Pol·linitzadors: els protagonistes silenciosos

Sabies que els insectes constitueixen el 50 % de la biodiversitat global? Els insectes pol·linitzadors com les abelles, les papallones o els escarabats no només són essencials per al manteniment de la biodiversitat, sinó que també tenen un paper fonamental en la producció agrícola. Aquestes espècies són responsables de la pol·linització de fins al 75 % dels conreus agrícoles i el 90 % de plantes silvestres, la qual cosa fa possible el conreu de fruites i verdures que mengem cada dia. L’absència de pol·linitzadors suposaria la reducció de la producció i pèrdues econòmiques de més de 3 bilions d’euros l’any.

Percentatge de conreus amb diferents graus de dependència de la pol·linització per animals a escala mundial. Font: Bosch J, Stefanescu C, Roquer-Beni L et al. (2022) Els pol·linitzadors silvestres a Catalunya; Informe sobre estatus, amenaces i àmbits prioritaris d’actuació per a la seva conservació. Barcelona. Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El 2023 la Generalitat de Catalunya va publicar un informe en què s’evidenciava el declivi generalitzat d’aquests insectes i la necessitat d’actuar de manera estratègica per revertir-ho.

Declivi de les poblacions de pol·linitzadors

Les poblacions d’insectes pol·linitzadors han patit una disminució important de fins al 80 % en les darreres dècades. Aquesta pèrdua amenaça tant l’equilibri ecològic com la nostra seguretat alimentària. Les causes principals són:

L’ús intensiu de plaguicides afecta negativament les poblacions d’insectes.

La urbanització divideix i destrueix els espais naturals i fragmenta els hàbitats.

Els efectes del canvi climàtic modifiquen la distribució i els cicles d’insectes.

Pla per a la conservació dels pol·linitzadors

L’AMB ha participat activament en l’elaboració del Pla intersectorial de conservació de pol·linitzadors silvestres a Catalunya (PIPOL), promogut per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Aquest pla, amb un horitzó fins al 2030, planteja sis línies estratègiques:

1. Implicació ciutadanaSensibilitzar la població sobre la importància dels pol·linitzadors.
2. InvestigacióAugmentar el coneixement científic sobre les espècies i la pol·linització.
3. Conservació d’hàbitatsProtegir i crear espais naturals segurs per als insectes pol·linitzadors.
4. Agricultura sosteniblePromoure pràctiques agrícoles respectuoses amb els pol·linitzadors.
5. Reducció de plaguicidesEvitar plaguicides nocius i promoure alternatives ecològiques.
6. Zones favorables a les ciutatsIntegrar hàbitats dins d’espais urbans per facilitar la pol·linització.

Les accions de l’AMB

Des de les diferents àrees que conformen l’AMB també es promouen accions per fomentar i conservar els pol·linitzadors silvestres.

  • Conservació dels pol·linitzadors silvestres en els projectes en els espais fluvials del programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG) i als projectes d’espai públic (PSA).
  • Gestió i manteniment de prats florits sense herbicides i amb segues i reg mínims, a la xarxa de parcs i platges metropolitans i en el riu Llobregat per crear espais que afavoreixen la presència de pol·linitzadors.
  • Projectes de seguiment de la biodiversitat com el programa mBMS (l’Observatori metropolità de papallones) per avaluar la salut dels pol·linitzadors i mesurar l’eficàcia de les mesures aplicades.
  • Educació ambiental, organitzant tallers de sensibilització i activitats educatives per fomentar la importància de protegir els pol·linitzadors.

Què puc fer jo?

  • Plantació de vegetació autòctona i flors que atraguin pol·linitzadors a jardins, balcons, cobertes, escocells…

  • Afavorir l’ús de paviments i substrats naturals permeables en jardins i camins.

  • Respectar la fauna en general i els pol·linitzadors en particular i no voler eliminar-los quan se’ns apropen.

  • Evitar l’ús de productes nocius i fomentar tècniques de jardineria ecològica.

  • Participar en programes de ciència ciutadana i activitats educatives mediambientals.