La indústria de la moda és una de les més contaminants del món. Cada any es produeixen milers de milions de peces de roba, moltes de les quals es converteixen ràpidament en residus. L’economia circular aplicada a la moda busca allargar la vida útil dels productes, reduir els residus i fer un ús més eficient dels recursos naturals.
En aquest article t’oferim idees i alternatives pràctiques per transformar el model de consum tèxtil i fer-lo més respectuós amb el medi ambient.
Rebaixes, fastfashion i moda sostenible
Les èpoques de rebaixes són períodes que sovint impulsen un consum excessiu, amb descomptes atractius que ens porten a comprar més del necessari. A més, l’auge de marques internacionals i amb productes molts barats i de qualitat dubtosa, juntament amb el comerç en línia, facilita el consum compulsiu. Això genera una gran pressió sobre els recursos naturals i augmenta la producció de residus.
Tot i això, també poden ser una oportunitat per consumir de manera més conscient i responsable.
En lloc de comprar compulsivament peces de roba de baixa qualitat i d’ús únic, opta per peces duradores i de qualitat, preferiblement produïdes amb materials reciclats, orgànics o processos responsables amb el medi ambient (trobaràs més informació en aquest web de Moda Sostenible). Si pot ser, millor que sigui d’un sol material i sense ornaments, per facilitar-ne la separació i el reciclatge.
Un altre aspecte que cal tenir en compte és que la roba sigui de segona mà, i a l’àrea metropolitana hi ha moltes botigues que en venen. Si necessites trobar-ne alguna, contacta amb millorquenou@amb.cat i t’indicaran la més propera.
A més, hem de tenir cura de la nostra roba. És a dir, hem de rentar i planxar la peça segons ens indiqui l’etiqueta perquè així ens duri més temps. I, si necessitem fer un arranjament, el podem portar a un taller de costura o bé la podem arreglar nosaltres mateixos. Si escrius a millorquenou@amb.cat també et poden informar dels tallers professionals i de les activitats pràctiques que es fan arreu del territori.
Què podem fer amb la roba que ja no volem?
Quan tenim roba que ja no utilitzem pel motiu que sigui i no la volem més, hi ha diverses alternatives per gestionar-la de manera sostenible. Donar-la a familiars, amistats o associacions és una opció per allargar-ne la vida útil. També es pot vendre en plataformes en línia o participar en un mercat d’intercanvi o compravenda de segona mà. Al territori metropolità se’n fan diversos cada setmana (trobaràs més informació a https://www.amb.cat/ca/web/medi-ambient/actualitat/butlletins/mqn/mercats).
En cas que la roba estigui en mal estat, bruta o no es pugui donar ni vendre, és important no llençar-la al contenidor de la resta. Cal portar-la al contenidor específic de roba i tèxtil, d’aquesta manera es podrà reciclar o reutilitzar. Al territori metropolità hi ha diversos punts de recollida de roba usada (com Roba Amiga o Humana). Això permet reaprofitar materials per fabricar noves peces o altres productes, i així es redueix l’impacte ambiental.
En aquesta guia trobaràs com s’ha de llençar adequadament, i més informació d’interès sobre els residus tèxtils.
Nous usos per a la nostra roba
El DIY (do it yourself), o FTM (fes-t’ho tu mateix), és una opció creativa i pràctica per donar nova vida a les peces velles. Una samarreta pot convertir-se en una bossa de mà; uns texans desgastats poden ser un coixí; i, fins i tot, pots crear tests per a plantes penjants.
Aquestes activitats no només redueixen els residus, sinó que també fomenten l’estalvi i la personalització, ja que permeten crear peces úniques i adaptades al teu estil.
En la websèrie FTM del Millor Que Nou trobaràs moltes opcions per arreglar-te la roba, fer-te un barret, allargar la vida dels texans vells, etc. Aquí te’n deixem tres exemples:
Per tant, la moda i l’economia circular sí que són compatibles, però cal pensar molt bé cadascuna de les nostres accions. Adoptar pràctiques com reutilitzar, reciclar, reparar o comprar en botigues sostenibles ajuda a reduir la petjada ecològica de la moda i fomenta un consum més conscient. Comença avui a transformar la manera com consumeixes roba i contribueix a un futur més sostenible!
Si tens cap dubte sobre aquest tema, ens pots escriure a educacioambiental@amb.cat o a millorquenou@amb.cat.