Quantes coses teniu a casa que feu servir un cop cada molt de temps? El trepant n’és un exemple típic, ja que en total se sol fer servir 15 minuts! Darrerament hi ha hagut una augment dels projectes dedicats a compartir coses. Per això volem dedicar un article als espais de préstec d’objectes, perquè a l’àrea metropolitana ja en tenim uns quants. I més que en tindrem!
El primer que vam conèixer va ser el Traster Comunitari, a l’EAMP del Clot, on també fem tallers del Millor Que Nou (MQN) itinerant.
Després va venir la Biblioteca de les Coses de Ca l’Isidret a Sant Martí, de part de Nusos i Rezero, que serveix de referent per als espais similars que s’han obert posteriorment. A més, s’hi celebren les Restart Parties de Restarters Barcelona un cop al mes.
Seguidament, va obrir la Caixa d’eines i feines, a Ciutat Vella. A més del préstec d’objectes, hi fan tallers de bicis, costura, electrònica… I fa poc va esdevenir un servei públic: el districte de Ciutat Vella i la Federació Casc Antic per la Gestió Comunitària finançaran la continuïtat del projecte, que ja no haurà d’estar pendent de rebre subvencions cada cert temps.
Més endavant, han obert tres biblios de coses, impulsades per entitats de barri com la Xesca a l’Esquerra de l’Eixample, Cooperasec a Poble Sec i l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana.
I la darrera iniciativa de la qual tenim constància, fora de Barcelona, és la que ha impulsat l’Ajuntament de Tiana, ubicada a la deixalleria municipal, on també anem a fer tallers i assessoraments sempre que ens ho demanen!
Finalment, recordeu que al local del MQN del carrer Sepúlveda 45-47 de Barcelona tenim l’Estriteca. Deixem eines als usuaris que volen fer feina a casa, amb la condició que tinguin cinc mesos d’antiguitat com a mínim, que hagin participat en tres activitats en les quals s’usi l’eina requerida i, sobretot, que tinguin el vistiplau dels tècnics especialistes del servei, que confirmin la capacitat dels usuaris per fer-la servir.
Està clar que el futur es compartir!