Vivim, treballem, ens movem i gaudim de la metròpolis vint-i-quatre hores al dia. Existeix un lligam indissoluble entre la societat que som, les dinàmiques econòmiques i productives que ens mouen i les estructures territorials que conformen el territori actual. La disposició de les infraestructures o l’ aparició de nous centres comercials així com els creixements de nous barris depenen en bona part de les demandes poblacionals.
Qualsevol circumstància socio-econòmica pot afectar per tant a l’organització territorial. Per exemple, un dels fenòmens que més ha influït en la nostra estructura social, econòmica i territorial ha estat la crisi econòmica juntament amb la bombolla immobiliària que ha donat lloc a què una gran part de la població s’hagi desplaçat a la perifèria per buscar habitatges més econòmics. En comparació amb els anys 80, s’ha produït un descens en la densitat de població de l’ àrea central (Barcelona – Hospitalet – Santa Coloma) mentre que la densitat dels municipis perifèrics ha augmentat de forma considerable així com s’han consolidat zones d’assentaments urbans que abans no existien.
Un altre episodi a destacar ha estat l’evolució de l’estructura ocupacional i els tipus de feina. La incorporació dels avenços tecnològics, implementació de les TIC i els serveis de valor afegit així com l’ampliació i flexibilització d’horaris han modificat la relació de producció del territori que ara s’enfoca principalment al sector serveis i mínimament a la indústria. En aquest sentit, és rellevant com el fenomen del turisme ha influït en el model ocupacional. Mentre que al 1990 arribaven a Barcelona 1,7 milions de turistes ara ja hem superat els 7 milions. La metròpolis s’ha preocupat en bona part de dotar el territori de bones infraestructures per acollir aquest turisme. Per exemple, les dues grans portes d’entrada, el port i l’aeroport, han triplicat la seva capacitat de rebuda i per tant també les seves infraestructures.
En el marc d’un model econòmic i social en constant evolució, el futur del nostre territori és incert en tant que no podem preveure de quina manera afectaran les demandes a la seva organització. En qualsevol cas, cal conèixer a fons com hem arribat al model actual per tal de poder intuir algunes potencialitats que es poden produir en els pròxims anys així com conèixer les limitacions del territori.
Podeu trobar més informació sobre les formes de viure i treballar a la metròpolis a l’exposició Metròpolis Barcelona al Museu DHub fins a finals d’abril.