos i de la natura que ens envolta. Utilitzant la natura com a remei, no només valorem els seus serveis ecosistèmics sinó també els seus valors per a la salut. Al cap i a la fi, hi ha una millor manera de conèixer i estimar-la que no sigui gaudint-la? No t’ho pensis més: apropa’t a la natura, descobreix-ne els beneficis i ajuda a conservar-la!

Enllaços relacionats:

En el vídeo següent es mostra com l’ecoteràpia millora el benestar emocional i mental, especialment en aquelles persones amb risc de desenvolupar trastorns mentals o bé aquelles que necessiten ajuda per gestionar-ne un d’existent.