L’aprenentatge servei mobilitza més de 1.500 infants i joves i deixa empremta en 34 centres de l’àrea metropolitana de Barcelona

Durant el curs 2024-2025, 1.509 infants i joves de 34 centres educatius han participat en els projectes d’aprenentatge servei, repartits en 62 grups. A continuació, us expliquem alguns dels serveis que han generat més impacte en el territori.

Aquest curs, 1.509 infants i joves de 34 centres educatius han dut a terme projectes d’aprenentatge servei (APS), han generat accions en l’entorn i adquirit aprenentatges significatius durant tot el procés. Els projectes han culminat amb la realització de diversos serveis comunitaris amb impacte real.

Durant aquest curs hem activat els set projectes d’APS disponibles, amb la incorporació de novetats significatives. Enguany s’han estrenat dues propostes, Missió H2O! i Vigilants de la calor, i una tercera, Vigilants de l’aire, s’ha reformulat completament per adaptar-la millor a les necessitats actuals. Aquest projecte renovat s’ha implementat durant el primer trimestre en 10 centres educatius, a través d’un monogràfic específic i en col·laboració amb 4sfera Innova. Si voleu aprofundir-hi, podeu consultar tots els detalls a la publicació dedicada a Vigilants de l’aire. A continuació, exposem de manera gràfica la participació als projectes APS:

Imatge 1: projectes guiats i autònoms i total de centres participants.

En la imatge 1 es poden diferenciar entre els projectes guiats i autònoms. Per aquest motiu, cal aclarir que els APS impulsats per l’AMB poden ser d’aquests dos tipus. Els primers ofereixen un itinerari estructurat i materials pedagògics dissenyats per l’AMB, amb assessorament continu. En canvi, els projectes autònoms són liderats pels centres educatius, que desenvolupen la proposta pel seu compte, i poden comptar amb suport puntual de tres sessions per part de l’educador. En el cas d’aquest any s’han fet 53 línies guiades i 9 grups autònoms.

Imatge 2: participació segons la tipologia de projecte.
Imatge 3: nombre de participants i grups per a cada projecte APS.

Un cop feta la presentació de les dades generals, us convidem a que conegueu alguns dels serveis comunitaris més destacats en aquest curs 2024-2025, pels diferents tipus de projectes:

Para el carro!

L’alumnat descobreix l’impacte ambiental del sistema alimentari. S’exploren les conseqüències del malbaratament d’aliments i la generació de residus, i es proposen accions per canviar els hàbits de consum del seu entorn més proper.

Millorem el menú de l’escola (CEE Nuestra Señora de la Esperanza)

Amb l’objectiu de refer els menús del menjador d’alguna escola de Sant Adrià del Besòs, tenint en compte la proximitat, la temporada i l’embalatge dels productes, l’alumnat d’aquest centre d’educació especial ha elaborat una versió millorada per al menjador de l’Escola Cascavell, adjuntant una llista de consells generals per fer una compra sostenible.

La professora responsable del grup comenta: “Estem molt contentes amb la feina de l’educadora. Té molta mà esquerra amb els alumnes i es nota que té expertesa i control del tema. És una gran experiència per a ells i per a nosaltres.

Imatge 4: alumnat del CEE Nuestra Señora de la Esperanza treballant el menú de l’Escola Cascavell

Mercat sostenible Domènech (INS Domènech i Montaner)

Amb l’objectiu d’ensenyar a les futures generacions a viure amb un consum més sostenible, l’alumnat de l’Institut Domènech i Muntaner ha dissenyat activitats lúdiques i formatives per als nens i les nenes de primària de l’Escola Ramon Casas. Una de les classes ha organitzat una gimcana, mentre que l’altra ha recreat un mercat per oferir als més petits l’oportunitat d’aprendre de manera pràctica com adoptar hàbits i escollir aliments més respectuosos amb el planeta.

Una alumna de 3r d’ESO ens explica: “Jo estic orgullosa del que he fet. M’ha semblat una activitat divertida.”

Imatge 5: alumnat fent l’assaig del mercat sostenible

Missió H20!

L’alumnat aprèn com s’obté, es potabilitza i es depura l’aigua al nostre territori, quines infraestructures ho fan possible, i quines alternatives hi ha per garantir el subministrament davant situacions extremes com la sequera. Amb una mirada científica i crítica, connecten el coneixement amb la realitat més propera.

Contes per salvar l’aigua (Col·legi Pare Enric Ossó)

L’alumnat de 5è de primària d’aquesta escola va entrevistar a persones del Casal de Gent Gran de Bellvitge per descobrir què feien abans per evitar malbaratar l’aigua. A continuació, cada classe va elaborar un conte, des de zero, per transmetre aquests coneixements a infants més petits de manera divertida.

“Ha estat molt xula aquesta experiència”, diu un alumne de 5è de primària.

Imatge 6: personatges del contes per salvar l’aigua del Col·legi Pare Enric d’Ossó

Mulla’t (INS Sant Just)

Amb l’objectiu de conèixer millor els usos de l’aigua, la sequera i les bones pràctiques associades, l’alumnat ha desenvolupat el projecte Mulla’t. Han elaborat un vídeo resum del procés d’aprenentatge i de les entrevistes que han fet, que han compartit en un blog creat expressament per donar visibilitat a la iniciativa. Per tal de fer-ne una difusió més àmplia, també han participat en un espai a la ràdio local, Ràdio Desvern.

Una jove de l’INS Sant Just explica: “Ha estat molt bon projecte i a mi personalment m’ha semblat interessant i he après molt”

Consulta aquí el blog i la secció que van realitzar a Ràdio Desvern.

“Tanca l’aixeta, pensa en les conseqüències” (INS Torrent de les Bruixes)

Amb la voluntat de sensibilitzar sobre l’ús responsable de l’aigua, l’alumnat ha dut a terme la creació d’un mural educatiu al pati de l’Escola Beethoven, acompanyat d’una explicació didàctica adreçada als infants del centre.

Imatge 7: mural al pati de l’Escola Beethoven elaborat per l’alumnat de l’INS Torrent de les Bruixes

Dràstics amb els plàstics

En aquest projecte investiguen l’origen i el cicle de vida del plàstic, en descobreixen els impactes ecològics i, a partir d’aquí, creen materials i activitats per sensibilitzar sobre la necessitat de reduir-ne l’ús i prevenir-ne la generació com a residu.

“Tutorials amb Impacte: Reviu l’Envàs!” (Escola Mediterrània)

Amb l’objectiu de promoure la reutilització dels plàstics, l’alumnat ha creat un vídeo informatiu i diversos tutorials pràctics que es publicaran en una pàgina web per compartir-los amb diferents centres. A més, al centre educatiu veí, l’Escola Antoni Gaudí, han realitzat diverses dinàmiques vinculades a les problemàtiques relacionades amb els plàstics per aprofundir en la conscienciació i el debat.

Una alumna de 6è de primària de l’Escola Mediterrània ens ha dit el següent sobre el projecte Dràstics amb els plàstics: “Ha sigut molt divertit i he aprés moltes coses sobre el plàstic i com pot afectar al planeta. M’ha agradat molt i ho han fet molt bé.”

Imatge 8: alumnat de l’escola Mediterrània preparant el material per a l’escola Gaudí.
Imatge 9: alumnat de l’escola Mediterrània preparant els vídeotutorials per a l’escola Gaudí.

Vigilants de la calor

En aquest projecte estudia com afecta la calor a les seves llars. Mesuren temperatures, analitzen el confort tèrmic i interpreten dades reals per entendre com viuen els períodes càlids les famílies del seu entorn. Amb els resultats obtinguts, ideen propostes concretes per millorar el confort tèrmic dins els habitatges i en espais comunitaris, tot tenint en compte criteris d’eficiència, sostenibilitat i justícia climàtica.

