La contaminació atmosfèrica al territori metropolità és un dels principals reptes ambientals, especialment a causa de les emissions del trànsit, les obres i la indústria. En aquest butlletí tractarem quines mesures aplica l’AMB per reduir-ne l’impacte i com es monitoren.
Què és la qualitat de l’aire?
La qualitat de l’aire fa referència a la presència de gasos contaminants i partícules en suspensió a l’atmosfera en un moment determinat. Per mesurar-la, es fa servir un índex ambiental que analitza els nivells d’aquests contaminants i els compara amb els límits de seguretat establerts.
Quan aquestes substàncies es troben a l’aire en concentracions que no es consideren segures per a la natura i la salut, poden tenir efectes perjudicials. L’exposició continuada a la contaminació pot contribuir al desenvolupament de malalties respiratòries, cardiovasculars, neurològiques, immunològiques i, fins i tot, al desenvolupament de certs tipus de càncer.
A Catalunya, la qualitat de l’aire es monitora mitjançant l’Índex Català de Qualitat de l’Aire (ICQA), que es determina a partir d’avaluar vuit contaminants principals i varia segons el contaminant amb la concentració més elevada que registri cada estació de control.
Com es monitora la qualitat de l’aire?
Els municipis del territori metropolità pertanyen a diverses Zones de Qualitat Ambiental (ZQA). Aquestes zones les monitora la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), un servei del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya.
La XVPCA està formada per estacions de qualitat de l’aire equipades amb instruments de mesura que monitoren en temps real la concentració de diversos contaminants atmosfèrics.
Aquestes estacions s’ubiquen en llocs estratègics per obtenir dades representatives de la qualitat de l’aire en diferents zones urbanes, suburbanes i rurals.
Els contaminants que es mesuren habitualment inclouen el diòxid de nitrogen (NO₂), el monòxid de carboni (CO), el diòxid de sofre (SO₂), l’ozó (O₃) i les partícules en suspensió com les PM10 i PM2,5. Les dades recollides són essencials per avaluar l’estat de l’aire que respirem i desenvolupar polítiques ambientals efectives.
Què és un episodi de contaminació atmosfèrica?
Els episodis de contaminació són situacions puntuals en què la concentració d’un o més contaminants supera els límits establerts i, per tant, representa un risc per a la salut pública.
Sovint, aquests episodis s’agreugen a causa de certes condicions meteorològiques, com ara les inversions tèrmiques, l’absència de vent, la calma atmosfèrica, o bé d’altres factors com les intrusions de pols sahariana. Quan se superen els límits, les administracions activen protocols que inclouen restriccions al trànsit, limitacions en la indústria i les obres i recomanacions per a la població, especialment la més vulnerable.
La Generalitat de Catalunya s’encarrega de declarar aquests episodis i coordinar les accions pertinents. L’AMB té un servei d’alertes per comunicar aquests episodis a diferents interlocutors, entre els quals la ciutadania.
Els nivells de contaminants es poden consultar a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), que ofereix informació actualitzada mitjançant el seu web, l’app Aire.Cat i el visor de qualitat ambiental metropolità. Aquests recursos permeten conèixer la qualitat de l’aire en temps real i rebre alertes en cas de contaminació elevada.
Quines accions implementa l’AMB per fer front a la contaminació atmosfèrica?
Algunes de les actuacions són:
- Zones de baixes emissions (ZBE): Restriccions de circulació als vehicles contaminants en àrees urbanes per reduir les emissions del trànsit.
- Seguiment de les emissions que produeixen les obres públiques i privades en el territori metropolità.
- Impuls del transport públic.
- Millores dels serveis i les infraestructures per facilitar la transició del vehicle privat cap al transport col·lectiu.
- Mesuraments complementaris per monitorar la contaminació atmosfèrica als municipis metropolitans.
- Comunicació i recomanacions per a la ciutadania, obres i indústries durant els episodis de contaminació en les diferents fases en què es desenvolupen.
- Educació i sensibilització a través d’activitats i recursos a través del programa d’educació ambiental Compartim un Futur. Aquest mateix curs s’ha començat a oferir l’activitat Agents de l’aire net!, dirigida a alumnat de secundària.
Cap a un aire més net
La contaminació atmosfèrica és un problema ambiental i de salut pública que afecta el territori metropolità. Per fer-hi front, l’AMB monitora en temps real la qualitat de l’aire, implementa diverses mesures, com les zones de baixes emissions, i promou el transport públic.
Quan es detecta un episodi de contaminació, s’activa un protocol per reduir-ne l’impacte i s’informa la població a través de diversos canals. També és clau la sensibilització de la ciutadania mitjançant programes educatius per fomentar hàbits sostenibles. Amb aquestes accions, l’AMB treballa per millorar la qualitat de l’aire i reduir els riscos per a la salut.
Consulta el visor de qualitat ambiental i les alertes en temps real al web de l’AMB!
Enllaços d’interès:
https://www.amb.cat/ca/web/medi-ambient/sostenibilitat/qualitat-de-laire/actuacions/recursos