Aprendre més sobre l’aire que respirem

L’1 de juliol passat, l’equip educatiu del programa Compartim un Futur va assistir a una formació tècnica sobre qualitat de l’aire per tal d’aprofundir en els continguts, així com conèixer els objectius i línies d’acció estratègiques de l’AMB i de les diferents administracions competents amb relació a aquest tema. A través d’aquesta formació, s’habilita el conjunt d’educadors per desenvolupar i enriquir les activitats del Compartim un Futur, tant les actuals com les futures, relacionades amb la qualitat de l’aire.

A continuació s’exposa un resum de la formació rebuda.

Què entenem per contaminació?

És l’alteració, directa o indirecta, de les propietats físiques, químiques, biològiques, tèrmiques o radioactives d’un medi, que pot crear un efecte nociu per a la salut o per al medi ambient. Generalment és deguda a l’activitat humana, però també pot ser d’origen natural, com per exemple les erupcions volcàniques. El tipus de contaminació que tractarem és la contaminació atmosfèrica, que és la presència a l’aire de substàncies perjudicials que es troben en concentracions massa elevades degut a les emissions excessives. Aquestes substàncies deriven d’activitats com el trànsit motoritzat, la realització d’obres, els processos industrials, els aeroports, etc.

Els compostos contaminants

Així doncs, els principals contaminants que contaminen l’aire són:

  • Partícules en suspensió: PM10 (menys de 10 micres) i PM2,5 (menys de 2,5 micres).
  • Compostos de sofre: SO2 (diòxid de sofre), H2S (àcid sulfhídric), H2SO4 (àcid sulfúric) i sulfurs.
  • Compostos de nitrogen: NO (monòxid de nitrogen), NO2 (diòxid de nitrogen) i NH3 (amoníac).
  • Compostos de carboni: CO (monòxid de carboni), CO2 (diòxid de carboni), CH4 (metà) i HCT (hidrocarburs totals).
  • Halògens i compostos halogenats: Cl2 (clor), HCl (àcid clorhídric), HF (àcid fluorhídric) i CFC (clorofluorocarbonis).
  • Oxidants fotoquímics: O3 (ozó), peròxids i aldehids.

Concretament, a l’àrea metropolitana de Barcelona, els que més afecten són el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió (PM10 i PM2,5). El NO2 principalment és emès pel trànsit rodat, especialment pels vehicles dièsel antics, així com per altres activitats com les obres. Les partícules en suspensió provenen de fonts tant naturals (com aerosols marins o pol·len) com antropogèniques (combustió de vehicles, obres i indústries).

Impactes de la mala qualitat de l’aire

La contaminació atmosfèrica afecta la salut de tota la població: pot causar malalties respiratòries, incrementar el risc de patir malalties cardiovasculars, debilitar el sistema immunològic, alentir el desenvolupament cerebral dels infants… En general, la contaminació de l’aire redueix la qualitat i l’esperança de vida.

A més de les conseqüències per a la salut humana, la contaminació atmosfèrica té efectes greus sobre el medi ambient: incrementa l’efecte d’hivernacle i contribueix al canvi climàtic; destrueix la capa d’ozó; augmenta la pluja àcida, que perjudica sòls, boscos, rius i llacs; a les àrees urbanes, forma boirum fotoquímic, una boira densa produïda per reaccions químiques, entre els contaminants que genera compostos secundaris encara més nocius.

Mesurament i monitorització

Com podem conèixer les concentracions dels contaminants que respirem? La resposta es troba en les estacions de control de qualitat d’aire.

A l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha 23 estacions de control fixes, 7 de les quals estan situades a la ciutat de Barcelona. Aquestes estacions mesuren de manera contínua els principals contaminants atmosfèrics. El sistema d’estacions està homologat segons els requisits tècnics de la normativa de la Unió Europea, que és l’estàndard utilitzat a les ciutats pioneres en el control ambiental.

A més de les estacions fixes, hi ha unitats mòbils, que són vehicles equipats amb analitzadors automàtics i captadors manuals per mesurar els contaminants atmosfèrics, així com sensors per a variables meteorològiques.

