• Més de 300 persones a l’acte de cloenda
  Diumenge 14 de maig al matí es va celebrar a la platja de la Nova Icària, a Barcelona, la trobada “Teixim els drets a la mediterrània dels refugiats“, que va suposar l’acte final del programa Tenim Drets, Teixim Llibertats posat en funcionament per l’AMB i els ajuntaments metropolitans més petits, de menys de 10.000 habitants: Begues, Cervelló, el Papiol, la Palma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, en defensa dels Drets Humans des del món local. Més de 300 persones van participar en aquest acte on es va teixir un llençol amb denúncies, desitjos i propostes envers els drets humans dels participants dels set municipis.   Teixint llibertats a la Mediterrània La part central de l’acte ha consistit en una performance, en què voluntaris dels set municipis participants han fusionat, sobre la sorra de la platja, els set tapissos que han teixit per separat, amb les seves denúncies, els seus desitjos i propòsits envers els drets humans dels refugiats. Una estona abans, l’equip de rugbi de Begues i les ONG Cooperació en Acció i Proactiva Open Arms han escenificat, simbòlicament, un rescat a alta mar. L’acte també ha comptat amb el testimoni del refugiat sirià Hussam Alahamad que en la seva intervenció, ha recalcat “l’agraïment dels refugiats que, fugint del terrorisme tant de determinats grups om del mateix estat sirià, hem tingut la sort d’anar a parar a Catalunya“. Ha afegit que “podeu estar segurs que no ho oblidarem mai“. A la cloenda de la jornada, Alfred Bosch, vicepresident de l’Àrea d’Internacional i de Cooperació, ha manifestat que “tot i que el fet d’acollir refugiats a la nostra terra diu molt del nostre poble, cal no oblidar que el que realment volen les persones és no haver de marxar del seu país, i que per tant cal solucionar la situació en aquelles terres“. Aquest programa metropolità ha buscat promoure la consciencia crítica i el compromís de la ciutadania envers les desigualtats i els conflictes globals, per afavorir la transformació social. A través de diverses activitats i tallers amb la ciutadania de totes les edats dels municipis participants, el programa difon el coneixement de la realitat que afecta les persones refugiades i sol·licitants de dret d’asil, fomenta la comprensió i el respecte, i motiva un canvi d’actituds. Més informació i imatges de l’acte de cloenda
 • Ja tenim vídeo! Conegueu el Tenim Drets!
  Aquest passat dissabte 11 de març, vam presentar el programa Tenim Drets, Teixim Llibertats i vam compartir el nostre vídeo.  Aquí el podeu veure:     Vam organitzar un acte a Torrelles de Llobregat amb representants dels municipis del programa i una taula rodona moderada pel periodista Adrià Bas, en la qual van participar Nour Al Chikh Oughlli, testimoni de Síria, i Fernando Pujol, de l’ONG Proactiva Open Arms. També es va exposar la manta de Torrelles i un grup de joves de l’Esplai Arc de Sant Martí va pintar en directe un tros més de tela. La jornada es va acabar amb el ritme de Maracatú, un grup de batucada del municipi. I vam aprofitar per animar tots els assistents a participar el pròxim 14 de maig a l’acte final d’aquesta primera edició del Tenim Drets, Teixim Llibertats, que se celebrarà a la platja de Barcelona. Entre d’altres actuacions, teixirem un tapís gegant a partir dels fragments de tela recollits al llarg de totes les activitats del programa als municipis.  
 • Cervelló estrena el seu tapís!
  Cervelló ha organitzat diferents activitats relacionades amb els drets humans. L’Ajuntament va iniciar el procés a l’octubre de l’any passat, en un acte públic on va reunir diverses entitats del municipi i en el qual va convidar dues defensores dels drets humans per tal que exposessin el seu testimoni personal, Esperanza Huayama, del Perú, i Luz Helena Ramírez Hacheb, de Colòmbia.  Les dues defensores van exposar la seva tasca i reivindicació. Des de llavors, hem fet tallers dins el programa Tenim Drets, Teixim Llibertats amb el casal d’avis de l’Associació Farem (una associació per a persones amb discapacitat), amb els infants de l’Escola Nova i amb els joves de l’institut del municipi, en els quals tothom ha pogut cosir les teles amb els seus missatges. Ara fa uns dies, el passat 5 de març, a la plaça de l’Ajuntament de Cervelló, amb la participació de la població i de diverses entitats del poble, entre les quals hi havia les associacions Cervelló Solidari i l’associació de Dones i d’Artistes de Cervelló, vam exposar el tapís que havíem confeccionat unint els retalls de tothom i es va elaborar l’últim pedaç, després de sentir el testimoni de l’Hussam Halahmada, un jove activista refugiat sirià que fa 5 mesos va arribar a Catalunya, després d’haver recorregut un llarg viatge fugint del conflicte armat. Una xocolata desfeta oferta per les Xocolateres de Cervelló va endolcir la jornada.
 • Sant Climent reflexiona i crea la seva manta pels refugiats
  El 21 d’abril, Sant Climent va organitzar un taller organitzat per l’AMB en coordinació amb l’Ajuntament, per reflexionar amb un grup de dones cuidadores del municipi sobre els drets humans i visibilitzar la situació de vulnerabilitat de drets que viuen les persones refugiades. El taller va comptar amb un grup de persones amb gran sensibilitat, en què es van tractar temes com la immigració forçada, la situació a Síria, la nostra pròpia història com a migrants i ara com a receptors de migrants, què implica exactament això i què significa en realitat rebre persones que fugen dels seus llocs d’origen. Va ser un taller molt interessant, en el qual vam poder gaudir de l’experiència com a voluntaris en un camp de refugiats de Grècia de la María Bazán, educadora social de Serveis Socials de l’Ajuntament. I finalment, després del debat i la reflexió conjunta, vam passar els missatges a les mantes del municipi!  

