conreu de bledes

La producció ecològica catalana creix sota la Covid-19

La demarcació de Barcelona concentra 45.055 hectàrees d’agricultura sense químics

L’aturada global per la pandèmia de Covid-19 no s’ha notat, d’entrada, en les xifres de producció ecològica a Catalunya. Així ho ha demostrat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a la roda de premsa en què ha donat a conèixer les dades del sector durant 2020: actualment al Principat hi ha 256.983 hectàrees de conreus ecològics, el doble que fa sis anys, i 4.495 operadors.

“La producció ecològica ha resistit l’embat de la crisi sanitària i tanca l’exercici de 2020 amb més operadors ecològics, més superfície certificada, més explotacions ramaderes i més indústria agroalimentària”, ha indicat David Torrelles, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). “L’alimentació bio es confirma com la gran alternativa sostenible i de futur del món agroalimentari”, ha afegit.

A la demarcació de Barcelona hi ha 45.055 hectàrees de superfície dedicada a l’agricultura ecològica, un 6,3% més que el 2019. I els operadors ecològics ja arriben als 1.824, un 11% més que l’any anterior, i es distribueixen de la manera següent:

• productors vegetals: +13%
• productors ramaders: +5%
• importadors: +8%
• comercialitzadors: +3%
• minoristes: -16%

Nou pla d’acció per impulsar el sector agroecològic
L’acte també ha servit per presentar les línies generals del nou Pla d’Acció de la Producció Agroalimentària Ecològica, ja que l’anterior va expirar el 2020. El Departament d’Agricultura està treballant per obrir un procés de participació amb tots els agents sectorials per redactar el nou full de ruta, alineat amb els objectius del Pacte verd europeu, l’Agenda 2030 i l’estratègia ‘Del camp a taula’.

El Pla coincidirà amb l’aplicació del nou marc normatiu europeu per a la producció i l’etiquetatge dels aliments ecològics, i servirà per donar continuïtat al creixement de les produccions i el consum dels aliments ecològics a Catalunya.

El text recollirà mesures per promoure el desenvolupament de les produccions, la innovació, la comercialització, el consum i la comunicació. També n’implementarà de noves i preveu implicar altres departaments i administracions per ser més efectiu i transversal.