En un context de preocupació creixent pel canvi climàtic i la qualitat de l’aire a les ciutats, la mobilitat sostenible constitueix una prioritat per reduir la contaminació i millorar la qualitat de vida.
Quan optem per mitjans de transport sostenibles com la bicicleta i el transport públic o ens desplacem a peu, contribuïm de manera efectiva a fer les ciutats més saludables i eficients. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) impulsa diverses iniciatives per facilitar i promoure l’ús de la bicicleta millorant les infraestructures i ampliant l’oferta de serveis als ciutadans.
Beneficis de la mobilitat sostenible
- Reducció d’emissions: disminuir l’ús de vehicles motoritzats ajuda a reduir les emissions de gasos contaminants i a millorar la qualitat de l’aire.
- Disminució de la dependència dels combustibles fòssils.
- Menys soroll i més benestar: com menys volum de trànsit, menys contaminació acústica.
- Més salut: caminar o anar en bicicleta afavoreix un estil de vida actiu, prevé les malalties cardiovasculars, l’obesitat i la diabetis i ajuda a reduir l’estrès i l’ansietat.
- Mobilitat més eficient: desplaçar-se amb bicicleta o transport públic permet evitar els embussos i optimitzar el temps dels trajectes.
Serveis i infraestructures per a la bicicleta a l’AMB
L’AMB ha implementat diverses infraestructures i serveis perquè desplaçar-se en bicicleta sigui més segur, accessible i confortable.
- Bicivia: xarxa de carrils bici dissenyada per connectar els municipis metropolitans amb infraestructures segures i eficients per als ciclistes.
- AMBici: el servei de bicicleta pública metropolitana. Permet fer desplaçaments urbans per diversos municipis de l’àrea metropolitana amb bicicletes elèctriques que s’integren amb altres mitjans de transport públic.
- Visor de rutes amb bicicleta: una eina digital que permet als usuaris consultar i planificar les rutes i ofereix informació detallada sobre els carrils bici i altres serveis disponibles.
- Bicibox: aparcaments segurs i còmodes per a bicicletes en diversos municipis metropolitans.
- Oficina Metropolitana de la Bicicleta: punt de referència per obtenir informació i assessorament sobre mobilitat sostenible, rutes ciclistes i serveis per als usuaris de la bicicleta.
Activitats i tallers per promoure la mobilitat sostenible
A més de dur a terme les iniciatives esmentades, s’organitzen activitats i tallers pràctics per sensibilitzar els ciutadans i educar sobre la importància de la mobilitat sostenible. Es poden trobar al programa d’educació ambiental Compartim un Futur. Dos exemples d’activitats són:
- Pedals al Parc: una iniciativa que promou la mobilitat sostenible a través del coneixement de la bicicleta. Durant l’activitat es recorre un circuit tancat i es fa un itinerari pel parc de la Fontsanta.
- Parcs i Pedals al Besòs: una activitat híbrida educativa per descobrir el parc de Can Zam i recórrer un circuit en bicicleta que forma part dels itineraris pedalables al voltant del Besòs.
El programa Millor que Nou també organitza puntualment tallers per aprendre a circular amb seguretat i posar a punt la bicicleta. Consulta la programació al web.
Adoptar hàbits de mobilitat sostenible no només té beneficis per al planeta, sinó també per a la salut i el benestar de les persones. Compartim un Futur t’anima a canviar d’hàbits i desplaçar-te de manera més neta, eficient i respectuosa amb l’entorn.
Consulta tots els serveis, activitats i infraestructures al web de l’AMB i comença a formar part del moviment per una mobilitat més sostenible!
Més informació a https://www.amb.cat/web/mobilitat/mobilitat-sostenible