Tant les estacions fixes de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) com les unitats mòbils, registren els nivells de concentració dels diversos contaminants en l’aire. Aquestes mesures permeten monitoritzar la qualitat de l’aire en diferents llocs i moments, i faciliten la implementació de les mesures necessàries per millorar-la.

Estratègies per millorar la qualitat de l’aire

Les mesures més destacades per reduir la contaminació atmosfèrica, especialment en matèria de mobilitat, inclouen la restricció de la circulació dels vehicles més contaminants mitjançant les zones de baixes emissions (ZBE).

A més de fomentar l’ús de la bicicleta i la mobilitat elèctrica, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha implementat altres accions com:

  • Protocol d’actuació i comunicació en previsió d’episodis d’alta contaminació atmosfèrica: estableix mesures per reduir la contaminació i protegir la salut pública durant els episodis de contaminació elevada.
  • Targeta verda metropolitana: un nou títol de transport gratuït durant tres anys per als ciutadans de l’àrea metropolitana que canviïn definitivament els vehicles privats més contaminants pel transport públic.

Pel que fa a l’educació i sensibilització ambiental, l’AMB desenvolupa activitats i publicacions dins del programa d’educació ambiental Compartim un Futur.

Consells i recomanacions

Els ciutadans de l’àrea metropolitana juguem un paper clau en la millora de la qualitat de l’aire que respirem. Aquí teniu algunes recomanacions pràctiques:

  • Optar per mitjans de transport sostenibles.
  • Triar una conducció eficient i compartida si s’opta per utilitzar el cotxe, i utilitzar un cotxe més eficient.
  • Estalviar energia i reduir emissions a casa.
  • Si has de fer exercici a l’aire lliure, consultar l’estat de la qualitat de l’aire i prioritzar rutes amb poc trànsit.
  • Minimitzar la generació de residus a través de la prevenció (com ara la reparació i la reutilització) i la separació correcta. La gestió dels residus representen el 6 % de les emissions generades a tot el territori català!

Recursos informatius sobre qualitat de l’aire

El web de Canvi d’hàbits proporciona informació concisa sobre la contaminació atmosfèrica, les estratègies de l’AMB per abordar-la i diversos recursos divulgatius. A més, s’han publicat una sèrie de materials divulgatius sota el lema Vigilants de l’aire, juntament amb el fullet “L’aire que respirem“, que ofereixen una visió clara sobre els problemes relacionats amb la contaminació atmosfèrica i les solucions implementades.

L’AMB també ha desenvolupat l’aplicació web “Aire metropolità“, que integra diversos serveis informatius. A través del visor de la qualitat de l’aire metropolità, els ciutadans poden consultar la situació actual i l’evolució recent de la contaminació atmosfèrica causada per contaminants com el NO2, PM10 i O3. L’aplicació web inclou un mapa interactiu dels 36 municipis metropolitans, que mostra en temps real les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2) i la seva evolució prevista per a les pròximes hores.

Dissenyada per a la mobilitat sostenible, l’aplicació web també ofereix un servei de rutes saludables. Aquest servei considera les concentracions horàries de NO2 carrer per carrer, i ajuda els usuaris a planificar rutes que minimitzin l’exposició a contaminants i promoguin un estil de vida més saludable, ja sigui caminant, en bicicleta o en patinet.

En aquesta publicació hem examinat la qualitat de l’aire a l’àrea metropolitana de Barcelona i hem destacat els contaminants com el diòxid de nitrogen i les partícules en suspensió. Hem vist com les mesures de monitorització són clau per gestionar aquesta problemàtica i com les estratègies com ara la restricció dels vehicles contaminants i la promoció de la mobilitat sostenible contribueixen a millorar la qualitat de l’aire i protegir la salut pública. Amb tot, continuem aprenent i actuant per un futur més net i saludable.

Per a més informació sobre aquest tema, actualment oferim sis activitats centrades en aquest eix temàtic i per a diferents públics, des d’infants fins a adults. Així, us convidem a explorar el contingut següent:

Seguiu llegint les nostres publicacions per a més consells pràctics i informació. Junts podem marcar la diferència!

Enllaços d’interès: