La COP29: principals acords

La COP29, la conferència de les Nacions Unides celebrada a Bakú (Azerbaidjan) el novembre passat, ha servit com a marc per debatre i acordar accions conjuntes en la lluita contra el canvi climàtic. Alguns dels temes centrals han estat el finançament climàtic, els mercats de carboni i el paper del sector privat en les accions climàtiques.

Finançament climàtic

Mitigar el canvi climàtic i adaptar-se als seus efectes depen, en gran part, dels recursos disponibles per implementar accions concretes. Aquest tema ha estat clau a la COP29, amb especial èmfasi en les necessitats dels països en desenvolupament.

Un dels punts principals ha estat l’acord per crear un fons d’ajuda destinat als països en desenvolupament, amb l’objectiu de facilitar la transició energètica i adaptar-se al canvi climàtic. Els països desenvolupats proporcionaran 300.000 milions de dòlars anuals fins a 2035 per aquest fons. Aquesta xifra triplica l’objectiu anterior de 100.000 milions establert el 2009.

Mercats de carboni

Un altre tema rellevant ha estat l’acord sobre la implementació de l’article 6 de l’Acord de París, que regula els mercats de carboni. Aquests mecanismes permeten la col·laboració entre països per reduir emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de manera més eficient.

En aquest sistema, un país que redueixi les emissions per sota del seu límit assignat pot vendre els drets d’emissió sobrants a altres països que necessitin complir els seus objectius climàtics. Aquesta estratègia permet optimitzar recursos i facilita que els països assoleixin els seus compromisos de manera més econòmica, així com promou inversions en projectes sostenibles. No obstant això, algunes organitzacions van expressar preocupació per la possible  manca de transparència i l’eficàcia real d’aquests mercats.

Col·laboració amb el sector privat

Durant la COP29, s’ha reconegut el sector privat com a un aliat clau per impulsar l’acció climàtica. La seva participació reflecteix la col·laboració entre les empreses i el sector públic per cercar solucions efectives per fer front al canvi climàtic.

Algunes de les accions destacades durant la COP29 són:

  • Finançament per a projectes d’energies renovables, destinats a promoure fonts energètiques netes com l’energia solar i eòlica.
  • Solucions per a la captura de carboni, amb l’objectiu de reduir les emissions industrials.
  • Agricultura intel·ligent, que utilitza tecnologia per millorar l’eficiència i sostenibilitat en zones afectades pel canvi climàtic.
  • Infraestructures resilients, dissenyades per suportar fenòmens climàtics extrems.
  • Electrificació del transport, per accelerar la transició cap a vehicles elèctrics i reduir la dependència dels combustibles fòssils.
  • Campanyes de sensibilització i educació ambiental, que busquen conscienciar la població sobre la importància de les accions individuals i col·lectives.

Seguiment i properes passes

Tot i la complexitat de trobar acords equitatius que englobin tots els països, esdeveniments com les COP són espais indispensables per a la reflexió i l’acció climàtica global. La cooperació entre governs, empreses i societat civil és clau per fer front a aquest desafiament urgent.

La propera Conferència de les Parts (COP30) se celebrarà aquest novembre a Belém (Brasil).

Més informació:
https://blogs.amb.cat/climaenergia/ca/2025/02/04/balanc-de-la-cop29-a-baku/
Enllaços relacionats:

https://unfccc.int/es/cop29/about-cop29

https://cop29.az/en/home