Entrevista Nour Alchikh

Entrevista Nour Alchikh

Nour Alchikh és una activista siriana resident a Catalunya i ens parla sobre el projecte “Tenim Drets, Teixim Llibertats”.

Sant Climent de Llobregat a favor de no trencar la unitat familiar de les persones refugiades

Sant Climent de Llobregat a favor de no trencar la unitat familiar de les persones refugiades

En el context del Programa: Tenim Drets, Teixim Llibertats, l’Ajuntament de Sant Climent de Llobregat ha fet un pas més en la defensa dels Drets Humans de les persones refugiades. El passat 29 de Juny va aprovar una moció al plenari municipal on instava al govern espanyol, la reconsideració de la unitat familiar a la Llei reguladora del dret d’Asil i de la Protecció Subsidiària. L’article 40 de la llei 12/2009 de 30 d’octubre, regula el dret d’asil i protecció subsidiària a l’estat espanyol. Aquest article recull que “la persona refugiada i beneficiària de la protecció subsidiària podrà garantir-se el restabliment de la seva unitat familiar mitjançant la concessió del dret d’asil o de la protecció subsidiària per extensió familiar als ascendents de primer grau que acreditin la dependència i els seus descendents en primer grau que fossin menors d’edat i el cònjuge o persona lligada per anàloga relació d’afectivitat i convivència.” La moció aprovada demana que s’ampliï el grau de descendència del dret d’asil d’una persona refugiada. Segons la política dels Serveis Socials del municipi, “es contempla a la família com a la primera xarxa de suport i de contenció així com d’ajuda en moments de crisi, tensió i dificultat.” Per tant, en aquesta ocasió es considera que les persones refugiades pateixin un doble dol: el de deixar casa seva després d’un probable llarg conflicte previ i el de veure com les seves famílies es desmembren, separant pares i mares de fills adults i les seves famílies. A més a més, aquest abandonament de la família provoca que la persona refugiada tingui una implicació més complicada al municipi d’acollida. La moció acaba donant una mostra de solidaritat com a poble davant les persones que es veuen forçades a deixar casa seva i el seu país i a l’hora, demana un esforç en l’elaboració i implementació de polítiques d’acollida a les persones refugiades que contemplin les estratègies més adequades per a la recuperació i adaptació al municipi i que tinguin en compte les persones amb les seves diversitats culturals, familiars o de gènere.

