Dilluns 19 de maig: jornada a l’AMB “Alimentació sostenible 2025-2027”

Les ciutats fan un paper clau en la transformació dels sistemes alimentaris. Com a principals centres de consum i distribució d’aliments, els entorns urbans tenen la capacitat d’influir en la manera com es produeixen i es consumeixen els aliments. En aquest context, les polítiques alimentàries urbanes són eines essencials i estratègiques per modular els sistemes alimentaris i garantir la cohesió social, la competitivitat econòmica i la sostenibilitat ambiental.

L’AMB, conscient d’aquesta necessitat, ja va impulsar en el mandat anterior el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2020-2023, que va representar un pas important per coordinar les polítiques alimentàries a escala metropolitana. Aquest nou pla 2025-2027 neix amb la voluntat de reforçar aquesta integració per consolidar la governança del sistema alimentari metropolità, promoure l’accés universal a una alimentació saludable i integrar l’alimentació en la planificació territorial i econòmica.

Aquesta jornada, que tindrà lloc el dilluns 19 de maig a les 9.30 h a la sala de plens de la seu de l’AMB, servirà per presentar el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2025-2027 i compartir experiències destacades de polítiques alimentàries d’abast metropolità, com la caracterització dels entorns alimentaris metropolitans o algunes iniciatives locals d’impuls de l’alimentació sostenible.

A continuació, podeu consultar en detall el programa de la jornada:

PROGRAMA

09.00 h Acreditacions

09.30 h Benvinguda:

  • Raquel Gil, consellera delegada d’Anàlisi de Polítiques Metropolitanes (AMB).

09.40 h Presentació del Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2025-2027:

  • José Luis Haro, director de serveis d’Anàlisi de Polítiques Metropolitanes (AMB).
  • Anna Moreso, tècnica d’Anàlisi de Polítiques Metropolitanes (AMB).

10.00 h Exemples de polítiques alimentàries d’abast metropolità:

Presentació del projecte Caracterització dels entorns alimentaris metropolitans:

  • Víctor Ténez, cap del Servei d’Estratègia Metropolitana i Resiliència (AMB).
  • Laura Calvet, investigadora de l’Àrea de Sostenibilitat (Institut Metròpoli).

Pla d’acció d’aprofitament alimentari metropolità: diagnosi i passos següents:

  • Berta Vidal i Adrià Burniol, tècnics de l’Àrea de Coneixement i Recerca (Fundació Espigoladors).

Projectes europeus: solucions innovadores amb incidència en el sistema alimentari:

  • LIFE Infusion: obtenció de fertilitzants i aigua regenerada a partir d’efluents líquids procedents del tractament de la matèria orgànica dels residus municipals:
    • Glòria Sánchez, cap de la Secció de Qualitat i Processos (AMB).
  • i-ReWater: gestió sostenible dels recursos hídrics en l’agricultura de regadiu dins de l’espai SUDOE:
    • Maria Huerta, tècnica de Sanejament i Regeneració (AMB).

11.00 h Taula rodona. Experiències municipals amb impuls metropolità:

  • Sara Angrill, coordinadora de la Secció de Desenvolupament Sostenible i Sectors Emergents de l’Agència de Desenvolupament Econòmic (AMB).

· Barberà del Vallès: Cuina per a col·lectius i escola taller de formació ocupacional, amb Daniel González, primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barberà del Vallès.

· Viladecans: Projecte AgroDeltaLab, amb Carles Ferreiro, director de l’Àrea d’Ocupació i Empresa de l’Ajuntament de Viladecans.

· Sant Boi de Llobregat: Agricultura de proximitat i alimentació saludable, amb Rosa Cifuentes, directora de l’Àrea de Ciutat Sostenible, Saludable i Resilient de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

11.15 h Cloenda:

  • Martín Gullón, director de l’Àrea de Cicle de l’Aigua i Anàlisi de Polítiques Metropolitanes (AMB).

11.30 h Refrigeri

Per assistir-hi, caldrà inscriure’s en el següent enllaç.