ELS AIGUAMOLLS: ESPAIS QUE CAL PROTEGIR

El passat dia 2 de febrer es va celebrar el dia mundial dels aiguamolls, data durant la qual es commemora la signatura del Conveni de Ramsar (1971). Des dels inicis del segle XX fins a dia d’avui, més del 60% de les zones humides han desaparegut i les que queden s’estan degradant a un ritme preocupant… És per això que els països fimants d’aquests conveni es van comprometre a identificar i protegir tots els aiguamolls presents als seus respectius territoris amb l’objectiu de conservar-los i fer-ne un ús sostenible a escala local i també global. L’estat espanyol es va adherir al conveni l’any 1982 i ha incorporat des d’aleshores 75 zones humides a la Llista d’Aiguamolls d’Importància Internacional entre les quals 4 són a Catalunya: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, l’Estany de Banyoles i el Delta de l’Ebre.

BIODIVERSITAT

Els aiguamolls ofereixen aliment i refugi a nombroses espècies d’animals i plantes i, especialment, són l’hàbitat predilecte de les aus aquàtiques. Aquestes solen habitar en masses d’aigua dolça o salobre i presenten aspectes fisiològics tals com les potes allargades, les ales adaptades a la natació i els pics llargs per facilitar l’alimentació  dins l’aigua. En aquesta guia d’ocells hi podreu trobar un llistat d’espècies que habiten a les zones humides del nostre territori.

ànec collverd

D’altra banda, milers de famílies d’arreu del món (especialment a l’Àsia, a Àfrica i a Amèrica) depenen d’aquests ambients per alimentar-se ja sigui gràcies a la pesca o a l’aqüicultura que s’hi desenvolupa.

ECOLOGIA

A part d’albergar una immensa biodiversitat, els aiguamolls tenen un important valor ecològic ja que juguen un paper vital en la regulació del cicle de l’aigua i del clima. En aquest sentit, la presència de zones humides ajuda a controlar les inundacions i les sequeres, permet recarregar els aquïfers i contribueix a estabilitzar el clima a nivell local. Tanmateix, tenen una elevada capacitat d’emmagatzemar i segrestar carboni i per tant contribueixen significativament a mitigar el canvi climàtic.

ELS AIGUAMOLLS A l’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

Els aiguamolls que es troben a l’àrea metropolitana de Barcelona no estan inclosos a la Llista d’Aiguamolls d’Importància Internacional però tot i així presenten una biodiversitat i unes caracterítiques ecològiques que mereixen ser posades en valor. El programa Compartim un futur ofereix una sèrie d’activitats per a tots els públics en les que els participants poden descobrir algunes de les zones humides i les làmines d’aigua presents al nostre territori:

Podreu trobar més informació sobre els aiguamolls a la següent pàgina web: www.diadeloshumedales.com

 

Escriure un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *