El projecte d’APS Vigilants de l’aire tanca el curs 2024-2025 amb un balanç de 374 participants de 8 municipis metropolitans

Durant el primer trimestre del curs 2024-2025, s’ha dut a terme un monogràfic del projecte d’aprenentatge servei Vigilants de l’Aire, amb la participació de deu centres educatius i la col·laboració de l’empresa 4sfera Innova en la distribució de mesuradors passius.

El projecte d’APS Vigilants de l’aire té com a objectiu contribuir a la millora de la qualitat de l’aire a través de les bones pràctiques i el canvi d’hàbits tant de l’alumnat com de tota la comunitat educativa que s’hi veurà implicada. 

Aquest projecte es basa en la metodologia d’aprenentatge servei (APS), que combina l’adquisició de coneixements amb una acció directa sobre el territori. Així, els infants i joves no només aprenen, sinó que també es converteixen en agents actius de canvi en el seu entorn. Les activitats s’han dissenyat per desenvolupar una actitud crítica i constructiva, promovent les competències socials i apoderant l’alumnat perquè actuï col·lectivament.

Consta de deu sessions guiades i entre les accions realitzades hi ha presentacions, experiments a l’aula i dinàmiques participatives. Enguany hem establert definitivament una pràctica que vam iniciar en convocatòries anteriors com a prova pilot: la instal·lació i recollida de mesuradors passius de qualitat de l’aire amb la col·laboració de 4sfera Innova.

La instal·lació i recollida d’aquests mesuradors s’ha realitzat conjuntament amb l’alumnat i s’ha fet en tots els centres educatius participants del primer trimestre. Aquest fet ens ha donat una fotografia real, directa des del terreny. Els mesuradors han estat instal·lats en punts estratègics dels voltants de 10 escoles i instituts de 8 municipis.

L’objectiu ha estat analitzar la concentració de diòxid de nitrogen (NO₂), un contaminant vinculat al trànsit rodat. Les dades recollides mostren realitats diverses, però amb un fil conductor comú: la importància del context urbà i de les zones de baixes emissions (ZBE). A continuació us fem un breu resum de les dades obtingudes.

Barberà del Vallès

A l’INS Can Planas, els nivells mitjans de NO₂ arriben als 22 µg/m³, amb un punt (a prop de l’AP-7) que frega els 41 µg/m³, una dada significativa. En canvi, a l’INS La Romànica, situat també fora de la ZBE, la mitjana baixa fins als 19 µg/m³, i es considera “bona”.

Castelldefels

Les dades de l’Escola Josep Guinovart i l’INS Valèria Haliné mostren una qualitat de l’aire majoritàriament bona, amb mitjanes de 14 i 17 µg/m³ respectivament. Hem de tenir en compte que aquests dos centres se situen al costat d’una zona verda. Tot i això, alguns punts puntuals superen els valors considerats òptims, mostrant la influència del trànsit proper.

Molins de Rei i Sant Cugat del Vallès

A l’Escola Josep Maria Madorell de Molins de Rei i a l’Institut Leonardo Da Vinci de Sant Cugat del Vallès, la mitjana puja a 25 µg/m³. En aquest últim cas, destaca un punt amb 45 µg/m³ just sobre l’AP-7. Són les lectures més elevades de tot l’estudi. Ho podem comprovar en la imatge següent.

Imatge 1: mapa de Sant Cugat amb els resultats de les concentracions de NO2

Sant Joan Despí

L’Escola Joan Perich i Valls presenta una mitjana de 22 µg/m³, però també s’hi ha trobat el punt més net de tots: 5 µg/m³ dins del parc de la Fontsanta, una dada que subratlla el paper dels espais verds com a refugis contra la contaminació.

Imatge 2: mapa de Sant Joan Despí amb els resultats de les concentracions de NO2

Viladecans

L’INS Torre Roja de Viladecans mostra les millors dades globals, amb una mitjana de 13 µg/m³ i tres punts per sota dels 10 µg/m³. Una mostra que les ZBE poden tenir un efecte clarament positiu quan s’apliquen amb criteri. També cal remarcar que el centre educatiu se situa al costat del parc de la Torre Roja.

