Explica breument la teva formació i trajectòria professional.
Soc biòloga de formació i em considero educadora ambiental de professió. Vaig començar la meva vida laboral com a educadora ambiental en una escola de natura al Montseny, i he passat per diferents equipaments i entitats amb projectes diversos, però sempre d’educació ambiental i majoritàriament adreçats a l’educació formal. El 2007 vaig incorporar-me com a tècnica al Servei d’Educació Ambiental de la Generalitat de Catalunya i des de llavors coordino la xarxa d’escoles verdes, una feina que havia estat el meu objectiu laboral des que va néixer el Programa escoles verdes el 1998. Actualment, soc cap de la Secció de Formació i Programes Educatius de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori, Habitatge i Transició Energètica de la Generalitat de Catalunya.
Quines accions o projectes més destacats d’educació ambiental està impulsant actualment la Generalitat de Catalunya?
Actualment, la nostra direcció general té diferents línies d’actuació en l’àmbit de l’educació ambiental. En destaco algunes de les que em toquen de més a prop:
- El Pla estratègic d’educació i voluntariat ambiental (PEEVA), per donar un nou impuls a l’educació ambiental als espais naturals protegits (ENP), millorar les propostes educatives d’educació formal i no formal, abordar la formació d’actors clau, impulsar les taules de voluntariat i promoure el treball en xarxa amb tots els agents del territori i entre els diferents ENP de Catalunya.
- La xarxa d’escoles verdes, per millorar els serveis d’assessorament als centres i l’oferta formativa adreçada als docents i impulsar projectes educatius vinculats a la protecció i millora de la biodiversitat.
- El treball en xarxa amb les diferents administracions i entitats ambientals. Tres exemples:
- La xarxa d’escoles per a la sostenibilitat de Catalunya (XESC)
- El Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA)
- Fent xarxa amb administracions i entitats que gestionen ENP en el marc del PEEVA
- Campanyes de comunicació de gran abast per aconseguir la implicació de la ciutadania en la conservació de la natura.
Com es coordina la Generalitat amb altres administracions (locals, estatals) o entitats en matèria d’educació ambiental?
La recepta és ben fàcil de dir i no tan fàcil d’executar bé: creant espais de treball i col·laboració “real” amb tots els agents implicats i amb possibles col·laboradors, en el marc dels diferents projectes que es van desenvolupant.
Un clar exemple és el Congrés Nacional d’Educació Ambiental, convertit en espai permanent de trobada de l’educació ambiental a Catalunya. Ja se n’han celebrat tres edicions i la comissió organitzadora n’està organitzant la 4a edició, amb sessions del 26 de gener al 26 de febrer de 2026. Una comissió organitzadora formada per diferents administracions (Generalitat, Diputació de Barcelona, AMB, Ajuntament de Barcelona), entitats i universitats que treballa de forma permanent i de manera col·laborativa per generar reflexió i acció sobre l’educació ambiental.
Quins temes o reptes ambientals creus que preocupen més a la ciutadania catalana? I com podem arribar a diferents públics?
Crec que actualment la ciutadania està preocupada pel canvi climàtic. El que no tinc tan clar és que siguem capaços d’entendre que darrere d’aquest repte ambiental hi ha molts reptes socials i que uns i altres requereixen que tots fem renúncies.
Evidentment, cada públic necessita estratègies educatives i comunicatives diferents i hem d’escoltar i deixar-nos assessorar per arribar-hi amb el missatge i les accions.
Expressa un desig ambiental per a les generacions futures.
M’agradaria que les generacions futures no deixessin mai de lluitar i rebel·lar-se contra allò que no els agrada, que no deixin de ser actius i crítics. El millor desig per al medi ambient és que els i les joves creguin fermament que les coses es poden canviar i que el canvi és a les nostres mans. El futur no està escrit, l’escriu cada dia cadascú de nosaltres.