El III Simposi d’APS Ambiental de Catalunya reflexionarà sobre l’impacte transformador d’aquesta metodologia educativa

El Centre Cultural de Bellvitge-Gornal, a l’Hospitalet de Llobregat, acollirà el proper dijous 3 de juliol el III Simposi sobre Aprenentatge Servei (APS) i Servei Comunitari Ambiental de Catalunya. Amb el lema “Aprenem, ens comprometem. Transformem?”, la jornada vol ressaltar, explorar i avaluar l’impacte que tenen els projectes d’APS ambiental tant en els diferents agents implicats com en el territori on es desenvolupen. Més de 200 persones ja s’hi han inscrit, fet que consolida el Simposi com un espai de referència a Catalunya en l’àmbit de l’educació ambiental transformadora.

El Simposi està impulsat per quatre administracions públiques amb competències ambientals –la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona– que des de fa anys treballen de manera coordinada per impulsar aquesta metodologia educativa.

Un programa centrat en el debat i l’intercanvi

El programa del Simposi s’estructura al voltant de cinc grans preguntes centrades en l’impacte dels projectes d’APS sobre l’alumnat, el professorat i la comunitat educativa, així com sobre les entitats, les institucions i el territori. L’objectiu és promoure una reflexió col·lectiva i profunda sobre el potencial transformador d’aquesta metodologia i valorar si està generant canvis significatius en la comunitat educativa i en el seu entorn.

La jornada s’organitza en tres espais diferenciats de participació. A l’Espai Diàleg es presentaran diversos casos d’èxit d’APS ambiental explicats pels seus protagonistes, amb l’objectiu de fomentar la reflexió i el debat al voltant de la metodologia. L’Espai Àgora, per la seva banda, acollirà un total de 36 comunicacions que exposaran experiències concretes d’APS ambiental en àmbits molt diversos com l’alimentació, l’arqueologia, la biodiversitat, el canvi climàtic, el cicle de l’aigua, la contaminació, l’energia, els espais naturals, els incendis forestals, la mobilitat, la salut o la gestió de residus. Finalment, a l’Espai Busco i Ofereixo, la comunitat educativa, les administracions i les entitats tindran l’oportunitat de compartir una vintena de projectes amb la voluntat de generar aliances i impulsar noves accions transformadores, tant en entorns naturals com urbans.

Les aportacions i els debats que es generin al llarg del Simposi, així com els reptes i objectius que es recullin en les conclusions finals (a càrrec de membres del Centre Promotor d’APS de Catalunya) serviran de base per a l’elaboració d’un nou full de ruta de futur per a l’APS ambiental al país.

Una metodologia educativa amb impacte real

L’aprenentatge i servei (APS) és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un projecte ben articulat, en què els participants treballen sobre necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo. En aquest context, l’Àrea d’Acció Climàtica de l’AMB i específicament la seva Secció d’Educació Ambiental dins el programa educatiu Compartim un Futur, presenta a l’espai Busco Ofereixo la seva oferta de projectes d’APS distribuïts en quatre eixos ambientals: qualitat de l’aire, recursos i residus, acció climàtica i transició energètica i cicle de l’aigua.

Amb el programa Compartim un Futur de l’AMB, més de 1.500 alumnes en 34 centres educatius del territori metropolità han pogut treballar diferents temàtiques i han adquirit aprenentatges significatius durant tot el procés. Els projectes han culminat amb la realització de diversos serveis comunitaris amb impacte real, com l’elaboració d’un menú sostenible per a l’escola, la creació d’un vídeo informatiu per promoure la prevenció i reutilització del plàstic o el disseny d’una ruta fresca per als infants de l’escola més propera, entre d’altres.

Treball en xarxa per una educació transformadora

Aquest treball conjunt ha estat possible gràcies a la implicació continuada del món educatiu, universitari, i d’entitats i associacions dedicades a l’educació ambiental, d’entre les quals es conforma el Grup Impulsor del Simposi que fa possible la celebració d’aquesta trobada. A més de les quatre administracions esmentades, el Grup Impulsor està format també per la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i el Centre Promotor d’Aprenentatge Servei de Catalunya. En aquesta edició s’hi ha afegit l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, com a municipi amfitrió.

Els projectes d’APS ambiental es vinculen de manera directa als objectius de desenvolupament sostenible (ODS), i especialment als ODS 4 (Educació de qualitat), 15 (Vida terrestre) i 17 (Aliança pels objectius).