Foto: Som Gastronomia

Catalunya: Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Enguany, Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia, la primera regió europea que rep aquesta distinció. El reconeixement, que va ésser atorgat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) al juny de 2023, confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.

L’objectiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia està alineat amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2024 (PEAC), amb la nova Estratègia Alimentària de Catalunya 2025-2028, i amb l’Estratègia de Turisme Enogastronòmic 2022-2027.

Al llarg d’aquest 2025, es desplegaran una sèrie d’accions orientades a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial.

Aquests instruments, impulsats des de diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, tenen com a objectiu, respectivament, “construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable, i d’accés universal que consolidi les bases del Pacte Nacional per a l’Alimentació de Catalunya”; i “definir un model de turisme enogastronòmic regeneratiu, lent, i innovador que permeti promoure Catalunya com una destinació amb identitat, i estructurar una oferta amb valor, atractiva i competitiva, basada en el model 4D, que desestacionalitzi, incrementi la despesa, diversifiqui, i descongestioni”.

Al llarg d’aquest 2025, es desplegaran una sèrie d’accions orientades a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial, i a fomentar la gastronomia catalana i l’orgull i l’autoestima de la població de Catalunya envers la seva identitat culinària i alimentària. També es pretén atraure un turisme més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment i innovador.

La Generalitat de Catalunya ha definit, juntament amb el conjunt d’agents adherits a la distinció, un manifest on s’assumeixen els següents compromisos:

  • TERRITORI: Promoure el patrimoni vinculat a la gastronomia i els paisatges agroalimentaris, tot fomentant la seva sostenibilitat social, mediambiental i econòmica que els fa possibles, així com les grans rutes de país que contribueixin a la cohesió i dinamització del conjunt del territori.
  • TRADICIÓ: Promoure la Cuina Catalana, des de la tradició i la innovació com un dels elements de singularitat i identitat del nostre país i alhora de contribució al món, posant en valor el nostre sistema alimentari associat a la gran diversitat i riquesa de productes, a la qualitat, la responsabilitat i la varietat de paisatges que el configuren.
  • IDENTITAT: Promoure un relat posant en valor tota la cadena, des de la pagesia, els pescadors, el conjunt del sector productor i, els productes locals fins a les cuineres i cuiners, restaurants, mercats, escoles i centres formatius, de recerca i innovació… reconeixent els trets propis i singulars i que conformen l’aportació de la gastronomia catalana al món.
  • TURISME REGENERATIU: Apostar per un canvi de model cap a un turisme enogastronòmic regeneratiu i de qualitat, que aporti valor a la comunitat, associat a un model de producció agroalimentària arrelat i compromès amb el territori i, per tant, un nou model econòmic que sigui respectuós tant amb la comunitat com amb la cultura i l’entorn natural que l’acull.
  • CULTURA: Treballar perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya esdevinguem els prescriptors i consumidors dels productes que ens dona la nostra terra i la mar Mediterrània, a través de l’esforç que hi esmercen pagesos i pageses, pescadors, artesans alimentaris i tot el conjunt del nostre sistema productor. Treballarem, també per millorar les infraestructures, espais i serveis de degustació i informació.
  • INTERNACIONALITZACIÓ: Promoure la professionalització del sector per continuar en el camí d’internacionalització i d’obertura al món, des dels nostres productes, plats i maneres de cuinar i gaudir dels aliments.
  • INNOVACIÓ: Promoure la professionalització del sector per continuar en el camí d’internacionalització i d’obertura al món, des dels nostres productes, plats i maneres de cuinar i gaudir dels aliments.
  • SOSTENIBILITAT: Fomentar l’economia circular, promovent un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar, allargant el cicle de vida dels productes. Per tant, combatre el malbaratament alimentari.
  • EXCEL·LÈNCIA: Continuar amb la revolució gastronòmica iniciada en el seu moment per Ferran Adrià i els cuiners amb estrella Michelin, amb noves formes innovadores d’experiència gastronòmica.
  • COMPROMÍS SOCIAL: Vetllar per la salut i el benestar de les persones, també i especialment a través de l’alimentació.

Si pertanys al sector productiu, de la restauració o del turisme enogastronòmic, adhereix-t’hi i suma’t al conjunt de persones i organitzacions que fan possible que Catalunya sigui una destinació amb un llegat gastronòmic de primer nivell.

Més informació