Del 16 al 24 de novembre es va celebrar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Els objectius generals d’aquest esdeveniment eren els següents:
- Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus estats membres en matèria de prevenció de residus.
- Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa.
- Fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
- Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
Enguany, aquest gran esdeveniment es va centrar en el malbaratament alimentari. Sabies que cada any els estats de la UE produeixen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, que corresponen a 131 kg per habitant? Aquestes dades són encara més espectaculars si tenim en compte que més de 37 milions de persones no es poden permetre un àpat de qualitat cada dos dies.
Per promoure les accions emmarcades en l’esdeveniment, l’organització ofereix el Premi Europeu de Prevenció de Residus (EWWR), que un jurat d’especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus i personalitats representatives del sector mediambiental atorgarà per reconèixer l’esforç i per donar a conèixer les accions més innovadores.
Pel que fa a accions d’educació ambiental, el projecte ofereix tot un conjunt d’eines de comunicació i divulgació com cartells, jocs virtuals, joc de l’oca, plafons d’exposició, vídeos, tríptics, etc. que es poden trobar a la pàgina web de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).
A més, al llarg del curs, des del Compartim un Futur donem suport a totes les accions que redueixin el malbaratament alimentari i que donin a conèixer la problemàtica de la distribució dels aliments al món; és per això que oferim activitats relacionades amb el tema com Agafem el cabàs, La recepta que canvia el món o el projecte d’aprenentatge servei (APS) Para el carro!, entre d’altres.
Tot i que durant el curs oferim activitats d’aquest tema, es fa un esforç especial de difusió per a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus per dur a terme activitats i tallers que hi estiguin relacionats. En concret, del 16 al 24 de novembre s’han dut a terme un total de 37 activitats, visites i tallers, en els quals hi han participat gairebé 1.000 persones de 15 entitats diferents.
Des de l’AMB, a més, es van organitzar dues visites especials per a treballadors. En aquesta entrada t’ho expliquem!