Enguany, Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia, la primera regió europea que rep aquesta distinció. El reconeixement, que va ésser atorgat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) al juny de 2023, confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.
L’objectiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia està alineat amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2024 (PEAC), amb la nova Estratègia Alimentària de Catalunya 2025-2028, i amb l’Estratègia de Turisme Enogastronòmic 2022-2027.
Al llarg d’aquest 2025, es desplegaran una sèrie d’accions orientades a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial.
Aquests instruments, impulsats des de diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, tenen com a objectiu, respectivament, “construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable, i d’accés universal que consolidi les bases del Pacte Nacional per a l’Alimentació de Catalunya”; i “definir un model de turisme enogastronòmic regeneratiu, lent, i innovador que permeti promoure Catalunya com una destinació amb identitat, i estructurar una oferta amb valor, atractiva i competitiva, basada en el model 4D, que desestacionalitzi, incrementi la despesa, diversifiqui, i descongestioni”.
Al llarg d’aquest 2025, es desplegaran una sèrie d’accions orientades a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial, i a fomentar la gastronomia catalana i l’orgull i l’autoestima de la població de Catalunya envers la seva identitat culinària i alimentària. També es pretén atraure un turisme més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment i innovador.
La Generalitat de Catalunya ha definit, juntament amb el conjunt d’agents adherits a la distinció, un manifest on s’assumeixen els següents compromisos:
- TERRITORI: Promoure el patrimoni vinculat a la gastronomia i els paisatges agroalimentaris, tot fomentant la seva sostenibilitat social, mediambiental i econòmica que els fa possibles, així com les grans rutes de país que contribueixin a la cohesió i dinamització del conjunt del territori.
- TRADICIÓ: Promoure la Cuina Catalana, des de la tradició i la innovació com un dels elements de singularitat i identitat del nostre país i alhora de contribució al món, posant en valor el nostre sistema alimentari associat a la gran diversitat i riquesa de productes, a la qualitat, la responsabilitat i la varietat de paisatges que el configuren.
- IDENTITAT: Promoure un relat posant en valor tota la cadena, des de la pagesia, els pescadors, el conjunt del sector productor i, els productes locals fins a les cuineres i cuiners, restaurants, mercats, escoles i centres formatius, de recerca i innovació… reconeixent els trets propis i singulars i que conformen l’aportació de la gastronomia catalana al món.
- TURISME REGENERATIU: Apostar per un canvi de model cap a un turisme enogastronòmic regeneratiu i de qualitat, que aporti valor a la comunitat, associat a un model de producció agroalimentària arrelat i compromès amb el territori i, per tant, un nou model econòmic que sigui respectuós tant amb la comunitat com amb la cultura i l’entorn natural que l’acull.
- CULTURA: Treballar perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya esdevinguem els prescriptors i consumidors dels productes que ens dona la nostra terra i la mar Mediterrània, a través de l’esforç que hi esmercen pagesos i pageses, pescadors, artesans alimentaris i tot el conjunt del nostre sistema productor. Treballarem, també per millorar les infraestructures, espais i serveis de degustació i informació.
- INTERNACIONALITZACIÓ: Promoure la professionalització del sector per continuar en el camí d’internacionalització i d’obertura al món, des dels nostres productes, plats i maneres de cuinar i gaudir dels aliments.
- INNOVACIÓ: Promoure la professionalització del sector per continuar en el camí d’internacionalització i d’obertura al món, des dels nostres productes, plats i maneres de cuinar i gaudir dels aliments.
- SOSTENIBILITAT: Fomentar l’economia circular, promovent un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar, allargant el cicle de vida dels productes. Per tant, combatre el malbaratament alimentari.
- EXCEL·LÈNCIA: Continuar amb la revolució gastronòmica iniciada en el seu moment per Ferran Adrià i els cuiners amb estrella Michelin, amb noves formes innovadores d’experiència gastronòmica.
- COMPROMÍS SOCIAL: Vetllar per la salut i el benestar de les persones, també i especialment a través de l’alimentació.
Si pertanys al sector productiu, de la restauració o del turisme enogastronòmic, adhereix-t’hi i suma’t al conjunt de persones i organitzacions que fan possible que Catalunya sigui una destinació amb un llegat gastronòmic de primer nivell.