Salvar els aliments del desaprofitament

Espigolar ha esdevingut la pràctica més eficaç contra el malbaratament al sector primari

El sistema alimentari planteja una gran paradoxa: com pot ser que un terç dels aliments produïts arreu del món i en bones condicions per al  consum acabin a les escombraries, mentre el 10% de la població mundial (690 milions de persones) passen gana cada dia? 

La pèrdua d’aliments en bon estat es genera a tots els esglaons de la cadena alimentària, començant pel sector primari, és a dir, el camp. Segons l’estudi Tornar a espigolar: l’espigolament una eina de transformació social?, les causes que provoquen les pèrdues alimentàries a les collites són diverses. Però les més rellevants són dues: la sobreoferta causada per la importació d’aliments (amb la baixada de preus consegüent) i les exigències del mercat i els criteris estètics, que obliguen a descartar certs aliments. 

En tots dos casos els pagesos es troben amb un excedent de producte difícil de gestionar i sovint la collita, que inicialment s’havia de vendre i consumir, s’acaba malbaratant . 

També es devaluen els recursos necessaris per produir els aliments que acaben a les escombraries: el temps, l’esforç humà, l’aigua, l’energia, etc. I mentre tot això es perd, queda  l’impacte mediambiental generat per l’activitat agrària, com la degradació del sòl i la producció de CO₂, entre d’altres. 

Espigolar contra el malbaratament
Amb  la conscienciació creixent de la societat  davant del malbaratament alimentari, cada vegada sorgeixen més accions per alleugerir-lo: des de tallers de cuina amb aliments recuperats, organització de dinars d’aprofitament, fins a campanyes de sensibilització als centres educatius

Al camp, una de les accions més destacades és espigolar, una tècnica mil·lenària que consisteix a recollir els aliments sobrants del conreu per donar-los una segona vida. Aquesta és la tasca d’Espigoladors, una organització sense ànim de lucre sorgida al Llobregat que des de fa set anys es dedica a recollir, donar i transformar aliments malbaratats, alhora que sensibilitza sobre la problemàtica del desaprofitament alimentari

L’entitat, amb el consentiment previ del productor, mensualment organitza diverses espigolades de fruita i verdura a diferents conreus, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona. Amb l’ajut d’una xarxa àmplia de voluntaris i voluntàries recullen els aliments que es descarten per vendre, directament al camp. I després aquests productes es distribueixen gratuïtament a entitats socials com la Creu Roja, el Banc dels Aliments, Càritas, Nevera Solidària i altres, per garantir l’accés a una alimentació adequada i saludable. Cal recordar que només a Catalunya el 24,7% de la població es troba en risc de pobresa (Idescat, 2018), una situació que s’ha vist agreujada amb la crisi sanitària. 

Segones oportunitats
Al barri de Sant Cosme (El Prat de Llobregat) hi ha l’obrador és-imperfect: un espai d’Espigoladors on s’hi transformen fruites i verdures rebutjades per raons estètiques. S’aprofiten per fer-ne patés, cremes i melmelades que després es comercialitzen, perquè són productes de qualitat, Km0 i amb un valor mediambiental i social afegit. En comprar-los no només es lluita contra el desaprofitament d’aliments sinó que, a més, es promou la inclusió social: la majoria d’empleats i empleades de l’obrador són persones en risc d’exclusió social.

L’any 2019 Espigoladors va recollir 235.202 kg d’aliments que haurien acabat a les escombraries, una acció que va estalviar 151 milions de litres d’aigua i 114.073 kg d’emissions de CO₂.