verdura en un supermercat

El primer supermercat cooperatiu de Barcelona aixeca la persiana

Foodcoop BCN arrenca gràcies al suport i la col·laboració de més de 470 socis

L’antiga planxisteria del passatge d’Aragó de Barcelona és, des de dimarts passat, el primer supermercat cooperatiu de la ciutat. Es tracta d’un espai de 240 m2 on es poden comprar “productes agroecològics, de proximitat, de comerç just, amb condicions de producció dignes i la mínima quantitat d’envasos possible”, explica Laura Bosch, membre del consell rector de la cooperativa Foodcoop BCN, que ha engegat el projecte.

L’establiment proposa no només una manera més conscient i sostenible de consum, sinó també de propietat i gestió: una cooperativa assembleària, participativa i sense ànim de lucre. Aquestes circumstàncies comporten que els socis participin en les decisions que es prenen, després d’haver fet una aportació inicial de 90 euros, i dediquin un mínim de tres hores al mes a treballar al supermercat. Drets i deures.

Foodcoop BCN es va començar a gestar a Barcelona la tardor del 2018 i s’emmiralla en el supermercat cooperatiu de Park Slope, a Nova York, en funcionament des del 1973. D’un cicle sobre agroecologia organitzat pel PEMB en va sortir un grup de ciutadans que es van associar per fer realitat el primer supermercat cooperatiu de la ciutat. Una trentena de persones que des d’aleshores s’informa, es forma, coneix experiències semblants de la resta d’Espanya i de França, estableix les bases de la seva idea i busca locals i proveïdors.

“Volíem cobrir tota la cistella de la compra, amb varietat de cada cosa i amb preus diversos”, indica Bosch. També buscaven “un local cèntric, ben connectat, en un barri de renda mitjana, mitjana-baixa, per arribar a tothom, i amb facilitat d’accés per a les mercaderies”. I van trobar el local del passatge d’Aragó, un espai que no queda a primera línia de carrer, però “permet la sociabilització i la convivència”, destaca Bosch.

La captació de socis ha estat un dels aspectes més complicats del projecte. Perquè el supermercat sigui viable calen unes 500 persones i l’esclat de la pandèmia no ha facilitat les coses. Però la fita s’ha assolit i des d’aquesta setmana només els socis poden accedir al Foodcoop, perquè aquest és el model que la cooperativa ha escollit.

“Un 40 % dels socis són del mateix districte on hi ha el supermercat (l’Eixample) i un 60 % és de fora”, diu Bosch. I malgrat les dificultats, assegura que formar part de la iniciativa “provoca un sentiment de pertinença, coneixes gent i engresca molt”.

És possible que Foodcoop no acabi sent l’únic negoci cooperatiu, participatiu i agroecològic de Barcelona. El 4 de juliol del 2020 es va posar en marxa Pebre Roig Supermercat al Poblenou, arran d’una campanya impulsada durant el confinament. Des d’aleshores miren de fer créixer la cooperativa per obrir un establiment al barri com el del passatge d’Aragó.