Com són els barris de la Metròpolis Barcelona? Com són les mançanes, els seus carrers, places i espais públics? Com són els tipus edificats (unifamiliars, plurifamiliars, aïllats, entre mitgeres)? Quina superfície de sòl ocupen? Quanta població hi viu? Quant ocupa l’espai viari? Quina distribució hi ha dels usos? En els 40 últims anys, el creixement del territori metropolità ha donat lloc a tantes noves agrupacions d’habitatges, nous barris o redefinició dels existents que es fa necessari un estudi profund per entendre millor el teixit residencial actual . Cal tenir present que avui, a l’Àrea metropolitana de Barcelona (AMB) hi viuen 3,2 milions de persones (43% de Catalunya) i hi ha 1,5 milions d’habitatges dels quals 1,2 són primera residència.
Les qüestions descrites, entre d’ altres, són les que ha plantejat un equip d’experts de l’AMB per dur a terme un estudi detallat sobre els teixits residencials i els resultats del qual estan presentats en l’exposició “Metròpolis Barcelona”. Dels resultats exposats, s’observen alguns trets molt significatius com per exemple que els 929 teixits residencials ocupen el 70% del sòl urbà de l’ AMB. També, es reflecteix que la tipologia de barri més extensa és la d’ habitatges unifamiliars aïllats que ocupa el 30,8% del sòl i en canvi només hi viu el 4% de la població. La majoria de la població, el 70%, està concentrada en edificacions que donen front a carrer.
A banda de les dades numèriques, el que caracteritza de forma genèrica els barris de la metròpolis és el seu caràcter “mixt” en activitats. Això significa que s’ha fet un gran esforç per dotar als barris d’espais públics de qualitat, integrar equipaments i activitats productives així com per facilitar el comerç en els seus carrers. El factor de mixtura és molt positiu ja que, segons expliquen els sociòlegs, ajuda a reduir la mobilitat i afavoreix la cohesió social. El panorama metropolità és molt ric en diversitat de barris. Fins a 12 tipologies diferents de barris s’arriben a categoritzar en l’exposició. Aquesta identificació ajuda a comprendre les formes d’habitar: caminar per un casc històric és molt diferent de la de passejar per un eixample, els carrers d’ una urbanització de cases unifamiliars tenen certes particularitats mentre que un polígon d’habitatges en té unes altres, la forma edificatòria d’un teixit suburbà crea un front de façana molt diferent del d’ una urbanització de cases en filera, etc. Aquestes particularitats expliquen, per tant, la forma com ens movem, utilitzem o ens comportem en els diferents barris.
Si voleu conèixer més a fons com són els barris del territori metropolità de Barcelona acosteu-vos a l’ exposició Metròpolis Barcelona al Museu DHub fins a finals d’ abril o consulteu:http://www.amb.cat/web/territori/urbanisme/pdu/metropolisbarcelona