Anem fresques fins al refugi (Escola Heura)

Amb l’objectiu de fer front a la calor i cuidar col·lectius vulnerables, l’alumnat de 4t ha dissenyat una ruta fresca pels infants de l’EBM El Cargol. S’han elaborat també els cartells de senyalització, fets amb la col·laboració de cada col·lectiu. Per altra banda, l’alumnat de 3r de primària ha posat el seu gra de sorra en la lluita contra el canvi climàtic: ha participat en el manifest que ha elaborat “Font d’en Fargues pel Clima·”, iniciativa de l’Associació del Casal Font d’en Fargues que compta amb la participació d’entitats del barri. A més, cinc alumnes l’han llegit davant el veïnat, en un dels actes de la Festa Major.

La majoria d’alumnes de 3r i 4t de l’Escola Heura compartien que aquest projecte els hi ha agradat molt i que no canviarien res del que han fet.

Imatge 10: alumnat de l’escola Heura fent el tancament del projecte.

Comunitat educativa per una transició energètica (CETE)

En aquest projecte s’investiga quant consumim i com en podem estalviar a casa i a l’escola. A través d’una diagnosi real, mesuren consums elèctrics, identifiquen aparells que gasten més del compte i analitzen hàbits poc sostenibles. Amb tota aquesta informació, dissenyen propostes per reduir el consum i fer un ús més responsable de l’energia, tant en espais escolars com en àmbits domèstics.

La nostra escola i les nostres cases ideals” (Escola Cascavell)

Amb l’objectiu de fomentar la consciència ambiental i l’eficiència energètica, l’alumnat de 5è ha elaborat maquetes de cases sostenibles, que han estat exposades a la Biblioteca Font de la Mina. Paral·lelament, el de 6è ha dissenyat propostes de millora per convertir el seu centre en un edifici més eficient, que ha presentat a les famílies.

Un alumne de 5è de l’Escola Cascavell ha escrit el següent en la valoració final: “m’ha agradat bastant aquest projecte perquè he après moltes coses noves”.

Imatge 11: dues alumnes de l’escola Cascavell elaborant les maquetes de llars eficients
Imatge 12: maqueta del centre educatiu més eficient

Rehabilitació energètica d’edificis residencials (REER)

A partir d’una anàlisi energètica real d’un edifici on viu algun membre del grup, l’alumnat avalua consums, identifica punts crítics i descobreix els impactes ambientals associats a l’ús d’electricitat. A més proposen alternatives per reduir el consum, estalviar i cuidar el planeta.

Aquest projecte té un sol servei, i consisteix en compartir amb el veïnat les seves troballes i recomanacions, a través de xerrades, infografies, vídeos o trobades comunitàries.

Aquest curs, els alumnes de 2n de Batxillerat Científic de l’INS Torrent de les Bruixes han realitzat aquest APS.

Una alumna de Batxillerat comenta: Penso que és un treball interessant que surt de la normalitat de les assignatures, ja que cap assignatura que donem a l’institut s’endinsa tant en fer una millora per a persones. Per això penso que és interessant fer aquest projecte i conèixer les diferents situacions de les comunitats que podem trobar al nostre voltant.”

Aquest curs 2024-2025, els projectes d’Aprenentatge i Servei han demostrat, un cop més, que quan el coneixement es posa al servei del bé comú, l’impacte és profund i transformador. Infants i joves han après, actuat i deixat empremta real en el seu entorn, tot teixint vincles amb la comunitat i afrontant reptes ambientals amb creativitat i compromís.

L’APS no només educa, sinó que activa consciències i genera canvi. Des de millorar l’eficiència energètica fins a optimitzar el consum d’aigua o fer front a la calor urbana, els alumnes han esdevingut protagonistes d’un futur més just i sostenible.

I tu, què pots fer des del teu centre, des del teu barri o des de casa teva? L’acció local té un gran poder transformador. Sumem-hi coneixement, actitud i servei. Perquè el futur no s’espera: es construeix.

Enllaços relacionats:

https://www.amb.cat/web/medi-ambient/sostenibilitat/educacio-ambiental/aps