El pressupost metropolità 2020 vol lluitar contra les desigualtats socials i l’emergència climàtica

El pressupost metropolità presentat i aprovat inicialment al Consell Metropolità extraordinari del 12 de novembre de 2019 és el pla econòmic i financer anual del 2020 vinculat a l’estratègia formulada en l’acord de govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) pel mandat 2019-2023.

Aquest pressupost representa una eina clau per a la gestió pública, tot complint amb les obligacions enumerades en la Llei 31/2010 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. I ha de servir a la planificació, programació, control, seguiment i avaluació de l’actuació del govern metropolità, orientada segons els objectius enumerats en l’acord de govern, que posa especial èmfasi en la lluita contra les desigualtats socials i en fer front a l’emergència climàtica.

És un pressupost que es planteja en un marc pressupostari a mig termini i que es desprèn de l’estudi-anàlisi de projecció de l’evolució del pressupost d’ingressos i despeses al llarg de tot el mandat, per disposar d’un pressupost de l’AMB que sigui sostenible i que garanteixi poder fer front a tots els àmbits competencials de la institució metropolitana.

Els pressupostos del 2020 presenten una xifra de gairebé 2.000 milions d’euros pel que fa als números consolidats de totes els empreses i organismes metropolitans, i el pressupost propi de l’AMB és de gairebé 826 milions d’euros (exactament, 825.938.661,36 euros). Això suposa un creixement del 9,98% respecte el pressupost inicial del 2019.

Aquests pressupostos 2020 s’emmarquen en un context d’incerteses tant pel que fa al moment polític com sobre l’evolució econòmica del país, a les envistes d’una possible nova recessió. Amb més raó, doncs, els pressupostos garanteixen els serveis obligats a prestar i complementen i impulsen projectes de caràcter metropolità de forma concertada, complementària o subsidiària als pressupostos de cadascuna de les administracions que intervenen en les polítiques municipals i metropolitanes.

Aquest es un pressupost de transició, que cavalca amb el de l’anterior mandat i amb l’acord de govern signat el 25 de juliol de 2019. Es tracta del primer pressupost del mandat actual però, en molts aspectes, està condicionat per programes en execució i per la continuïtat i aprofundiment d’altres.

També estableix crèdits per l’inici i impuls dels objectius definits en l’acord de govern vigent, que s’anirà concretant en posteriors pressupostos. Cal assenyalar també que ens trobem en ple procés de concreció de l’acord de govern al Pla d’Actuació Metropolità, pendent del procés participatiu i de la seva aprovació definitiva pel Consell Metropolità.

Els pressupostos posen especial incidència en la lluita per les desigualtats socials, les garanties de l’habitatge i les necessitats per fer front a l’emergència climàtica, incidint en els diferents vectors que impacten sobre el clima.

És un pressupost que també posa en valor la transformació del model econòmic, innovador i just, i que vol proporcionar estímuls a una ocupació de qualitat. Així mateix, vol impulsar noves formes d’economia, com ara la cooperativa, social i solidària, i es reafirma en el seu compromís de cooperació i solidaritat internacional.

No cal entrar en detall de totes les xifres i partides, però se’n poden destacar algunes que sustenten el principis orientadors abans apuntats i que donen compliment per avançar en els objectius programàtics d’aquest mandat: preservar els recursos naturals, millorar els serveis i afavorir un medi ambient de qualitat per afrontar l’emergència climàtica, tot integrant actuacions en àmbits de gestió territorial, mobilitat, aigua i residus, i sempre basats en el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible.

Des del grup d’En Comú Guanyem volem destacar especialment aquests aspectes del pressupost de l’AMB:

  • 342 milions d’euros per a millora de la qualitat de l’aire i desplegament de la mobilitat sostenible.
    • 285 milions d’euros (285.777.920 euros) al sosteniment, manteniment i ampliació del transport públic.
    • 44,6 milions (44.678.610 euros) a mobilitat reduïda, tarifació social i ZBE Rondes i ZBL.
    • 9,2 milions (9.202.710 euros) per actuacions del PMMU, que contemplen l’aportació de les actuacions FEDER per un import de 2,6 milions d’euros i que ens permet avançar en el canvi de model de mobilitat i en el compromís de lluita contra la contaminació atmosfèrica i l’impuls d’una mobilitat més sostenible i eficient.
  • 91,5 milions d’euros pel cicle integral de l’aigua (41,8% d’increment respecte el 2019).
    • 21,34 milions d’euros per inversions en sanejament, que suposen un increment de 17,97 milions d’euros respecte el pressupost del 2019.
    • 18,7 milions d’euros per reposició i millores.
    • Dotació de crèdit per estudis jurídics.
    • 31 milions d’euros per explotació del sanejament.
  • 186 milions d’euros (186.432.310 euros) per inversions i millores ambientals en residus, implementació PREMET 25 i desplegament de les actuacions previstes en l’Acord metropolità pel Residu Zero.
    • 185 milions d’euros (185.037.310 euros) per impuls al canvi de model, manteniment dipòsits controlats, ECOPARCS, plantes de compostatge i millora en el model de residus.
    • 1,27 milions d’euros per instal·lacions fotovoltaiques.
    • 000 euros pel pla d’actuació de supressió d’amiant.
  • 20 milions per a polítiques socials, habitatge i impuls a l’ocupació i l’economia social i solidària.
    • 8,5 milions d’euros (8.499.730 euros) en aportacions a les empreses i el consorci de l’habitatge
    • 7,5 milions d’euros al programa metropolità de suport a polítiques socials municipals.
    • 3,5 milions d’euros (3.524.900 euros) a les actuacions de desenvolupament econòmic i social.
  • Territori vertebrat i socialment cohesionat.
    • PDU metropolità i desenvolupament polítiques urbanístiques: 2,3 milions d’euros (2.297.191,95 euros) de despesa prevista, que inclou el servei de disciplina urbanística.
    • Pla d’inversions metropolità dotat amb 62 milions d’euros (61.998.590 euros). Pendent de les concrecions dels programes metropolitans d’inversions de suport als municipis del mandat i la gestió del territori (platges, espais fluvials, agrícoles i forestals), la previsió pressupostària per aquests temes és de 17 milions d’euros (17.146.040 euros), i la gestió i manteniment de les Rondes es dota amb un import de 8 milions d’euros (8.019.700 euros).
    • Transferència per l’actuació d’execució del projecte C-245 per import de 10,4 milions d’europs (10.421.968,71 euros).
  • Compromís amb el 0,7% en cooperació.
    • 2,1 milions d’euros (2.189.294,92 euros) pels programes d’internacional i de cooperació.

Finalment, cal apuntar que aquest pressupost incorpora els béns, serveis, personal i recursos procedents dels traspassos de competències i funcions del desaparegut Consell Comarcal del Barcelonès.