Imatge 3: mapa de Viladecans amb els resultats de les concentracions de NO2

Les dades recollides mostren una relació clara entre la qualitat de l’aire i l’entorn immediat dels punts mesurats: les concentracions més altes de NO₂ es troben en zones pròximes a grans vies de circulació, on el trànsit rodat és intens, mentre que els nivells més baixos s’observen en espais propers a zones verdes o allunyats de les principals infraestructures viàries. Aquesta correlació posa de manifest la importància de reduir el trànsit motoritzat i potenciar els entorns naturals com a estratègia clau per millorar la qualitat de l’aire i protegir la salut de la ciutadania.

Podeu consultar informació més detallada sobre el projecte i els informes dels mesuradors en aquesta presentació.

En general, el projecte s’ha desplegat en:

  • 10 centres educatius, repartits en els municipis següents:
Imatge 4: municipis del territori metropolità on algun dels seus centres educatius han participat en el projecte
  • 8 municipis, dels quals 5 estan dins de zones de baixes emissions (ZBE) i 3, no.
  • 7 cursos diferents i 16 línies educatives:
Imatge 5: gràfic dels nivells educatius dels participants del projecte

Amb la participació de 374 alumnes en total. Una xifra que reflecteix la implicació i interès creixent de la comunitat educativa davant d’un problema global. A continuació, us compartim una mostra dels serveis comunitaris més rellevants:

“Pancartes al municipi”, de l’escola Josep Guinovart (Castelldefels)

L’alumnat ha dissenyat pancartes per sensibilitzar la ciutadania sobre la contaminació atmosfèrica i promoure hàbits més sostenibles. Durant una visita de l’alcalde al centre, van presentar-li les seves propostes, i aquest es va comprometre a penjar-les en diferents espais del municipi per donar-los visibilitat.

La professora responsable del grup diu: “L’alumnat ha quedat gratament content amb la visita de l’alcalde i de veure que han sigut escoltats.”

Imatge 6: Pancarta elaborada per l’alumnat de l’Escola Josep Guinovart de Castelldefels.

“Activitats per un aire més net”, de l’INS Can Planas (Barberà del Vallès)

L’alumnat de 4t d’ESO ha dissenyat i implementat tallers i activitats sobre la qualitat de l’aire en diverses escoles de primària del seu municipi. L’objectiu ha estat sensibilitzar els infants tot adaptant els continguts al seu nivell, i fomentar accions quotidianes per millorar la salut ambiental.

Un alumne de 4t d’ESO comenta: “M’ha agradat molt. Crec que és molt necessari per conscienciar tothom de la situació actual però d’una manera dinàmica i divertida”.

“Cuidem l’aire per un planeta net”, de l’Escola Josep Maria Madorell (Molins de Rei)

Els alumnes de 3r de primària han pintat un mural al mur exterior de l’escola, al parc de la Mariona, amb una frase sobre la qualitat de l’aire. El mural actua com a missatge permanent de sensibilització per a tot el veïnat.

Podem consultar com s’ha dut a terme el projecte al web de l’escola.

“Bicicletada popular”, de l’IE Mas Rampinyo (Montcada i Reixac)

Com a culminació del projecte, els alumnes de 3r d’ESO han organitzat una bicicletada popular vora el riu Besòs. Aquesta activitat ha tingut un doble objectiu: promoure la mobilitat sostenible i implicar la comunitat local en la lluita per un aire més net.

“Ha estat un projecte per adonar-nos de la situació actual del nostre medi ambient”, ha dit un jove de 3r d’ESO.

Imatge 7: Alumnat de l’IE Mas Rampinyo organitzant la bicicletada

“L’oca de l’aire net”, de l’Escola Solc (Barcelona)

L’alumnat de 3r de primària ha creat diferents jocs de taula educatius sobre la contaminació de l’aire. Aquestes propostes han combinat aprenentatge i diversió per fer arribar el missatge a tota la comunitat educativa.

Una alumna de l’Escola Solc ha escrit en una de les valoracions: “L’educador ho ha fet molt bé. M’ha agradat molt parlar de l’aire.”

Imatge 8: joc de taula elaborat per l’alumnat de l’Escola Solc per fer arribar bones pràctiques al seu entorn

Amb el projecte Vigilants de l’aire, hem vist que quan l’alumnat s’implica, l’educació es converteix en acció real. Mesurar la qualitat de l’aire, entendre’n les causes i actuar per millorar-la ha estat una experiència transformadora. Les dades parlen clar: cal reduir el trànsit i guanyar espais verds. I el més important? Que els infants i joves s’han sentit part del canvi.