Lavola (grup internacional Anthesis) empresa especialitzada en sostenibilitat, gestiona des de fa 20 anys el programa d’educació ambiental de l’AMB.
Què és Lavola?
Lavola, part del grup internacional Anthesis, som una empresa especialitzada en sostenibilitat amb més de 35 anys de trajectòria impulsant a les organitzacions, territoris i persones compromeses amb un món més sostenible.
Podríeu explicar breument quin tipus de relació té amb el programa educatiu Compartim un futur?
Des de més de 20 anys, Lavola ha gestionat i dinamitzat les activitats del programa Compartim un futur. Així doncs, hem crescut i evolucionat amb el programa, aprenent i millorant de forma conjunta dia rere dia, activitat rere activitat. El fet de gestionar i dinamitzar el Compartim un futur ha permès a Lavola adquirir experiència i coneixements, així com posar en pràctica tota la seva expertesa per així poder aportar el seu gra de sorra en la consecució d’un món més sostenible.
Qui forma part de l’equip educatiu?
L’equip educatiu està format per un equip d’expertes en sostenibilitat i educació, encapçalat per la Núria Solé, la responsable de solució de Programes Educatius de Lavola, l’Anna Giraldés i Núria Castells, coordinadores de l’oferta educativa de Formació reglada i Ciutadania i formació no reglada, respectivament. Amb una tasca cabdal com és la d’assessorar i atendre els dubtes de totes aquelles persones interessades en participar en el programa, l’Anna Muns i la Núria Celdrán conformen el Servei d’assessorament del programa. L’equip també compta amb una persona, la Sandra Bordallo, que s’encarrega de la gestió de reserves i tasques administratives.
Finalment, les figures clau perquè el programa sigui un èxit: un equip de 17 persones educadores, tots ells i elles especialistes en sostenibilitat i educació que cada dia realitzen una tasca vital per la formació d’una ciutadania conscienciada i compromesa amb el medi i la seva cura.
Quines qualitats i característiques principals té aquest equip que treballa en el Compartim?
L’equip educatiu del Compartim un futur és un equip dinàmic i motivat, molt empàtic que connecta fàcilment amb totes aquelles persones participants i així faciliten la transmissió de coneixements. Totes les persones que conformem el programa estem altament qualificades i disposem d’experiència en l’educació ambiental. La flexibilitat i capacitat de reacció també són unes de les característiques que permeten personalitzar totes les activitats i visites per assegurar-nos que s’adeqüen i adapten a cada participant i grup.
Segur que en tots aquests anys hi ha hagut anècdotes per explicar. Ens podríeu comentar alguna?
Totes i tots els components de l’equip educatiu del programa tenim la sort de poder ser testimonis de com, mica en mica, la ciutadania avança cap a un món més sostenible. Una d’aquestes ocasions va ser en una visita en una deixalleria amb nens i nenes de 5è de primària en que s’estava realitzant el recorregut per la instal·lació i un usuari va llençar incorrectament un residu en un contenidor que no pertocava. Els nens i nenes que en aquell moment ho van veure, és van sorprendre i indignar pel mal comportament d’aquell usurari evidenciant el que per ells i elles no era acceptable. Moments com aquest demostren que la tasca que realitzem diàriament deixa empremta en els i les participants la qual cosa fa que la nostra tasca sigui altament enriquidora i gratificant.
Com interlocutors amb la ciutadania creieu que l’educació ambiental és un tema que preocupa? Quin grau de coneixement penseu es té en general?
Al llarg dels anys de tracte amb les persones participants, hem pogut constatar que la ciutadania, en general, es mostra receptiva i amb interès per aprendre eines per ésser més sostenibles.
Val a dir que, el nivell de coneixement de les persones participants, varia atesa la diversitat de persones que realitzen les activitats i visites.
Per últim, expresseu un “desig ambiental” per a les properes generacions.
Aconseguir una ciutadania capacitada per prendre decisions compromeses amb la millora de la qualitat ambiental i així poder assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.