Ja està disponible el nou dossier per a públic de secundària sobre la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat, un recurs educatiu que acompanya les visites guiades que s’hi duen a terme en el marc del Compartim un Futur.
En el dossier hi ha un esquema general del cicle dels residus i els recursos, o l’economia circular, així com informació més específica de la instal·lació: dades i funcionament del procés de compostatge amb imatges i infografies.
Pots descarregar-te’l al web del Compartim un Futur, en aquesta fitxa de publicació.
La planta de compostatge de Torrelles de Llobregat
La planta de compostatge de Torrelles de Llobregat és una planta metropolitana que funciona des del 1996 i que anualment tracta unes 4.500 tones de fracció orgànica de residus municipals (FORM) i 1.125 tones de fracció vegetal procedent de Torrelles de Llobregat i altres municipis propers.
El procés de compostatge consisteix en la degradació de la matèria orgànica en presència d’oxigen. La durada total del procés és d’entre 12 i 16 setmanes.
Per començar el procés de compostatge, es barreja la FORM amb fracció orgànica vegetal i s’envia a unes sitges estàtiques ventilades. En aquesta etapa es produeix un escalfament de la matèria, en el qual s’eliminen els patògens.
Després, la matèria orgànica es fa reposar entre 6 i 10 setmanes en unes piles de maduració fins que s’estabilitza la temperatura, és a dir, que s’atura l’activitat microbiana, i el compost ha assolit la neutralització.
Per acabar, una maquinària específica n’elimina els plàstics i altres impropis, com ara pedres, vidres i metalls. A més, se separa la fracció vegetal que encara no s’ha degradat i el material resultant ja és el compost preparat per comercialitzar.
A més, el compost obtingut és apte per a agricultura ecològica, ja que s’obté adob orgànic de molta alta qualitat acreditat per la norma UNE 142500:2017.
T’agradaria visitar la instal·lació? Contacta amb la central de reserves a reserves.compartim@amb.cat!