En marxa la 4a edició de la campanya “Aprofitem els aliments”

Amb l’objectiu de reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments a Catalunya, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha llançat la quarta edició de la campanya “Aprofitem els aliments”, que estarà activa durant setembre i octubre.

Aquesta quarta edició es consolida com un esdeveniment de referència en la conscienciació ciutadana, en què s’ofereixen iniciatives innovadores per reduir el malbaratament i donar valor als aliments. La campanya compta amb la col·laboració i la participació del sector de la restauració, la fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors, així com altres entitats i organitzacions del sector agroalimentari, i es desenvolupa al voltant del 29 de setembre, data en què se celebra el Dia Internacional de la Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris, impulsat per les Nacions Unides.

La campanya s’estructura en tres eixos principals:

  • Àpats Gastrorecup (del 30 de setembre al 31 d’octubre) amb cuina d’aprofitament en diversos restaurants. Més de 60 restaurants gastronòmics d’arreu de Catalunya s’han sumat a la iniciativa. Consulta’ls aquí.
  • 5a Marató #JoEspigolo (dissabte 4 d’octubre), que convida la ciutadania a participar en espigolades simultànies per recollir aliments al camp. L’any passat es van recuperar 12.128 kg.
  • Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari (diumenge 5 d’octubre) a Vic, amb capacitat per a unes 400 persones, preparat amb aliments recuperats pel col·lectiu Osona Cuina. Hi haurà activitats complementàries com tallers i cuina en directe.

També hi haurà altres accions de sensibilització durant les Festes de la Mercè i a la Fira de Sant Miquel de Lleida, entre les quals destaca una exposició itinerant (“Espigolar per transformar”), al Palau Robert, que es podrà veure fins al 12 d’octubre, sobre la pràctica de l’espigolament com a forma de transformar el sistema alimentari.

Durant la presentació de la campanya, que es va fer ahir, 17 de setembre, al Palau Robert, es va fer un reconeixement als restauradors i restauradores que impulsen el moviment Gastrorecup i, especialment, als que des de fa quatre anys en són participants actius i promotors principals. En concret, es va homenatjar la xef Ada Parellada, del restaurant Semproniana; el xef Albert Marimon, de La Cava de Tàrrega; el xef Lluc Quintana, de Can Xapes de Cornellà del Terri, i el xef Albert Guzmán, del Restaurant Albert Guzmán de la Ràpita. Amb aquest acte, s’ha volgut posar en valor la seva implicació en la lluita contra el malbaratament alimentari i el seu compromís amb la gastronomia sostenible. També es va dur a terme un reconeixement a les empreses agroalimentàries que col·laboren amb la campanya proveint els restaurants d’aliments recuperats.

La campanya “Aprofitem els aliments” s’integra dins l’estratègia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que alhora s’emmarca dins de l’Estratègia alimentària de Catalunya 2024-2028, que té com a finalitat avançar cap un model alimentari més sostenible, transformador i fonamentat en l’economia circular a Catalunya.

A més de la campanya de sensibilització “Aprofitem els aliments”, el Govern treballa en la prevenció com a eix estratègic. El Departament d’Agricultura va presentar la Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars de Catalunya l’any 2024: quantificació, impacte social, econòmic i ambiental. Aquest estudi indica que actualment es malbaraten de mitjana 21,56 kg/any per habitant a Catalunya, tenint en compte només el malbaratament que es produeix a les llars. Això representa una despesa de 902,85 milions d’euros en aliments. I l’impacte ambiental, en concret, va suposar l’emissió de 462.347.277 kg de CO2 equivalent. En paral·lel, el Departament també treballa en tota la cadena de producció per mitjà del Pla estratègic per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, que es presentarà a començament del 2026.