Bo, saludable, sostenible i de l’AMB

Bona acollida del mercat de productors i les demostracions culinàries que l’entitat ha presentat al Gastronomic Forum, amb Slow Food Barcelona

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha participat enguany al Gastronomic Forum amb un estand, un mercat de productors del territori i un espai per a demostracions de cuina en directe, en col·laboració amb Slow Food Barcelona.

Una desena d’artesans, productors i projectes que promouen els aliments de temporada, de proximitat i sostenibles han pogut donar-se a conèixer durant els tres dies de l’esdeveniment (18, 19 i 20 d’octubre). Alhora, una dotzena de cuiners metropolitans han preparat, al moment i davant de tothom que ho ha volgut observar, plats amb aliments del territori.

Mercat de productors metropolitans
Sorell, bròtola, mòllera, círvia o pop roquer són alguns dels peixos i cefalòpodes que les responsables d’El peix al plat serveixen a domicili i a través de cooperatives de consum. Són espècies que llueixen poc a les peixateries, perquè tot i ser de proximitat, culturalment no s’aprecien.

Anna Bozzano i Arianna Bucci són les dues biòlogues marines darrere aquesta iniciativa que pretén revertir la manera que tenim de menjar peix. Amb El peix al plat promouen un consum responsable i sostenible dels productes del mar, i això vol dir saber-ne l’origen (i que sigui de proximitat), conèixer-ne la temporada i no quedar-se amb peixos molt petits.

Cada dia, matí i tarda, compren el peix a les llotges de Barcelona, d’Arenys de Mar i de Vilanova i la Geltrú. A les cooperatives els serveixen els aliments el mateix dia, per a la venda a particulars 24 hores més tard, perquè netegen i filetegen les peces.

María José Mantilla i Miguel Zamora són els artífex de Ma! Condimentos vivos de Asia, una iniciativa que elabora pastes de fermentats de cereals i llegums que serveixen com a condiment, com el miso. “Fermentem l’espora del fong koji amb vegetals de proximitat. Volem demostrar que el cinquè sabor, l’umami, no s’obté només d’aliments d’origen animal”, expliquen.

Des de fa dos anys els seus productes es poden comprar en línia o, els dissabtes, al mercat de pagès del parc de les Tres Xemeneies de Barcelona.

Un dels productes metropolitans estrella és el pollastre pota blava del Prat de Llobregat, present al mercat de productors de l’AMB al Gastronomic Forum amb la Granja Torres. És l’única empresa de cria d’aquests pollastres amb el segell d’indicació geogràfica protegida: els animals creixen en llibertat, durant més de quatre mesos (el temps estàndard de cria és de 45 dies) i s’alimenten de pinso amb més d’un 70 % de cereal. Com a resultat, la seva carn és més saborosa, “més similar a la carn de caça que al pollastre”, indiquen.

Pollastró, magret d’ànec, cansalada viada, salmó, truita de riu, llobarro o mantega són alguns dels aliments que Rooftop smokehouse passa pel fum a l’obrador que té a la fàbrica Lehman. Productes que, en la mesura del possible, són de proximitat, criats seguint paràmetres sostenibles i que la Carla Rodamilans i en Buster Turner fumen a foc lent, en fred o en calent, seguint els mètodes tradicionals.

L’horta metropolitana ha estat representada per Soulblim, productors de fruita i verdura ecològica del Parc Agrari del Baix Llobregat. A les prop de 14 hectàrees hi conreen aliments com carxofa, tomàquets, cols, bledes, enciams, meló o síndries, a banda d’experimentar amb productes que els proposen els cuiners per a qui treballen, ja que l’hostaleria és el client principal de l’empresa. “Cada dia, a les sis del matí, comencem a collir”, asseguren, de manera que els aliments arriben frescos “de veritat” als restaurants.

La fruita de pagesos del Baix Llobregat és la matèria primera amb què El Pèsol elabora codonyats i melmelades en un obrador de Corbera de Llobregat. I altres productors de fruita i verdura, així com petits artesans alimentaris, nodreixen la plataforma Gastrocampo, que amb cinc mesos de vida ja té un catàleg de 72 productors. És una iniciativa per facilitar la relació directa entre productors/elaboradors i restauradors, fomentant així el consum d’aliments de proximitat i de temporada als restaurants.

A ciutat també s’hi elaboren formatges, com demostra El Pinullet. Amb llet fresca ecològica de la granja Can Roger (Cardedeu), Francesco Cerutti fa formatges frescos i madurats de manera artesanal.

Ampolles de vi i cervesa de proximitat
“Al Vallès Occidental hi havia més vinya que al Penedès”, assegura Iñigo Haughey, coresponsable de Rabassaires, iniciativa que recupera vinyes del Vallès i de les quals ja n’han elaborat dos vins i un vermut. És un projecte encara molt nou que reivindica “el passat vitícola i el paisatge agrícola” de la comarca, que recupera vinyes abandonades i en planta de noves on n’hi havia hagut. A més, el vermut el fan macerant herbes i flors fresques de Collserola.

Qui ha recuperat vinyes de Collserola és L’Olivera, que a Can Calopa de Dalt hi elabora Vinyes de Barcelona, “l’únic vi que es produeix a la ciutat de Barcelona”. És un projecte “d’agricultura social, que combina la qualitat dels productes amb la inclusió social i el respecte pel medi ambient”. A Collserola hi pasturen les cabres de Can Puig, projecte de ramaderia extensiva que també conrea fruites i verdures ecològiques a la muntanya.

A l’estand de l’AMB també hi van ser els vins ecològics del celler Alta Alella, de Tiana, elaborats amb vinyes de la serra de Marina. I el punt amarg el va posar la cervesera artesana Cyclic, amb una varietat de cerveses elaborades amb fruites, verdures, herbes i flors provinents de productors ecològics de proximitat.

L’espai de l’AMB al Forum també va servir per presentar i sumar adhesions al manifest “Barcelona per una alimentació sostenible”.