Tal com us avançàvem en aquest post, enguany estrenem un projecte d’aprenentatge servei (APS) nou sobre el cicle de l’aigua, titulat Missió H2O!. Aquest projecte ja l’estan desenvolupant diferents centres del territori metropolità. Vols saber com evoluciona i algunes de les curiositats del procés? Acompanya’ns!
Com avança el projecte?
La Laura Cerdà, en Toni Subirà i la Paula Perea formen part de l’equip educatiu que condueixen les sessions d’aprenentatge del projecte i fan de guies en les propostes de servei. Tot i que cada centre segueix el seu propi ritme, tots els centres estan fent uns projectes de serveis comunitaris molt originals.
Quants participants estan fent el projecte?
Aquest trimestre, el projecte compta amb la participació de tres centres educatius: dos de l’Hospitalet de Llobregat i un de Sant Just Desvern, amb un total de 136 alumnes (74 d’ESO i 52 de primària).
L’alumnat treballa per comprendre el cicle urbà de l’aigua i analitzen com les seves decisions quotidianes influeixen en la gestió i disponibilitat de l’aigua. Amb aquest coneixement, cada grup dissenya i posa en marxa un servei comunitari vinculat a la gestió sostenible de l’aigua, tot impulsant accions concretes amb impacte real en el seu entorn. Així, l’APS Missió H2O! es converteix en una experiència educativa transformadora que fomenta la responsabilitat i la participació activa de l’alumnat en la seva comunitat.
Quins serveis comunitaris es duran a terme?
En les últimes setmanes, els grups han seleccionat les propostes més atractives sorgides d’una sessió de pluja d’idees. Entre les iniciatives dels centres, destaquem:
- Recollida d’aigua de pluja.
- Neteja d’ecosistemes litorals i recollida de residus.
- Campanyes de sensibilització ciutadana.
- Auditories ambientals als centres educatius.
L’alumnat del Col·legi Pare Enric Ossó ha optat per fer entrevistes a la gent gran del casal de Bellvitge per conèixer com gestionaven l’aigua quan eren petits. Amb aquesta informació, crearan un relat protagonitzat per dos personatges que explicaran bones pràctiques d’ús de l’aigua. Aquesta història la presentaran públicament a la biblioteca municipal.
A l’INS Sant Just faran entrevistes a diferents persones de dins el centre (personal de manteniment o de cuina) i fora del centre (personal d’equipaments públics) sobre el seu consum d’aigua i quines mesures duen a terme per fer front a la sequera. A partir d’aquesta informació, elaboraran un programa televisiu anomenat Mulla’t, on compararan consums i hàbits. A més, han organitzat una col·laboració amb Ràdio Desvern per explicar el procés i difondre el seu projecte.
Curiositats del projecte
Com a fets més sorprenents i curiosos, destaquem que bona part de l’alumnat ha mostrat un gran interès per representar l’aigua a través de la seva estructura molecular i han demostrat passió per la química. També que hi ha una gran motivació per interactuar amb la gent gran del barri i ha afavorit la relació entre persones de diferents generacions i l’intercanvi de coneixements.
I concretament, els estudiants del Col·legi Pare Enric d’Ossó han après sobre la gestió d’emocions mentre creaven els personatges del relat.
Com veieu, el projecte d’APS Missió H2O! continua avançant amb entusiasme i implicació, i està generant un impacte positiu tant en l’alumnat com en la comunitat.
Estigueu atents a properes publicacions per saber com van avançant els projectes!
Si t’ha interessat aquest projecte, recorda que a finals de maig obrim nova convocatòria per a projectes del curs 2025-2026! Si vols saber-ne més, truca o envia un correu al Servei d’Assessorament del Compartim un Futur Tel. +34 682 90 62 45 o assessoria.compartim@amb.cat.