Projectes d’APS amb impacte real: aire, aigua i calor

L’aprenentatge servei (APS) és una eina important per impulsar una educació transformadora, vinculada als reptes ambientals reals que afronten els centres educatius, els alumnes i la ciutadania al territori metropolità.

Missió H2O

El projecte té com a objectiu principal entendre el cicle urbà de l’aigua i promoure accions amb un impacte real a la comunitat combinant ciència, creativitat i servei comunitari. Amb la participació de 136 alumnes de primària i secundària de l’Hospitalet de Llobregat i Sant Just Desvern en la seva primera edició, aquest projecte explora el cicle urbà de l’aigua a través de serveis i accions pràctiques com ara la recollida d’aigua de pluja, les auditories ambientals als centres educatius, la neteja d’ecosistemes i la creació de relats i materials de sensibilització.

Il·lustració 1. Material fet pels alumnes de l’escola Pare Enric Ossó, de l’Hospitalet de Llobregat.

Vigilants de la calor

A partir d’un projecte de ciència ciutadana desenvolupat per l’Institut Metròpoli, aquesta proposta treballa el confort tèrmic, l’escalfament global i la vulnerabilitat social davant les onades de calor. Els alumnes recullen i analitzen dades climàtiques durant dues setmanes fent servir uns mesuradors, interpreten els resultats i proposen accions per millorar el benestar a l’escola i al barri. Una proposta que aplica l’experimentació, l’anàlisi de dades i el mètode científic amb dades reals de temperatura, humitat i sensació tèrmica.

Imatge. Diari de calor del projecte Vigilants de la calor

Els vigilants de l’aire
El projecte s’estrena amb èxit: és el que registra més participació fins ara aquest curs. Amb més de 400 alumnes participants de 10 centres de 8 municipis, aquesta experiència reflexiona sobre com podem evitar la contaminació de l’aire. Els alumnes es converteixen en un altaveu de bones pràctiques per millorar la qualitat de l’aire al seu barri i centre educatiu a través del desenvolupament de serveis com ara campanyes de sensibilització, jocs de taula adaptats, pedalades populars o tallers amb infants. Es tracta d’una mostra del potencial educatiu i transformador dels joves al seu entorn.

Il·lustració 3. Alumnes de l’Escola Josep Maria Madorell

Aquests projectes afavoreixen la participació activa dels alumnes, el treball en equip i el vincle amb la comunitat, i també tenen una gran capacitat de mobilització social.

Les inscripcions per als projectes d’APS del curs 2025-2026 s’obriran a finals de maig.
Per a més informació o per rebre assessorament, contacta amb:
assessoria.compartim@amb.cat | 682 906 245