Més de 300 persones a l’acte de cloenda

Més de 300 persones a l’acte de cloenda

Diumenge 14 de maig al matí es va celebrar a la platja de la Nova Icària, a Barcelona, la trobada “Teixim els drets a la mediterrània dels refugiats“, que va suposar l’acte final del programa Tenim Drets, Teixim Llibertats posat en funcionament per l’AMB i els ajuntaments metropolitans més petits, de menys de 10.000 habitants: Begues, Cervelló, el Papiol, la Palma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, en defensa dels Drets Humans des del món local. Més de 300 persones van participar en aquest acte on es va teixir un llençol amb denúncies, desitjos i propostes envers els drets humans dels participants dels set municipis.   Teixint llibertats a la Mediterrània La part central de l’acte ha consistit en una performance, en què voluntaris dels set municipis participants han fusionat, sobre la sorra de la platja, els set tapissos que han teixit per separat, amb les seves denúncies, els seus desitjos i propòsits envers els drets humans dels refugiats. Una estona abans, l’equip de rugbi de Begues i les ONG Cooperació en Acció i Proactiva Open Arms han escenificat, simbòlicament, un rescat a alta mar. L’acte també ha comptat amb el testimoni del refugiat sirià Hussam Alahamad que en la seva intervenció, ha recalcat “l’agraïment dels refugiats que, fugint del terrorisme tant de determinats grups om del mateix estat sirià, hem tingut la sort d’anar a parar a Catalunya“. Ha afegit que “podeu estar segurs que no ho oblidarem mai“. A la cloenda de la jornada, Alfred Bosch, vicepresident de l’Àrea d’Internacional i de Cooperació, ha manifestat que “tot i que el fet d’acollir refugiats a la nostra terra diu molt del nostre poble, cal no oblidar que el que realment volen les persones és no haver de marxar del seu país, i que per tant cal solucionar la situació en aquelles terres“. Aquest programa metropolità ha buscat promoure la consciencia crítica i el compromís de la ciutadania envers les desigualtats i els conflictes globals, per afavorir la transformació social. A través de diverses activitats i tallers amb la ciutadania de totes les edats dels municipis participants, el programa difon el coneixement de la realitat que afecta les persones refugiades i sol·licitants de dret d’asil, fomenta la comprensió i el respecte, i motiva un canvi d’actituds. Més informació i imatges de l’acte de cloenda

Vine a l’acte final el 14 de maig a la platja Nova Icària de Barcelona!!

Vine a l’acte final el 14 de maig a la platja Nova Icària de Barcelona!!

Ja tenim data per a la celebració de l’acte final d’aquesta primera edició del Tenim Drets, Teixim Llibertats!! Reserveu-vos el 14 de maig, d’11 h a 13.30 h, per venir a la platja de la Nova Icària de Barcelona a reivindicar de manera lúdica els drets humans dels refugiats. Hi haurà actuacions, els ciutadans sereu els protagonistes del programa i participareu directament en les diferents parts i alguna sorpresa més…   Us hi esperem!

Santa Coloma de Cervelló pels drets humans

Santa Coloma de Cervelló pels drets humans

A l’abril vam dur a terme activitats a Santa Coloma de Cervelló. D’una banda, el dia 19 vam fer un taller de reflexió entorn dels drets humans, els refugiats i la relació amb la nostra pròpia història, amb un grup d’avis del Casal de Gent Gran de la Colònia Güell. El taller ens va servir per passar tots els sentiments i aportacions que van sorgir a les teles, on vam dibuixar, escriure i enganxar tot el que havíem compartit. D’altra banda, el dia 21 al Consell d’Infants vam fer una activitat oberta a tothom, que va ser presentada per la regidora de Cooperació, en qual vam unir les diferents mantes del municipi. Va ser especialment bonic presenciar l’apropament de la gent del poble que no havia participat en les activitats i la nova aportació de reflexions que es va generar al voltant dels refugiats a la Mediterrània.  

Sant Climent reflexiona i crea la seva manta pels refugiats

Sant Climent reflexiona i crea la seva manta pels refugiats

El 21 d’abril, Sant Climent va organitzar un taller organitzat per l’AMB en coordinació amb l’Ajuntament, per reflexionar amb un grup de dones cuidadores del municipi sobre els drets humans i visibilitzar la situació de vulnerabilitat de drets que viuen les persones refugiades. El taller va comptar amb un grup de persones amb gran sensibilitat, en què es van tractar temes com la immigració forçada, la situació a Síria, la nostra pròpia història com a migrants i ara com a receptors de migrants, què implica exactament això i què significa en realitat rebre persones que fugen dels seus llocs d’origen. Va ser un taller molt interessant, en el qual vam poder gaudir de l’experiència com a voluntaris en un camp de refugiats de Grècia de la María Bazán, educadora social de Serveis Socials de l’Ajuntament. I finalment, després del debat i la reflexió conjunta, vam passar els missatges a les mantes del municipi!