L’alimentació sostenible a la II Biennal Ciutat i Ciència

Més de 200 activitats conformen el programa de la II Biennal Ciutat i Ciència, que del 8 al 13 de juny torna a Barcelona per reflexionar sobre els límits del planeta, de la societat i de la ciència mateixa. Quines són les conseqüències de traspassar-los?

Enguany, i coincidint que  Barcelona és la capital de l’alimentació sostenible, el programa de la Biennal inclou l’alimentació sostenible com a eix temàtic i de reflexió. A través de tallers, taules rodones i ponències es vol posar el focus en l’impacte ambiental, sanitari, social, econòmic i cultural que té la nostra manera d’alimentar-nos. Un abordatge holístic per a una problemàtica multifactorial.

Alimentació i impacte ambiental
Com pot el sistema alimentari actual abastir la població creixent sense desatendre l’equilibri ecològic? Se’n parlarà al diàleg Límits planetaris i alimentació, a la taula rodona sobre Alimentació ecològica, al taller Dibuixant les claus de l’alimentació sana i sostenible, al debat Tecnologia, agricultura i digitalització i al taller culinari Ara fem botifarra amb mongetes, que donarà algunes claus per reduir el consum de carn i evitar-ne els impactes mediambientals.

Alimentació i sistema econòmic
El debat i l’exposició Relats de la muntanya a la mar se centraran a explicar la transició del sistema artesanal cap a l’industrial a partir dels testimonis de pescadors i ramaders, fent èmfasi en la importància de consumir productes locals i de proximitat. Un tema que també es tractarà a les dues sessions de cinefòrum, amb els documentals Los últimos de la Mejana, rebeldía y esperanza i El cost de la fruita

Alimentació i salut
La paradoxa de la malnutrició i el desaprofitament dels aliments es tracta a dues taules rodones: ‘Malnutrició en una societat que malbarata aliments’ i ‘Desigualtats socials i alimentació: el cas de l’obesitat’. La  taula rodona ‘Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut’ analitza l’evolució històrica del sistema alimentari de la ciutat. I tornant a l’actualitat, Covid-19 i sistemes alimentaris: un debat necessari convida a pensar sobre la vulnerabilitat d’aquest sistema davant les mesures sanitàries i l’ increment important de la pobresa. 

Alimentació, cultura i societat
Sobre el paper de la dona en l’àmbit científic i culinari se’n podrà parlar al diàleg ‘Matilda a la cuina’, mentre que la part més artística i cultural serà  a La desCivilización un recital en què el sistema alimentari es troba amb la poesia i la música. Per últim, als mercats del Fort Pienc i de Sants s’hi podrà tastar una selecció d’snacks saludables amb els llegums com a protagonistes. 

Aquesta segona edició de la Biennal compta amb un centenar d’activitats que se sumen a les 120 propostes de la Festa de la Ciència i una trentena més de la +Biennal. Es duran a terme a una quarantena d’espais repartits per tota la ciutat i comptaran amb la participació de 300 ponents, entre les quals les cuineres Carme Ruscalleda i Ada Parellada, el director de la Fundació Alícia i gastrònom, Toni Massanés, i l’antropòloga Susana Naortzky, entre molts d’altres. 

Per a més informació podeu consultar el programa d’activitats complet.